Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the really-simple-ssl domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/blog.isbul.net/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Liderler Doğuştan Mı, Yoksa Sonradan Mı Lider Olur? - İşbul Blog
Ana SayfaMakalelerLiderler Doğuştan Mı, Yoksa Sonradan Mı Lider Olur?

Liderler Doğuştan Mı, Yoksa Sonradan Mı Lider Olur?

Dünyanın önde gelen ve tanınmış siyaset adamı, iş adamı ve değişik alanlardan liderlere baktığımızda hepsinin belli başlı diğer insanlardan farklı ve şahsi özellikleri olduğunu görürüz. Onlarının liderlik vasıfları doğuştan elde edilen bir özellik midir, yoksa bireysel çaba ve çalışmanın sonucu elde edilen bir kazanım mıdır?

Tüm araştırmalar, liderlerin dünyada en çok çalışan, emek harcayan ve kendini geliştiren kişiliklere sahip olduğunu gösteriyor. Bu araştırmalara göre her insanın doğuştan getirdiği bazı özelliklerinin mutlaka olduğunu gösterir; ancak aslolanın bu özellikleri yaşam boyunca ortaya çıkarma, keşfetme ve geliştirmeye çalışmak olduğudur. Bir kişi çok iyi hitabet sanatına sahip olsun. Bu kişinin güzel ve etkili konuşması asla doğuştandır diyemeyiz. Çünkü ses tonu, jest ve mimikleri her ne kadar bazı ırsî özellikler barındırsa da kendini geliştirmeyen, devamlı bu konu üzerinde durmayan kişilerin güzel konuşma ve belagat sahibi olması beklenemez.

Roma’lı çok meşhur hitabet ustası Çiçero buna en güzel örneği teşkil eder. Çiçero, kekeme bir çocuktu ve kekemeliğini yenmek için her gün deniz kenarına gidip çakıl taşlarını ağzına koyup o şekilde konuşmaya çalışmış ve bu sayede dilinde bulunan kaslar güçlenmiş ve konuşmaya başlamış. Tabi, Çiçero konuşmakla yetinmeyip dünyanın en ünlü hitabet ustası oldu. Bu durum tamamıyla üstün bir çalışmanın ürünüdür.

İş hayatında da ünlü iş adamlarının hayat hikayelerine bakıldığında müthiş bir azmin ve çalışmanın sonucu olarak kariyer ve başarı sahibi olunduğunu görürüz. Siyasetçiler de keza aynı şekildedir. Dünyanın en etkili siyasetçileri çok etkin özelliklere sahip olsalar bile daime kendilerini geliştirmek için eğitime ve çalışmaya devam ederler. En basitinden hitabet yetenekleri gelişsin diye özel eğitim alırlar ve bunun sürekliliğini sağlarlar. Aldıkları bu eğitim, onların yeteneksiz olduklarını göstermez; aksine daha iyisini istediklerini ve bunun için çaba serf ettiklerini gösterir.

Sonuç olarak, lider olmak istiyorsak çok çalışmalıyız, gayret göstermeliyiz ve daime en iyisini istemeliyiz. Bunlar çok kolay şeyler değildir. Günümüz dünyasında insanın kendisini geliştirmesi hem çok kolay hem de çok zordur. Bu zorlukları aşıp kendi çapımızda bir lider olmak istiyorsak hiç durmadan harekete geçmeli ve “Ben de yetenek yok.” Algısını değiştirerek işe koyulmalıyız.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar