İş hayatında başarıyı yakalamanın yollarından biri de iyi bir ekip çalışması yürütmek. Rekabetin devreye girdiği iş hayatında takım ruhunu korumak ne kadar mümkündür tartışılır. Ancak bir amaç için bir araya gelen kişilerin çoğulluğundan gelen güç ile başarı yakalama ihtimali de azımsanmayacak kadar yüksek. Kişinin bireysel menfaatini koruma içgüdüsü ile takım çalışmasının ne derece etkili olacağını, başarıyı yakalamada bireysel çalışmanın mı yoksa takım çalışmasının mı daha verimli olacağını gelin hep beraber değerlendirelim.
Rekabeti İş Birliği İle Değiştirin
Birlikte çalışma bilincini oluşturduğunuz insanlar ile yola çıkmanın birçok artısı vardır. İkinci bir göz olarak değerlendirebileceğiniz takım arkadaşlarınızla birçok işin üstesinden gelebilirsiniz. Takım ruhu, bireysel doyumsuzluğu azalttığı gibi, çalışanların birbirine güven duymasını sağlar. Her alanda olduğu gibi bu çalışma stilinde de sorunlar yaşanmıyor değil. Zaman zaman kişisel mücadelenin görmezden gelindiği ve iş bölümünde kimin daha çok gayret sarf ettiğini kestirmenin güç olduğu bu alanda “o-ben” ayrımını ortadan kaldırmak önemli ayrıntılardan biri iken, adil iş bölümü oluşturmak şart.
“Herkes Sorumlu Olduğunda Kimse Sorumlu Değildir”
Takım halinde çalışma bilincinin yerleştiği insanlarda, sorumluluk alma hissi azalır. Bir sorunla karşılaşılması durumunda, kişinin değil takımın hatalı çıkacağı düşüncesi, kişilerin sorumluluk alma bilincini kaybetmesine yol açar. Takım çalışmalarında “Herkes Sorumlu Olduğundan Kimse Sorumlu Değildir” anlayışı yerine, sorumluluğun netleştirilmesi en doğru yol olacaktır. Yapacağınız toplantı ve görüşmelerde bireysel sorumluluk bilincini aşılayacağınız gruplara, “herkes”ten ziyade “her biriniz” hitabını kullanırsanız, bireysel sorumluluğun gerekliliğini karşı tarafa aktarmış olursunuz.
Takım Halinde Birey Olur Mu?
Bir takıma mensup kişilerin bireysel hareket etmelerinde engeller olabilir. Takıma aykırı olmamak, uyma davranışlarını sergilemek çoğu zaman bireyin benliğini kaybetmesine neden olur. Takım çalışmasında dayanışma ve beyin fırtınası ile iş hayatında birçok işe imza atabilir, başarı sağlayabilirsiniz. Fakat takım çalışmasında ödenecek bir beden var ise o da şüphesiz bireysel benliğinizi bir kenara bırakıp, ekip ruhuna uygun hareket etmek olacaktır. Kişilerin bilgi ve deneyimlerini birbirine aktardığı, ortak bir dil oluşturduğu ekip çalışmasında, emek harcamayan kişiler mutlaka ayrıştırılmalıdır. Başarılı takım üyelerinin ardına saklanan tembel çalışanların varlığının çoğalmaması adına, iş bölümü doğru bir şekilde yapılmalı ve bireylerin hakları göz ardı edilmemelidir.
Hem Bireysel Hem Takım İle Çalışmak Mümkün Mü?
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, bireysel azim ile başarıyı yakalayan insanların sayısı bir hayli yüksek. Bununla beraber takımların ve iş bölümünün olmadığı şirketlerde başarıdan söz etmek mümkün değil. Peki, hem bireysel hem de takım halinde çalışmak mümkün müdür? Kişilerin takımın gücünden faydalanıp, bireysel becerilerini sergilemeleri sağlanamaz mı? Tartışılan bu konulara açıklık getirmek zannedildiği kadar zor değil. Sektöre ve yapılan işe göre belirlenen bireysel ve ekip halinde çalışmada kişisel yeteneklerinizi sergilerken, takımın gücünden faydalanmayı da ihmal etmeyin. Her geçen gün kurumsallaşan iş hayatında ekip çalışmasının gerekliliğini göz ardı etmek büyük bir yanılgı olur. Kişilerarası iletişimi arttıran ve birçok farklı düşüncenin bir noktada buluşmasını sağlayan ekip çalışmasında, benliğinizi kaybetmeden, bireysel sorumluluk bilincini koruyup, kariyerinizde büyük bir adım atabilirsiniz.