Ana SayfaMakalelerMesleğinizi Aileniz Mi, Yoksa Siz Mi Seçiyorsunuz?

Mesleğinizi Aileniz Mi, Yoksa Siz Mi Seçiyorsunuz?

Bugün dünyanın neredeyse her noktasında her ailenin çocukları için istediği en önemli şey şüphesiz eğitim ve iyi bir gelecek sağlamaktır. Peki, mesleğinizi aileniz mi, yoksa siz mi seçiyorsunuz? Bu gün bu durumu irdelemek gerekir. Çevrenizde mutlaka görürsünüz. Kendi polis, babası polis meğer dedesi de polismiş. Ya da kendi Öğretmen, annesi ve babası da öğretmen yani bu örnekleri sıralamamız mümkündür. Şimdi bu noktada şu soruyu sormamız gerekiyor. Mesleğimizi seçmemizde aile baskısı mı etken, yoksa bu rol model küçüklükten itibaren empoze mi ediliyor?

Şimdi son soruyu aynı yollarla tekrar siz değerli okuyucularımıza soralım. Mesleğinizi aileniz mi? Yoksa siz mi seçtiniz? Gelin bu konuda yapılan araştırmalar sonucunda çıkan istatistiklere hep birlikte bakalım.

İlkokul yıllarınızı hayal edin. Bir Sonbahar günü. Yazdan kalan günlerin son evresi. Sınıfın sıralarında gıcırdayan sesleri arasında masada oturan bir öğretmen. Koca bir yazı geride bırakmışsınız. Öğretmeniniz ve sınıfta yeni simalar var. Yazdan sonraki ilk konuşma ve ilk tanışma. Öğretmenlerin sırayla “büyüyünce ne olacaksın” sorusunu hepimiz hatırlarız. Popüler cevapları da aklımızda. Avukat, Doktor, Subay, Öğretmen, Polis, Astronot…

Görüldüğü üzere ilk etapta meslek seçimi ilkokul sıralarında başlıyor. Ancak her öğrencinin aklında tam olarak ta kodlanmıyor. Öğrencilerin rol model öğretmen sevdası ileride öğretmen olma olasılığını ciddi anlamda tetiklemektedir. Hele ki aile içinde anne ya da babanın öğretmen olması durumunda öğretmenlik kaçınılmaz bir meslek haline geliyor.

Bir de çocuğunu ileride Doktor, Avukat, Mühendis olarak görmek isteyen ebeveynler…

Meslek seçiminde bu denli etki olmaya çalışan aile bireyleri çocuğunun meslek seçiminde bir baskı oluşturarak istemediği bir bölümde okumayı, istemediği bir mesleği icra etmesine neden olabilmektedir.

Sonra görürsünüz, Doktor olduğu halde müzikle uğraşır. Çünkü iyi bir müzisyen olmak istiyordu.

Çok iyi bir Mühendis, ancak o hep Anadolu’nun ücra köşelerinde Reşat Nuri Gültekin’in romanlarında betimlenen Feride olmak istiyordu.

Şartlar ne olursa olsun mutlaka kendi mesleğinize siz karar verin. Sonsuza dek sizi mutsuz edebilecek bir mesleğin gölgesinde büyümeyi beklemek kadar acı bir son yoktur.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar