Ana SayfaMakalelerBaşarılı Bir İş Görüşmesi Nasıl Olur?

Başarılı Bir İş Görüşmesi Nasıl Olur?

Belki çalıştığınız işten memnun değilsiniz, belki daha yüksek bir pozisyonda çalışmak istiyorsunuz, Belki yeni mezunsunuz, belki de uzun süren bir işsizlik dönemindesiniz. Aradığınız iş ilanını buldunuz ve iş başvurunuzu yaptınız. Özgeçmişiniz yüzlerce özgeçmiş arasından filtreden geçti.İnsan kaynaklarının eline ulaştı, insan kaynakları sorumlusu tarafından incelendi ve iş görüşmesi için davet aldınız.

Şimdi o çok istediğiniz işi alabilmek için yapmanız gerekenler var. Başarılarınız, deneyimleriniz, eğitimleriniz, yetenekleriniz elbette bu noktada çok önemli ama bunları tamamlayıcı nitelikte bir iş görüşmesi hazırlığı yapmalısınız.

İş görüşmesi, bırakın iş hayatına yeni adım atacak yeni mezunları, deneyimli profesyonelleri bile heyecanlandıran, oldukça stresli bir süreç. Sakın panik olmayın. Öncelikle sakin ve kendinizden emin olmalısınız.

Başarılı bir iş görüşmesi hazırlık sürecini görüşme öncesi ve görüşme sonrası diye ikiye ayırmalıyız.

Görüşmeden Önce Nereye, Niçin Gittiğinizi Bilin

İş görüşmesinin sorunsuz ve başarılı geçmesi için mutlaka iş görüşmesine gitmeden önce nereye, niçin gittiğinizi öğrenin.

Görüşmeye gideceğiniz şirketi araştırın öncelikle. Ne zaman kurulmuş, faaliyet alanı nedir, vizyonu ve misyonu nedir, insan kaynakları politikası nedir vb mutlaka araştırın ve fikir sahibi olun. Görüşme sırasında görüşme yaptığınız insan kaynakları yetkilisi siz mutlaka bunları içeren sorular soracaktır.

İş görüşmesine gideceğiniz adresi kesinlikle daha önceden araştırın. Nasıl gidebilirsiniz, ne kadar sürede bilirsiniz öğrenin. Aksi halde bu sizin iş görüşmesine zamanında yetişememenize neden olabilir.

İş ilanında ki aranan nitelikleri inceleyin tekrar. Hangi madde size ne kadar uyuyor, hangi niteliği ne kadar karşılıyorsunuz belirleyin. Bu size mülakat sırasında gelebilecek sorularda avantaj sağlayacaktır. Eksik yönleriniz var ise farkında olup güçlü yönlerinizi öne çıkarmanızı sağlayacaktır.

Bu işi ne kadar istediğinizi, hangi koşullarda kabul edebileceğinizi düşünün. İş görüşmeniz olumlu geçer ve size yan haklar vb gibi çalışma koşulları sorulursa size aslında pekte uymayan bir koşulu kabul edebilmek ihtimaliniz olabilir.

Özgeçmişinizin bir çıktısını ve 1 adet fotoğrafınızı yanınızda götürmek için hazırlayın.

Dış görünümünüze özen gösterin. İş görüşmesinde giyim tarzınız oldukça önemlidir. Temiz, düzenli ve abartısız bir şekilde giyinmelisiniz. Spor giyimden ziyade sade renklerle resmi giyim çok daha iyidir. Bu sizin iş görüşmesi yaptığınız yetkiliye ve işe duyduğunuz saygıyı da belirler. İş görüşmesine giderken nasıl giyinmeniz konusunda yardım almak için daha önce blog.isbul.net te yazdığımız “Dış Görünümüne Özen Gösteren” Kriteri Neden Gerekli? başlıklı yazımızı okumanızı öneririm.

Ve Beklenen Gün Geldi

İşte heyecan ve stresle beklediğiniz hazırlandığınız iş görüşmesi günü geldi çattı. Hazırlıklarınız tamam uzun bir yolculukta ki uğranılan bir durak olan iş görüşmesine doğru yola çıktınız.

İş görüşmesine görüşme saatinden ne çok erken ne de geç gitmeyiniz. İş görüşmesi için size verilen saatten geç gitmeniz o iş görüşmesine 1- 0 mağlup başlamanızı sağlar. Verilen saatten 10 dakika önce gitmeniz yeterlidir.

İş görüşmesine gittiğinizde mutlaka eğer varsa şirketin güvenlik görevlisine ve danışma görevlisine mutlaka güler yüzlü davranın. Bu hem sizin olumlu bir havaya girmenizi hem de ilk izlenimlerinizin iyi olmasını sağlar.

Bazı şirketlerde bir mülakat tekniği olarak sizi normalden biraz daha uzun bekletirler. Kimi büyük ölçekli şirketler bu bekleme süresinde sizi gözlemlerler. Burada sabrınızı, o işi ne kadar istediğinizi, tepkinizi ölçerler. İş görüşmesi için gittikten sonra çok aksi bir durumla karşılaşmadıkça gülümsemenizi yüzünüzden eksik etmeden sabırla bekleyin.

İş görüşmesi yapacağınız yetkili sizi görüşmeye davet etmek için geldiğinde ayağa kalkıp gülümseyerek kendinizi tanıtıp tokalaşın. Aman dikkat tokalaşma usulünüz çok önemli. Eğer gevşek bir el kavramasıyla veya parmak uçlarıyla yapılan bir tokalaşma olursa bu sizi kendinize güveniniz olmadığı izlenimi verir.

Size gösterilen yere oturun, duruşunuz dik olmalı, gülümsemeyi abartmamalısınız. İş görüşmesi yaptığınız yetkiliyle mutlaka göz teması kurun.

Yetkili size öncelikle size yerimizi kolay buldunuz mu diye soracaktır. Bu soruya kesinlikle “ daha önceden adreslerini araştırdığınızı ve rahat geldiğinizi” söyleyerek cevap verin.

Size bir şey içer misiniz diye sorulduğunda da ya kibarca reddedin ya da sadece su rica edin. Çünkü buda bir test sorusudur.

Bu aşamalı geçtikten sonra görüşme sırasınca kendinizi tanıtın, firmayla ilgili sorular sorun, bu işi neden istediğinizi anlatın. Çok geveze görünümü vermeden sorulara direk cevap verin. Kendinizi veya daha önce yaptığınız işleri anlatırken çok fazla detaylandırıp uzatmayın. Yan haklar, maaş vb. konular önceliğiniz olmamalı. Önceliğinizin para değil iş olduğu izlemini vermelisiniz. Bu konuları mümkünse ikinci görüşmede konuşun.

İş görüşmesi yaparken iş görüşmesi yaptığınız insan kaynakları sorumlusu sizin gözlerinizde heyecanı, arzuyu, ışığı mutlaka görmek ister. Eğer görüşmede rol yapıyorsanız bunu da anlayacaktır.

Kendinizi anlattığınız kadar ne kadar dinlediğinizde çok önemlidir. Mutlaka mülakat sırasında İş görüşmesi yaptığınız yetkiliyi de dikkatle dinleyiniz.

Görüşmeyi sonlandırırken teşekkür edip görüşmeyi gerçekleştirdiğiniz insan kaynakları sorumlusu ile tokalaşın.

İsbul.net te yüzlerce iş ilanından mutlaka size de uygun ilanlar mevcut. Hemen isbul.net’ e girerek iş başvurunuzu yapın. İş daveti aldıktan sonra yukarıda ki tavsiyelerimizi uygulayarak başarılı olmanızı dileriz.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar