Suistimal etmek; görev ve yetkiyi kötüye kullanmak, iyi niyete karşı yapılan, iyi niyet taşımayan eylemler bütünüdür. Günümüzde yöneticiler çoğu zaman çeşitli suistimallerle karşılaşmaktadırlar. Para hırsı olan ve sahtekar tabiatlı bu suistimalciler istedikleri şeyi elde edene kadar yıllarca aynı iş yerinde çalışmaya devam etmektedirler. Pusuya yatan avcı gibi ne zaman mali kaygılar yaşamaya başlar, iş tatminsizliği ortaya çıkarsa veya bir suistimal fırsatı doğarsa harekete geçmek için daha fazla beklemeyecektir.
Suistimalcilerin Profilleri
Suistimalcilerin çoğu, şirketin gizli ve hassas bilgileri emanet edilmiş, kendilerine duyulan güvenden ötürü kontrollerden uzak tutulmuş insanlardan oluşmaktadır. Yapılan araştırmalarda üst düzey yöneticilerin diğer çalışanlara oranla daha fazla suç işledikleri ortaya çıkmıştır. Finans fonksiyonundaki kişilerin bu suçları daha çok işlediğini söyleyen araştırmacıların raporları, kredi yönetimi, finansal raporlama gibi görevlerde olan kişilerin suç işlemesi ve bunu gizlemesinin daha kolay olduğunu ve en ufak bir boşlukta bu fırsatları değerlendirebildiklerini ortaya koymaktadır.
Finans fonksiyonunda çalışanlarından sonraki sırayı CEO veya genel müdürlerin almakta olduğu görülmektedir. En az suistimalciler ise hukuk departmanlarında görev almaktadır.
Araştırmaların verdiği sonuçlar doğrultusunda suistimalcilerin çoğunluğunu kıdem süreleri 5 yıl ve üzerinde olan çalışanlar oluşturmaktadır. Yapılan araştırmalara göre çalışanlar aynı iş yerinde 3 ya da 5 yıl çalıştıktan sonra suistimal girişimlerine başvurmaktadırlar. Bu durum da çalışanların işe girerken böyle bir art niyetlerinin olmadığını göstermektedir. Ancak ilerleyen zamanlarda oluşan agresif hedeflere ulaşma baskısı insanları bu tür suçları işlemeye yöneltebilmektedir. Ya da bazı kişiler uygun ortamı hazırlamak, daha çok güven kazanmak ve gerekli kontrol açıklarını yakalamak için belli bir süre bekledikten sonra, ilk fırsatı değerlendirip suç işleyebilmektedirler.
Suiatimalin Nedenleri
İş yerinde yapılan suistimalin başlıca nedenlerinden biri işletmenin başarısız performansını saklama güdüsüdür. Bütçe ve hedefleri tutturma baskısı ve prim alma isteği, işini kaybetme korkusu gibi nedenler bu suçu işlemeye tetikleyebiliyor. Düşük performansın getireceği sonuçları göze alamamak, kendisine verilen hedefleri tutturamamak gibi nedenler evraklarda oynamaların yapılmasına, kendini güvene alma güdüsüyle hareket etmeye yol açacaktır.
Çalışanlara ulaşabilecekleri hedefler veren ve suistimallere olanak vermeyen şirketlerde bu tür suçlara çok daha az rastlanmaktadır. Kurum içinde kurumsal kültürün oturması gerekmektedir. olası bir ekonomik krizden çalışanların etkilenmemesine dikkat edilmelidir. Çünkü bu gibi maddi sıkıntıların yaşandığı zaman personeller fırsat bulduğu zaman suistimale gider. Bu durumların yaşanmaması için yönetimin tüm tedbirleri almış olması gerekmektedir.
Suistimallerin yaklaşık 3,5 senede ortaya çıkıp sonuçlandığını belirten araştırmacılar, son zamanlarda yaşanan maddi sıkıntılar nedeniyle bu vakaların son yıllarda gittikçe artacağını belirtmektedirler.