Çalışma hayatında sıklıkla karşılaşılan konulardan bir tanesi iş değiştirme ve kariyer değişiklikleridir. Çalışanın kariyer değişikliğini kendisi için olumlu bir yöne çevirmesi yalnızca kendisinin atacağı sağlam adımlara bağlıdır.
Çalışan modeli olarak günümüzde 2 farklı tip çalışan personel vardır. Bunlardan ilki; Vicdanlı, bağlı ve geleneksel düşünce anlayışına sahip kesim, ikincisi ise profesyonel düşünen ve her zaman daha iyiyi arayan kesimdir.
İlk kesimde yer alan ve geleneksel anlayışa sahip çalışan modeli; Bulunduğu şirkete en başta manevi yönden bağlanmış, güvenilir, sadık, yıllardır o şirket için çalışan ve kendisine sunulan imkanlar ile yetinmeyi temel ilke edinmiş kişilerdir. Geleceği pek düşünmezler ve gözleri yeniliklere, gelişmelere kapalıdır. Sosyal hayatları rutindir ve sosyal olma çabasında değildirler. İş ile yatıp iş ile kalkarlar, yaptıkları işlere öyle gömülürler ki hep böyle gideceğini düşünürler. Esasen değişimin gerektiğini bilirler ama değişim ve yenilikler karşısında neler yapacaklarını çözemeyeceklerinden bunu görmezden gelirler.
İkinci ve yenilikçi olan, kariyer hedefli çalışan modeli ise; Kendisi ve geleceği için her zaman daha doğru olanı ve daha iyi olanı araştırır. Çalışırken karşılaştığı olumsuzluklar onun için önemlidir. Düzenli ve profesyonel bir çalışma ortamı ister ve bu ortamı yakaladığında işini tam ve gerektiği gibi yapar. Çalıştığı şirkette öncelikli hedefi kazançtır; Şirket içinde hak ettiği değeri ve kazancı aynı oranda görmek ister. Kuralcı ve sistematiktir, atacağı her adım profesyonellik içinde yer alır. Kurumsallıktan uzak yerlerde fazla barınamayacaklarından bu tür şirketlerde çalışma süreleri oldukça kısa olur. Bu kesimde yer alanlar kariyerleri için her türlü iş ve yer değişikliğini göze alırlar. Gelişim ve yenilik onların hayatının her alanında vardır. Sosyal yaşam vazgeçilmezleri arasındadır ve iş dışında pozitif yaşamayı bilirler.