Ana SayfaMakalelerDoğru Bir Kariyer Planlaması Nasıl Yapılır?

Doğru Bir Kariyer Planlaması Nasıl Yapılır?

Doğru Bir Kariyer Planlaması Nasıl Yapılır?

Eğitim hayatı boyunca, doğru seçilmiş ve geliri yüksek olan bir meslek hayatı için çaba sarfedilir. Gelecek kaygısının yanı sıra toplum baskısı da hayatımız için yapacağımız tercihlerin seyrini olumsuz yönde etkilemektedir. Adı bilinen, geliri yüksek ve uzun süreli çalışmayı vaat eden meslekler, kaygısız bir hayat geçirmek için önemli olarak görünse de aslında bireyler, bu seçimlerinden dolayı bazı durumlarda mutlu olamayabiliyorlar. Bu nedenle kariyer planlaması yaparken dikkat edilmesi gereken oldukça önemli noktalar bulunmaktadır. Doğru Bir Kariyer Planlama Nasıl Yapılır? başlıklı bu yazımızda, sizlere bu konuda birkaç tavsiyede bulunmayı istedik.

Toplum İçin Değil Kendiniz İçin Adım Atın

Meslek hayatına geçiş aşmasına kadar kendini tanıyabileceğiniz, hobilerinizi ve zevklerinizi geliştirebileceğiniz çok uzun bir sürece sahip olacaksınız. Bu süreç boyunca çeşitli aktivitelerde yer almak, okumak, gezmek, öğrenmek sizi gelecekte seçecek olduğunuz ve keyif alacağınız meslek hayatınız için doğru bir şekilde yetiştirecektir.

Fakat yüksek maaşlı mesleklerin hayatı kolaylaştıracağı, uzun vadede iş kaybının yaşanmayacağı mesleklerin, memuriyetlerin insanı daha da mutlu edeceği yönündeki toplumsal ve kalıplaşmış düşünceler, sizleri kendi arzularınız dışında bir hayata doğru iteleyebilir. Bunun sonuncunda da sanıldığının aksine daha mutsuz, daha yorgun, yaptığı işten keyif almayan, kazandığı paranın da tadını çıkaramayan bireyler haline gelebilirsiniz.

Kariyer planlarınızı yaparken öncelikle kendinizi toplumsal baskılara kapamalı ve kendinizin ne istediğinden tam olarak emin olmalısınız. Bunun da en iyi yöntemi, kendinizi tanımaktan ve bu doğrultuda doğru seçimler yapmaktan geçmektedir.

Kendinizi Tanıyın

Yapmaktan keyif aldığınız, sizi hiçbir koşulda rahatsız etmeyen hobileriniz, alışkanlıklarınız ve zevkleriniz mutlaka vardır. Keyif aldığınız bu durumları doğru bir kariyer planlaması yaparken kullanmanız, sizleri doğru seçime götürebilir. Bunun için öncelikle kendinizi çok iyi bir şekilde tanımanız gerekmektedir. Yeteneklerinizi bilmeli, bu yeteneklerinizin üzerine gitmelisiniz. Kendinizi geliştirdiğiniz zaman, hiçbir şeyi yapmakta zorlanmayacaksınız. Hayattan keyif alarak, hem de kazanarak, manevi doyuma ulaştığınız bir iş hayatı yaşamak sizin elinizde…

Kendinize Güvenin

Başarının anahtarı kendine sonsuz bir şekilde güvenmektedir. Kendinizi tanıyarak, yapabileceklerinizin farkında olarak, başaramayacağınız hiçbir şey yoktur. Hoşunuza giden ve gitmeyen durumları, alacağınız her kararda göz önünde bulundurmanız, sizi, çevrenizin istekleri doğrultusunda değil, kendi istekleriniz doğrultusunda bir yola yönlendirecektir. Kendinize olan güveniniz, sizi bu kararları almakta en etkili rolü oynayacaktır. Bu nedenle kendinizi tanımalı, bu yönde geliştirmeli ve kariyer planlamanızı bu şekilde yaparak, mutlu ve keyifli bir hayatın kapılarını açabilirsiniz. Doğru bir kariyer planlaması, size doğru bir hayat yaşamayı ve yaptığınız her işte verimli olmayı sağlayacaktır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar