İyi bir performans ile ortalama bir performans arasındaki fark nedir?
NLP (Neuro Linguistic Programming), 1970’li yılların ilk çeyreğinde ünlü matematikçi Richard Bandler ve dil bilim uzmanı John Grinder tarafından; ortalama becerilere sahip kişilerle, bu becerilerde üst seviye başarı gösteren kişiler arasındaki farkları meydana çıkarma amacıyla California’da başlatılmıştır.
Richard ve John, mükemmel performans gösteren bireylerin analizini yapıp taslağını çıkararak, bu seviyede performans göstermek isteyen diğer bireylerin yapması gereken teknik konuları belirlemişlerdir.
İş hayatında genel olarak Robert Dilts ve John La Valle liderliğinde gelişen NLP, şirket çalışanlarının iş gücü ve is gücü performanslarını olumlu olarak yükselten teknikleri barındırdığından şirketler tarafından tercih edilmektedir.
NLP Tanımı:
N Neuro (Nöro): Yaşamdaki tecrübe ve deneyimlerimizin sinir sistemimiz aracılığıyla beş duyu organımızla algılanması ve işlenmesi,
L Linguistic (Dil Bilimi): Sinirsel temsillerin kodlandığı, sıralandığı ve anlam kazandığı dil ve sözsüz iletişim sistemleri,
P Programming (Programlama): Belirlenmiş gayelere ve amaçlara ulaşmak için iletişimimizi ve sinir sistemimizi organize etmektir.
NLP, üst seviye kaliteyi, mükemmellik olgusunu inceler. Dikkat çeken kişi ve organizasyonların bu göz alıcı sonuçlara nasıl ve ne kadar sürede ulaştıklarını araştırır. Bu önemli teknikler diğer insanların da aynı ya da benzer sonuçlara ulaşmaları için onlara gösterilip öğretilebilir. Bu süreç modelleme olarak adlandırılmaktadır.
NLP, modelleme yapmak için öznel deneyimlerin nasıl yapılandırıldığını, duyguların nasıl yaratıldığını araştırır. Deneyimler neticesinde iç dünyanın nasıl yapılandırıldığını inceler.
NLP’nin iş yaşamına katkıları;
Hedef belirlemek: Tüm duygu, düşünce ve davranışlarınızı harekete geçirecek hedeflerinizi nasıl çizersiniz?
Duyguları yönetmek: Çalışma hayatında olumsuz duygulardan nasıl arınılır ve olumlu düşünce gücü ile verim nasıl arttırılır?
Kişisel motivasyonu hazırlamak: İş yaşamının her adımında motivasyonu sağlamak neler kazandırır, neler getirir?
Davranış ve alışkanlıkları yönetmek: Hedeflerinize götürmeyen davranış ve alışkanlıklarınızı değiştirmek ve yerine hedefe götürecek olanları oluşturmak projelerinizde ne artılar sağlar?
Ekip içi iletişim ve ilişkileri geliştirmek: Yönetici, iş arkadaşı ve personelinizle iletişim ve ilişkilerinizi geliştirmek takım içi başarıyı nasıl etkiler?
Satış ve Pazarlamada İstenilen Yere Gelmek: Müşterilerinizle çok iyi ilişkiler geliştirmenin satışlarınıza yansıtacağı sonuç ve satış eğrinizin durumu