Ana SayfaMakalelerLider Olunur Mu Doğulur Mu?

Lider Olunur Mu Doğulur Mu?

Günümüzün en büyük tartışma konularından biri de liderliğin doğuştan mı geldiği yoksa sonradan edinilen bilgiler ile kazanılan bir özellik mi olduğudur. Her iki kriter için yapılan açıklamalar tatmin edici, peki ya sorunun asıl cevabı ne?  Yıllardır lider doğmuş sözünü sarf ederek özendiğimiz insanların yerinde olmanın aslında kişisel gelişimle mümkün olduğunu söyleyenlerin sayısı bir hayli yüksek. Lider olmanın özünde yatan şeyin ne olduğunu ve bir liderde olması gereken özellikleri gelin hep beraber inceleyelim.

Liderlik Eğitimi Gerekli Mi?

“Lider olunur mu doğulur mu?” sorusu için yapılan tartışmalarda liderliğin sonradan kazanılabileceği, kişisel gelişim ile mümkün olacağı yönünde. Liderliğin vasıflarını incelediğimizde kendini bu doğrultuda geliştiren ve çaba sarf eden birçok kişinin liderlik vasfına ulaşabileceği söyleniyor. Belirli bir birikimin şart olduğu bu meslekte sadece yönetici yapınız yeterli olmayacaktır. Lider yönetmez, bir araya getirir. Bunun için iyi bir iletişimci olmanız, takımı bir arada tutmakla işe başlayabilirsiniz.

Jest ve Mimiklerinizin Gücüne Güvenin

İyi bir iletişimin yolu jest ve mimiklerinizi kontrol etmekten geçiyor. Jest ve mimik hareketlerinizin gücüne güvenin ve iğreti durmayacak şekilde kullanmaya özen gösterin. Bazı durumlarda kullandığınız bir beden dili sözlerinizden daha çok etkileşim alır. Beden dili eğitimleri ile bu özelliklerinizin farkına varabilir, liderlik vasfı için gerekli olan bu adımı başarı ile geçebilirsiniz.

Çevrenizdekilere İlham Verin

İyi bir lider olmanın başlıca yolu çevrenizi pozitif anlamda yönlendirebilmenizdir. Liderlik despotluk ya da hükmetmek değildir. Kişileri bir arada tutabilmek ve kariyerlerindeki hedefe ulaşmalarında deneyimlerinizde onlara destek olarak büyük bir adım atmış olursunuz. Bunun için doğuştan bir vasfa sahip olmanıza gerek yok, bilgi ve sevginizi paylaşmanız yeterli.

Kişisel Görünüş Değil, Deneyim Önemlidir

Bilgi çağında önemli olan fiziksel görünüş ve güç değil, bilgidir. Hal böyle olunca liderlik anlayışı da değişti. Elbette ki kişisel görünümü ve karizması ile insanlar üzerinde etki yaratmak mümkündür ancak tek başına asla yeterli değildir. Giyim ve kuşamınızla dış görünüşünüzde fark yaratabilir, davranışlarınızı eğitim ile törpüleyebilirsiniz.

Kişisel Gelişim ve Eğitimle İçinizdeki Lideri Ortaya Çıkarın!

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki liderlik için doğuştan gelen özellikler etkili olduğu gibi tek başına asla yeterli değil. İyi bir lider olma adına alacağınız eğitim ve kişisel gelişim ile içinizdeki lideri ortaya çıkarabilir, kariyer hedefinize bir adım daha yaklaşabilirsiniz. Bunun için inanç ve pozitif düşünceyi yol arkadaşınız etmeyi sakın unutmayın.

 

 

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar