Vizyon bir oluşumun gelecek için kendinde belirlediği resmidir. Gelecek resmi olarak da tanımlanmaktadır. Gelecek resmi olarak tanımlanan vizyonun hayal ürünü olduğu çağrışım yapabilir. Vizyon, bir şirketin kurumsal kültürüne ve temellerine bağlı olarak gelecekteki ulaşmak istediği gerçekçi konumdur. Dolayısı ile hayal kavramından oldukça uzak, somut ve somut değerlendirme yapılabilen bir kavramdır.
Hayal ile vizyon arasındaki farkı bir örnek ile açıklayabiliriz. Şu andan geleceğe doğru bakarak kendi yaşamımız, iş yaşamımızda yıllar sonra kendimizi ne yaparken ve nerede görmek istiyorsak o bizim vizyonumuzdur. Bu vizyonun gerçekleşmesi için sağlam fikirler ve yaratıcı düşünceler gereklidir.
Hayal ise bir anda gerçekleştirilmek istenen amaçlar olarak tanımlanabilir. Zengin olmak, ünlü olmak, bu anlamda birer hayaldir.
Vizyon sahibi olmak için gelecek ile ilgili net ve kesin, planlanmış bir tabloya sahip olmak gerekir. Nasıl bir gelecek istenildiği düşünüldüğünden itibaren, algıda seçicilik başlar. Düşünülen geleceğe ulaşmak için gereken kaynaklar algıda seçicilik ile harekete geçer ve kişiyi istediği hedefe yönlendirir.
Algıda seçici olmak, gelecek ile ilgili net tablolara sahip olduğumuzda bize istediğimiz geleceğe ulaşma, kaynakları görme ve değerlendirme konusunda fırsatlar sunacaktır. Bir vizyonumuz yoksa, fırsatlar ve kaynaklar biz onları fark etmeden geçip gidecektir.