Önce okul döneminde, sonra da iş hayatında verimli çalışmanın ve zamanı iyi değerlendirmenin yollarını arar dururuz. Özellikle sınav dönemi öğrencilerin gece gündüz çalıştıkları, zamanla yarıştıkları bir dönemdir. İş hayatında ise, günün her anı aktif ve üretken olmak gerekmektedir. Miskinlik ve yorgunluk sebebiyle, enerji kazanmak adına pek çok insan kahveye başvurur. Ancak, bu yorgunluğun ve odaklanma sorununun sebebi aslında çok çalışmak ya da uykusuzluk değil, verimli çalışma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmamaktır. Çalışırken zamanı daha iyi değerlendirmek adına, pomodoro tekniği ile verimli çalışma yöntemlerini deneyebilirsiniz.
Pomodoro Tekniği ile Verimli Çalışma Yöntemleri
İtalyanca’da “domates” anlamına gelen pomodoro yöntemi, adını domates şeklindeki mutfak zamanlayıcısından almıştır. Bu adı alma sebebi; fikri üreten Francesco Cirillo’nun öğrencilik yıllarında mutfak zamanlayıcısını kullanarak bu yöntemi uygulamasıdır. Bu teknik, odaklanmayı kolaylaştırıp daha verimli çalışmayı sağlamak adına ilk kez 1980’li yılların sonunda bir yazılım uzmanı tarafından ortaya atılmıştır. Bu teknik, her 25 dakika için 5 dakika ara vererek dikkati dağıtan unsurları mola zamanına ötelemeyi, böylece çalışılan sürenin daha sağlıklı geçirilmesini sağlıyor. Bu süreçte ihtiyacınız olan, cep telefonunuzdaki zamanlayıcı ya da manuel kullanacağınız bir zamanlayıcı, bir kağıt ve bir kalem. Pomodoro tekniği ile verimli çalışma yöntemleri; dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) hastalarının ve odaklanma güçlüğü çekenlerin verimliliğini artıracak yolların başında gelmektedir. Bu yöntem şu şekilde işlemektedir:
Öncelikle, o gün yapacak olduğunuz işleri bir kağıda liste halinde yazın. Tıpkı bizim yaptığımız gibi, madde madde yazacağınız her şey daha kolay okunacak ve daha etkili olacaktır.
Listelediğiniz işlerin her biri için tahmini süreler belirleyin. (Örneğin; 300 kelimelik bir makale yazmak için 20 dakika, ya da 20 soruluk bir test için yarım saat gibi)
Tekniğe göre 1 pomodoro 25 dakika çalışma + 5 dakika araya tekabül eder. Buna göre, bir günlük yapacak olduğunuz iş toplamda 6 pomodoro, yani çalışmak için 150 dakika, dinlenmek için 30 dakika diyelim. Öncelik sıralamasına göre ilk işe başlamadan önce saatinizi ilk pomodoro için hazırlayın ve 25 dakika sonrası için bir alarm kurun.
Birinci pomodoro boyunca yalnızca o an başladığınız maddeye yoğunlaşın ve başka hiçbir şey düşünmeyin. Ne bir sonraki maddeyi ne de keyfi işleri. Unutmayın, her iş kendi pomodorosunda görülecek. Bu süreçte yerinizden kalkmamalı ve bölünmemelisiniz. Eğer bölünürseniz süreci başa sarmalısınız.
25 dakika biter bitmez 5 dakikalık aranızı yapın. Araya ihtiyacım yok demeyin ve bu arayı verimli şekilde değerlendirin. Gözlerinizi dinlendirebilir, bacaklarınızın açılması için ofis içinde birkaç tur atabilir, oksijen alabilirsiniz.
Bu şekilde 4 pomodoro, yani 100 dakikayı tamamladıktan sonra bu defa uzun bir ara verip 15-20 dakika tüm işlerden uzaklaşın.
Bu bölümler size az geliyorsa pomodoroyu 30-40 dakikaya, arayı da 10 dakikaya çıkarabilirsiniz.
Uzmanlar günlük 8-16 pomodoronun ideal olduğunu söylemektedir.
Gün içinde bölündüğünüz anların notunu alın ve işleriniz bittiğinde ne kadar bölündüğünüzü hesaplayın. Her gün bunu azaltmayı hedefleyin.
Teknik Neler Kazandırıyor?
Pomodoro tekniği ile verimli çalışma yöntemlerini uyguladığınız zaman, iş ve mola vakitleri ayrılır, böylece iş süresinde aklınızda işten başka bir konu olmaz, molada da iş düşünmemiş olursunuz. Ayrıca işe başlamak için motivasyon artacağı için verimlilik de bununla doğru orantılı olarak artacaktır.