Ana SayfaMakalelerUlaştırma Teknikeri

Ulaştırma Teknikeri

Ulaştırma Teknikeri Kimdir? İnşaat mühendisleri denetiminde kara yolu, demir yolu, hava yolu, deniz yolu, liman, raylı sistemlerde projenin denetimini , onarımını ve işletme çalışmalarını yürüten meslek dalıdır.

Görevler

Ulaştırma teknikeri yapılması istenen yolun plan projelerini gerekli malzeme tedarikini zemin yapısını uygunluğunu yolun asfaltlama işleri doldurma işlerini yürütmekle görevlidir. Ulaştırma teknikeri araçların güzergahını yolculuk koşullarını ve durakları belirler. Yol ve sinyalizasyonda arıza var ise tespitini yapar ve giderilmesini sağlar. Araçların yakıt maliyetlerini hesaplar ve ücret tarifesini belirler. Ulaştırma teknikeri lojistik konularda araç sevk amiri ve araç sevk idaresini yapabilir.

Nitelikleri

Ulaştırma teknikeri gerekli durumlarda açık sahada şantiye alanlarında çalışa bilir. Ulaştırma teknikeri mekanik ilgisi kendisini demiryolu ve denizyolu gibi alanlarda rahatça yetiştire bilir.

Gerekli görülen yerlere sinyalizasyon ve yeşillendirme konularını alabilirler. Kimi zaman ulaştırma teknikeri bir projenin sorumlusu olabilir.

İş imkanı

Ulaştırma teknikeri özel sektörde lojistik firmalarını ulaştırma amir görevlerinde lojistik firmaların takip sistemlerin de inşaat firmalarında ise denetim alanlarında iş bulabilir. Ulaştırma Teknikeri aynı zamanda ulaştırma ve haberleşme bakanlığında demir yolları ve hava yollarında ulaşım koordinasyonu sağlaya bildiğinden bu alanlarda iş imkanlarını değerlendire bilir.

Eğitimi

Ulaştırma teknikeri ilgili üniversitelerin yüksekokullarında verilmektedir. Bu süre 2 yıldır. Ulaştırma teknikerliği için lise’de alt inşaat, üst inşaat, gibi bölümlerden mezun olduktan sonra ulaştırma teknikeri olmak için üniversitelerin yükseköğretimlerinde 2 sınavsız geçiş hakları kazanırlar. Ulaştırma teknikeri yüksek lisansı bitirdikten sonra ÖSYM açılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde; İnşaat Mühendisliği ve Kara Ulaştırma Lisan programlarına dikey geçiş yapabilirler.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar