Özgüven bakışımızdan, hal hareket ve tüm tavrımızdan kolaylıkla anlaşılacak bir olgudur. Özgüvenli kişiler hayata karşı daha pozitif ve sorunlara karşı daha dirayetlidirler. Bulunduğunuz ortamlarda biraz gözlem yaptığınızda özgüvenli bir kişinin hemen dikkatinizi çektiğini fark edersiniz. İçsel motivasyonumuzun yaydığı i enerji hiçbir şeye benzemez. Özgüven güzellik, çirkinlik gibi fiziksel kavramlar üzerinden değerlendirilemez. O, içimizdeki özden, kendine inanmaktan oluşan görünmez ama fark edilir bir hare yaratır.Peki ya özgüvenimizi nasıl geliştiririz sorusunun cevabı herkes için aynı mıdır?
Doğduğumuz andan itibaren çevresel koşullardan etkileniriz. Daha anne karnında seslere ve hislere cevap verebilen insan çevresinde olan biten her şeyi bir şekilde bilinçaltına atar. Çocukluk çağımızdan itibaren ailemizin bize aktardıkları, genetik kodlarımız derken karakterimiz yavaş yavaş gelişir ve bunların toplamında bir kişilik ortaya çıkar. Özgüven veya özgüvensizliğimiz bütün bu süreçlerden etkilenir. Örneğin sürekli aşağılanarak büyütülen, temel sevgi ihtiyacı karşılanmamış bireylerin özgüveni oldukça eksik ve hayata bakışları o derece kırılgandır. Özgüvensiz kişilerin iç sesleri kendilerini aşağılama ve suçlama halinde çalışır. Özgüvensizlik bireylerin her konuda harekete geçmesini engeller. İş hayatımızda, özel hayatımızda, özgüvenimizin olmayışı bizi sosyal açıdan geride tutar. Korkularımız, harekete geçmemizi engeller yerimizde saymamıza neden olur. Özgüveni olmayan kişiler genellikle,
-başarısızlık korkusu
-incinme korkusu
-reddedilme korkusu
-onaylanmama korkusu gibi duyguların içinde esir olurlar.
Yetişkin ve kendi sorunluluğunu alan insanlar için böyle bir durumu sürdürüp sürdürmemek tercih meselesidir. Yaşadığınız sıkıntılardan bunalmış hayata korkarak bakmaktan bezmişseniz, özgüveninizi besleyecek yeni yollar ararsınız. Özgüven eksikliği yaşadığınızı düşünüyorsanız uygulayacağınız küçük yöntemler hayatınızı renklendirip kolaylaştırır.
Özgüvenimizi nasıl geliştiririz
Doğru nefes alıp vermek; nefes almak yaşamın ana unsurlarından biridir. Doğru nefes almayı bilerek doğsak da sonraki zamanlarda unuturuz. İster oturarak, ister ayakta burnumuzdan nefes alıp, göğsümüzü şişirerek rahatça birkaç dakika boyunca uyguladığımız nefes egzersizi stresimizi azaltacaktır. Bu duruşumuza ve psikolojimize yansır rahat ve huzurlu oluruz. Gün içinde kısa molalar verip, nefes egzersizi yaptığınızda değişimi kolaylıkla fark edersiniz.
Dik durmak; yürüyüşümüz çevremizdeki insanlar için, çabucak bir intiba oluşturma araçlarından biridir. Dik ve kendinden emin birini gördüğümüzde nasıl etkileniyorsak kendimizde de bunu uygulayabiliriz. Dik duruş ve oturuş fiziksel açıdan imajımıza katkı sağlar. Dik durma alışkanlığınız yok ise küçük egzersizlerle bunu yavaş yavaş geliştirebilirsiniz.
Hayır diyebilmek, hayır diyebilmek, kendi önceliklerimizi, ihtiyaçlarımızı ön plana koymak demektir. Başkalarına zarar vermeksizin korkmadan bu ihtiyaçlarımızı ve isteklerimizi gidermemiz kendi varlığımıza karşı duyduğumuz saygının bir göstergesidir.
Alışkanlıklarımızı değiştirmek; her gün gittiğimiz kahvaltı salonu, sürekli aynı arkadaş grubu ile vakit geçirmek, her akşam evde olmak vb. günlük rutinler özgüven duygumuza zarar verir. Farklı aktivitelere üye olmak, yeni arkadaş grupları, çevremizi genişletecek bize yeni kazanımlar sunacak hayatımızı renklendirecektir. Bütün bunlar özgüvenimizin gelişmesine olumlu anlamda katkı sağlayacaktır.
Konuya benzer iş ilanları
Aşçı iş ilanları
Ön muhasebe iş ilanları
Palyaço iş ilanları