Her firmanın dönem dönem eleman ihtiyacı olur ve bu ihtiyaç dahilinde varsa insan kaynakları, yoksa işveren eleman alımıyla ilgilenir. Bu süreç en az iş arayan kadar işveren için de streslidir. Zira, bir kişi için açılan pozisyona yüzlerce kişilik başvuru gerçekleşebilir. Bunca kişinin arasından doğru elemanı bulmak, yani nokta atışı yapmak son derece riskli ve yorucu bir durumdur. Bununla mücadele edebilmek için; işveren ve insan kaynakları uzmanları tarafından personel alım sürecinde dikkat edilmesi gerekenlere birlikte göz atalım.
İşe Alım Sürecinde Nelere Dikkat Edilmeli?
Ne İstediğinizi Bilin
Eleman arayışına başlayan her firma önceliklerini belirlemeli ve alınacak elemandan talepleri doğrultusunda uygun bir iş ilanı hazırlamalıdır. Eleman açığı bulunan pozisyonun iş tanımı nedir? Ne gibi beceriler gerektirir? Elemandan talep edilenler ve ona sunulacaklar nelerdir? Gibi soruların cevapları net biçimde belirlenmeli ve adayların da kafasındaki tüm bilinmezler bu şekilde giderilmelidir. Alınan elemanın başlangıçta belirtilen sorumluluklar haricinde bir görev alması, personelin firmaya olan bakış açısını sarsacaktır. Zira sorumluluk dışı görev yükleme problemi çoğunlukla küçük işletmelerde görülen, prestijli firmalarda olmaması gereken bir durumdur. Bu gibi durumların ortaya çıkmaması adına başlangıçta elemana atayacağınız sorumlulukları iyi belirlemelisiniz.
Sesinizi Doğru Mecralarda Duyurun
Personel alım sürecinde dikkat edilmesi gerekenlerden belki de en önemlisi, hazırladığınız ilanı doğru kanaldan duyurmak ve doğru kişilere ulaştırmaktır. Eleman arayışınızı olumlu şekilde sonlandıracağınız mecra son yıllarda yükselişe geçen sanal iş bulma platformlarıdır. Bu tarz sitelerde aradığınız elemanı daha kısa süre içerisinde bulabilirsiniz. Ancak, bu süreçte doğru adımları atmak gerekir. Örneğin, mavi yaka eleman arayışınızı beyaz yaka iş arayanların çoğunlukta olduğu bir sitede gerçekleştirmeniz sağlıklı olmayacaktır. Bu nedenle, eleman arayışınızı İşbul.net gibi tüm iş arayanlara ve işverenlere hitap eden sitelerde gerçekleştirmeniz daha sağlıklı sonuçlar almanızı sağlayacaktır.
Nicelik Değil Niteliğe Önem Verin
Başvuru sayısının fazla ya da beklediğinizden az olması sizi beklentiye ya da ümitsizliğe sevk etmemeli. Başvuran adayların niteliklerini iyi tespit etmeli ve buna göre bir değerlendirme sürecine girmelisiniz.
Eleman Arama Sürecinde Hızlı Olun
Sizin onlarca insanla görüşme gerçekleştirdiğiniz gibi, iş arayanlar da aynı anda birkaç firmayla görüşüyor olabilir. Bu sebeple ilanlarınıza gelen başvuruları güncel olarak incelemeniz ve adaylara kısa süre içinde dönüş yapmanız gerekmektedir.
Başvuruları Detaylı İnceleyin
Bir firmanın prestij kazanmasındaki en önemli detaylardan biri de çalışanlarına gösterdiği değerdir. Bu işe alım sürecinde de karşınızdaki adayın saygısını kazanmanızı sağlayacaktır. Dolayısıyla, detaylı bir özgeçmiş hazırlayan elemana görüşme esnasında form doldurmak yerine site üzerindeki özgeçmişin çıktısını alın. Görüşme sırasında bu bilgilerin dışında sohbet etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca, özgeçmişte yer alan çalışma sürelerine, çalışma dönemleri arasındaki boşluklara dikkat edin. Son işten ayrılma sebebi ve çalışmadığı süre zarfında neler yaptığını sorarak iş arayan hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Vaktinizi İyi Değerlendirin
Vakit kaybı sizin için de aday için de önemlidir. Bu nedenle görüşme süresini iyi değerlendirin ve adayın bekleme odasında uzun süre kalmasına izin vermeyin. Görüşmeleri aceleye getirmeyin. Ayrıca adayların bir arada bulunmamasına da gayret edin. Görüşme esnasında başka bir aday geldiyse, görüşmeyi duymaması için ses yalıtımı olan bir oda kullanın.
Görüşmelerde Daima Net Olun
Personel alım sürecinde dikkat edilmesi gerekenlerden biri de iş görüşmesinde belirsizliklere yer verilmemesidir. Çalışma şartları konusunda belirsizlikleri görüşmeden önce gidermeli ve adayı kesin bilgilerle görüşmeye çağırmalısınız. Ayrıca görüşmeden sonra işe alınması kesin olan adayı haftalarca bekletmek de kurumsal firmalar için profesyonel bir davranış olmayacaktır. Bu nedenle görüşme sürecinde de hızlı olmalı, hem eleman arayış sürecinizi hem de adayların iş arama sürecini aksatacak durumlardan kaçınmalısınız.