İşe alım süreçlerinde olduğu gibi, işten ayrılma süreçlerinde yaşanan stres, endişe ve üzüntü de birçok tecrübe edinmemizi sağlıyor… Çalıştığımız bir yerden istifa ederken hem girilecek olan yeni bir yolun heyecanını yaşarız hem de uzun süredir birlikte çalışmış olduğumuz iş yerinden, çalışma arkadaşlarımızdan ayrılmanın hüznünü yaşarız. Nasıl ki işe alım süreçlerinde, yaşanan mülakatlarda vs. belirli prosedürlerden geçiyor ve önemsememiz gereken durumlar söz konusu oluyorsa, işten ayrılırken de yapmamız gereken bir takım incelikler ve zorunluluklar bulunmaktadır. İş Yerinden Ayrılmadan Önce Yapılması Gerekenler başlıklı bu yazımızda sizin için bu kuralları derledik…
İşten Çıkmadan Önce Yapılması Gerekenler
Uzun süredir çalışmakta olduğumuz kurumları, başka alanlara yönelme isteği, daha yüksek maaş beklentisi ya da daha iyi imkanlar nedeniyle terk etmek durumunda kalabiliriz. Bu süreçte bulunduğumuz kurumu mağdur etmemek adına uygulamamız gereken bazı durumlar söz konusudur. Böylelikle hem pozitif bir profil sergileyecek, hem de her iki tarafın da problem yaşamamasını sağlamış olursunuz. Peki nedir bu işten çıkmadan önce yapılması gerekenler?
Çalışmakta olduğumuz tüm iş yerinde bir takım sorumluluklarımız ve sadece bizim yapmakla yükümlü olduğumuz görevlerimiz mevcuttur. Bu nedenle bir iş yerinden ayrılma kararı aldığımızda bu sorumlulukların sizden sonra nasıl yerine getirileceğine dair bazı tedbirleri almanız gerekmektedir. Öncelikle işten ayrılma kararınızı net bir şekilde almadan kimseye bu durumdan söz etmemelisiniz. Unutmayın ki bu gibi durumlarda ilk gözden çıkarılacak çalışan siz olabilirsiniz. Bu yüzden bir iş yerinden ayrılmadan önce bunun nedenlerini, getirilerini etraflıca düşünerek, doğru bir karar vermeniz gerekmektedir.
Ayrılma kararınız netleştiğinde bunu artık yöneticilerinizle paylaşabilirsiniz. Fakat bu ayrılma süreci resmi prosedüre göre eğer bir yıldan fazla çalışıyor iseniz, en az on beş gün sürmektedir. Yani işten ayrılmadan en az on beş gün önce yöneticilerinize bu durumdan haberdar etmeniz gerekmektedir. Böylelikle, sizden sonra işe başlayacak olan kişinin seçilme sürecinde işin sürekliliğini sağlayabilir ve yeni gelecek adaya da yapacağı işle ilgili bir takım öğretilerde bulunabilirsiniz. Bu da sizin ayrılacağınız iş yerini mağdur etmek istemediğinizi, her anlamda destek olacağınızı ifade edecektir.
Ayrılma talebinizi bildireceğiniz zaman hazırlayacağınız istifa mektubunu büyük bir özenle hazırlamanız gerekmektedir. Mektubunuzda yaşadığınız sıkıntılardan söz etmemeli, agresif bir üslup kullanmamalısınız. İstifa mektubunuzdan sonra karşılaşacağınız muameleye her şekilde hazır olmalısınız. Eğer maaş yüzünden ayrılacak iseniz, yöneticilerin size daha yüksek bir maaş teklif etmesi olasıdır. Fakat siz, eğer işten ayrılma konusunda net bir karar almış iseniz, bu gibi nedenlerden dolayı değil, daha geçerli nedenlerden dolayı ayrılacağınızı ifade etmelisiniz. Bu şekilde hem negatif bir izlenim uyandırmayacak, hem de kararınızda ne kadar net olduğunuzu ifade edeceksiniz.
Çalıştığınız birimde arkanızda kalan iş arkadaşlarınızla, mümkün olduğunca pozitif ifadelerle vedalaşmalısınız. Veda vakti gelmeden önce de çalışma arkadaşlarınıza büyük bir iş yükü bırakmamak adına yarım kalan tüm işlerinizi tamamlamalı ve işten ayrılma fikrinizi birimdeki arkadaşlarınıza belirterek, bir plan oluşturmanız gerekmektedir. Böylece hem sizden sonra kalacaklara çok fazla iş yükü bırakmamış olursunuz. İhbar süresi içerisinde çalışmaya devam etmeniz, eski yöneticilerinizin ve iş arkadaşlarınızın, iş hayatınız boyunca size olan güvenini sürdürmesine ve gerekli alanlarda yardımcı olmasına vesile olacaktır.
İşten ayrılma sürecinizde ne kadar pozitif etkiler bırakırsanız, kariyer hayatınız boyunca size pozitif etkisi olacaktır. Bu nedenle işten çıkmadan önce yapılması gerekenler konusunda etraflıca düşünmeli, tüm gereklilikleri harfiyen uygulamalısınız.
İstifa Öncesi Yapmam Gerekenler
Söylediğimiz gibi, istifa etme sürecinizi, tam anlamıyla net bir karar almadan başlatmamalı ve durumdan çalışma arkadaşlarınızı ve yöneticilerinizi haberdar etmemelisiniz. Bu sizin direkt olarak gözden çıkarılmanızı ve hakkınızda oluşacak olumsu düşüncelerin zeminini hazırlayabilir.
İstifa mektubunuzu hazırlarken çok duygusal ve çok sinirli olduğunuz süreçleri tercih etmemelisiniz. Ayrıca işten ayrılma kararı alırken de sadece olumsuz olan taraflar göz önünde bulundurulmamalıdır. Daha çok kariyer hedeflerinizi göz önünde bulundurmalı ve sizin için en iyisi ne ise onu tercih ederek doğru kararlar almalısınız. İstifa mektubunuzda işten ayrılma gerekçesi olarak çok basit ifadeler vermekten kaçınmalısınız. Ne kadar pozitif duygular uyandırırsanız, hem işten ayrılma süreciniz oldukça sıkıntısız bir şekilde sona erer. Ayrıca kariyer hayatınız boyunca sahip olmuş olduğunuz tüm iş arkadaşlıkları ve yöneticileriniz ile olan iletişiminiz, size pozitif anlamda katkı sağlar…