Başarılı bir kariyer ve mutlu bir birey için bazı şartlar vardır. Doğru bir meslek seçmek, severek çalışmak, işini hayatının bir parçası olarak görebilmek bu kurallardan bazılarıdır. Aldığı eğitim doğrultuda yapacağı işi bilinçli ve isteyerek seçecek bir bireyin hayatının geneline kendinden emin ve kararlı bir duruş yer alır. Meslek seçimini bilinçli yapmış ve mutlu olan bir birey ne istediğini bilecek ve bunun verdiği öz güven ile hayatı boyunca alacağı kararlarda kendi kararlarına saygı duyan, kendi karar veren, kendi kararlarının getirdiği sorumluluklara göğüs gerecektir.
Lise sonrası üniversite eğitimine başlarken meslek seçiminde ailelerin baskısı oldukça fazladır. Üniversite de okuma, meslek seçme dönemi bireyin ergenlik dönemine denk geliyor. Ergenlik döneminde zaten kendini yeni yeni tanıyan, kendini yeni oluşturan birey birde ailesinin baskı ve yönlendirmesine maruz kalıyor. Böyle bir ortamda bireyin vereceği kararın ne kadar doğru olacağı ise tartışılır. Bu dönemde gençler genellikle ailesi, istekleri, ve toplumun baskısı altında hepsine hitap edebilecek bir meslek belirlemeye çalışıyor. Elbette tüm bunların yanı sıra istenilen mesleği okuyabilmek için üniversite giriş sınavlarında yeterli puanı elde etmek var.
Ailenin istediği meslek gruplarının arasında toplumda saygın yeri olan, kolay iş bulunabilecek, iyi bir kazancı olan işler vardır. Ancak seçimi yapacak olan genç bu mesleklerin tamamen dışında bir meslekte istiyor olabilir. Ailesinin isteği ile seçtiği mesleği tam olarak bilerek, araştırarak, isteyerek seçmediği için okurken de, çalışırken de verimli olamaz.
Bu tüm iş yaşamını etkilediği gibi yaşam standardını da etkiler. Meslek sahibi olamamak yada iyi gitmeyen bir iş ise bireyin öz güvenini zedeleyerek, diğer gelişim alanlarını da etkiler.
Peki böyle bir durumda ne yapmak gerekir?
Eğer böyle bir durumun içindeyseniz ya mesleğinizi eğlenceli hale getireceksiniz yada artık yeteneklerinizden ve isteklerinizden eminseniz yeni iş alanlarına yöneleceksiniz. Bu noktada size iş bulma, iş arama, kariyer siteleri oldukça yardımcı olacaktır. İş bulma sitelerinde ki sektörleri ve iş ilanlarını, iş ilanlarında istenen niteliklerini, çalışma koşullarını , firmaları incelemelisiniz.
Örneğin bir iş bulma sitesinde iş ilanlarını aratırken yeteneklerinizi ve istekleriniz doğrultusunda arama yaparsanız, ilginiz doğrultusunda hangi sektörlerde ve hangi pozisyonlarda çalışma imkanınız olabilir tespit edebilirsiniz.
Bunun yanı sıra bu ilanlarda ki aranılan nitelikleri inceleyerek çalışmak istediğiniz alanda kalifiye bir elemanın sahip olması gereken çeşitli belge ve sertifikaları tespit edip. Bu belge ve sertifikaları temin etmek için kurslara gidebilirsiniz. 7
Bu şekilde tespitleriniz doğrultusunda size en yakın olan iş ilanlarına başvuru yapabilirsiniz. Online sitelerden yayınlanan iş ilanların birçoğunda “yetiştirilmek üzere ve ya deneyimsiz” kriteri de bulunmaktadır. Yetiştirilmek üzere eleman alımı yapan firmaları tercih ederseniz çalışırken öğrenme fırsatınız da olur.