İş stresi Pazar akşamından yakamıza yapışır. Çoğunlukla özel sektörde çalışanlar tek gün tatil yaptıklarından yeterli fiziki ve ruhsal dinlenmeyi gerçekleştiremezler. Koşullar gereği çalıştıkları işlerden ayrılamayan çalışanların motivasyonları, yaşam enerjileri düşer. Bu iş yaşamına yansır ve çalışma verimleri düşer. İş verimini artırmanın yolları öncelikle çalışanın rahatını sağlamaktan geçmektedir. Çalışanın kendi koşullarını iyileştirmesi, iş verimini önemli noktada artıracaktır. Bunun için gerçekleştirilecek birkaç adım bize iş yaşamımızda oldukça yardımcı olacaktır. İşte iş verimini artırmanın yolları..
İş Verimini Arttırma İpuçları
Gerekli uykuyu almak; uyku insanın en temel ihtiyaçlarından biridir. Berrak bir zihin için olmazsa olmazdır. Bu yüzden düzenli uykuyu almak konsantrasyonumuzu doğrudan etkiler. Verimli bir iş günü geçirmek için uykumuza dikkat etmemiz çok önemlidir. Az uykulu olduğumuz zamanları hatırlarsak enerjimizin ne kadar düşük olduğunu anımsarız.
Yapılacak işleri öncelik listesine göre sıralamak; her hafta başı ya da işe geldiğimiz an yapılacak bir sürü iş ile karşılaşabiliriz. Nerden başlayacağımızı bildiğimizde işler gözümüze fazla görünmeyecektir. Düzenli ve öncelik sırasına göre çalışmak işleri bölmemize ve kolay halletmemize olanak sağlar. Aynı anda her görevle ilgilenmek bizi birkaç yere böleceğinden verimimizi düşürür. Sonuç olarak karşımıza birden fazla yarım iş çıkar.
Doğru beslenmek; beslenmek de uygu kadar önemlidir. İş yerinde ağır, yağlı, yiyecekler öğleden sonraları iş verimimizi tamamen düşürecektir. Hafif taze ve bizi canlı hissettirecek yiyecekleri tercih etmeliyiz. Yoğurt vb. uyku yapıcı besinler bizi tüm gün uykulu ve halsiz halde tutar.
Mola vermek; uzun süre dinlenmeden çalışmak, yeni fikirler ve bakış açısı geliştirmemizi engeller. Arada molalar vererek, zihnimizi ve bedenimizi dinlemek başka şeylerle meşgul olmak odağımızı değiştirerek yaratıcılığımızı artırır.
Yardım istemek; her işin üstesinden kalkmak elbette ki herkesin istediği bir şeydir ama bazı zamanlar bunu gerçekleştiremeyiz. Böyle bir durumda çevremizden ve bize yakın olan insanlardan yardım istemek işimizi fazlasıyla kolaylaştıracaktır. Gerekli yerde destek herkese iyi gelir bunu kabul ederek yardım istemeyi bilmemiz gerekir.
İşlere ayıracağınız zamanı belirlemek; iş listemizi çıkardık, öncelikli olanları sıraya dizdikten sonra geriye işleri yapmak kalır. Her görevimizi bitirmek için harcadığımız süre gün sonunda toplamda ne kadar iş bitirmiş olmayı etkilemektedir. Bu sebeple işlere ayıracağımız süreyi makul ve gerçekçi olarak belirlemeli ona göre hedefimizi tutturup tutturamadığımızı gözlemlemeliyiz.