Ana SayfaMakalelerİş Görüşmesine Giderken Nasıl Giyinilir?

İş Görüşmesine Giderken Nasıl Giyinilir?

İş görüşmeleri, önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi, işverenin adayları detaylı olarak gözlemlediği ve bir değerlendirmede bulunduğu ortamlardır. Bu nedenle konuşmamızdan, davranışlarımıza hatta kıyafetimize kadar özen göstermemiz gereken önemli süreçlerdir. İş görüşmelerine giderken giyinmek için seçtiğimiz kıyafetler, çalışmak istediğimiz kuruma hitap eden, bunun da ötesinde işverene güven veren kıyafetler olmalıdır. Peki bu dengeyi nasıl ayarlayacağız? İş Görüşmesine Giderken Nasıl Giyinilir? başlıklı yazımızda bu soruya cevaplar bulmaya çalıştık. Gelin bu cevapları birlikte inceleyelim…

İş Görüşmesinde Giyimin Önemi

İşverenler, şirketlerinde çalışacak adayları seçerken, eğitim bilgilerinden, kültürel alt yapılarına, üslup ve konuşma tarzından giyim tarzına birçok detaya dikkat ederek, en uygun kişinin kim olduğunu belirlemeye çalışmaktadır. Bu nedenle iş görüşmeleri bu verilere ulaşabilmesi için yegane ortam olmaktadır. Adaylar, kendilerini doğru bir şekilde ifade edebilmek için gerekli özeni her alanda göstermeli, konuşma tarzlarıyla, üsluplarıyla, donanımlarıyla ve giyim tarzlarıyla her şekilde pozitif bir etki oluşturmaya gayret etmelidir. İş görüşmelerine giderken seçmiş olduğumuz kıyafetler, karşı tarafa güven veren ve işi ne kadar ciddiye aldığımız ifade eden parçalardan oluşmalıdır. Kıyafetlerimizin rengi de yine karşı tarafa olumlu ya da olumsuz etki oluşturmada oldukça etkili olacaktır.

Tüm bunların ötesinde iş görüşmesine gideceğimiz şirketin faaliyet gösterdiği alan ve talep edeceği giyim tarzı hakkında da bilgi sahibi olmamız gerekmektedir. Moda tasarım üzerine faaliyet göstermekte olan bir firmaya iş görüşmesine giderken, giyim tarzımızla ve yaratıcılığımızla dikkat çekmeye özen gösterebiliriz. Bu işe alım sürecinde çok daha etkili olacaktır. Böylelikle işveren, sizin modaya olan yatkınlığınızı ve tasarım konusunda yaratıcılığınızı rahatlıkla inceleyebilir. Fakat daha resmi, daha ciddiyet gerektiren şirketlerde gerçekleştirilen iş görüşmeleri bu tarz giyim tarzlarını kaldırmayabilir. Bu nedenle Bu gibi şirketlere iş görüşmesine giderken çok daha farklı parçaları tercih edebilir, en uygun parçalarla vermiş olduğunuz önemi yansıtabilirsiniz.

İş Görüşmesine Nasıl Gidilir?

Öncelikle iş görüşmesine gideceğiniz şirketi detaylı bir şekilde araştırma imkanınız varsa bunu değerlendirmelisiniz. Bu size, kıyafet seçiminde nasıl bir rota izleyeceğiniz konusunda yardımcı olacaktır. Daha önce de söylediğimiz gibi tarzınızı ve yaratıcılığınızı ifade etmeniz gereken bir şirkette görüşmeye gitmiyor iseniz, iddialı kıyafetlerden uzak durmanız gerekmektedir. Özellikle renkler size bu konuda oldukça yardımcı olacaktır. Yapılan araştırmaların da kanıtlamış olduğu renklerin insanlar üzerindeki etkilerini göz önünde bulundurursak, ciddiyet içeren iş görüşmelerine giderken, güven veren, huzur içeren ve mümkünse göz yormayan renkleri tercih edebilirsiniz.

Lacivert, icra etmek istediğiniz işe ne kadar önem verdiğinizi gösteren, güven teşkil eden ve karşı tarafı bu duygular çerçevesinde uyandıran önemli bir renk olacaktır. Lacivert, seçebileceğiniz en uygun renkler listesinde ilk sıralarda yer alabilir. Seçmiş olduğunuz kombinlerde lacivert rengine ağırlık verebilirsiniz. Yalnız tek tip renklerden de uzak durmanız fayda sağlayacaktır. Birbiriyle uyumlu renkleri tercih edebilir, bir araya getirebilirsiniz. Siyah, beyaz, gri ve kırmızı renkleri de karşı tarafı olumlu olarak etkileyebileceğiniz, güven veren aynı zamanda sizi şık gösterebilecek özel renklerdir.

Renklerle birlikte dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise, seçeceğiniz parçalar olacaktır. Salaş bir t-shirt, yırtık kot pantolon ya da eşofman tarzı giyecekler, iş görüşmeleri için ideal giyecekler değildir. Bu nedenle daha çok hem rahat edebileceğiniz hem de sizi şık gösterebilecek sade bir gömlek, kumaş pantolon, kumaş etek, şık ve sade bir elbise, ceketle kombinleyebileceğiniz parçalar tercihiniz olmalıdır. Bu şekilde hem işe ve şirkete verdiğiniz önemi vurgulayabilir, hem de güvenilir bir profil çizebilirsiniz.

Çalışmak istediğiniz şirketlere ve yapacağınız işe verdiğiniz önemi, saygıyı ve içinizdeki çalışma isteğinizi çeşitli yollarla ifade edebilirsiniz. Seçeceğiniz kıyafetler de bunlardan bir tanesi. Daha kısa bir süre içerisinde çok iyi bir şirkette işe başlamak arzusunda iseniz, konuşma tarzınızdan kıyafetlerinize kadar doru tercihlerde bulunmanız gerekmektedir. Seçmiş olduğunuz doğru kıyafetler kendinizden emin bir şekilde hareket etmenizi ve kendinizi doğru bir şekilde ifade etmenizi sağlayacaktır. Donanımınız, konuşma tarzınız, bilginiz ve azminiz sizi en doğru zamanda en doğru yere ulaştıracaktır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar