İş bulmanın en pratik yolu olarak görülen internet, onu doğru şekilde kullanabildiğiniz ölçüde iş arama sürecine katkı sağlar. Bu konuda bilgi sahibi olmayanların içine girdiği bireysel uğraşlar sonucunda haftalar geçmesine karşın hayal ettiği işe bir türlü kavuşmaması ise internetin iş aramaya olan katkısından şüphe duyulmasına dahi sebep olabiliyor. Aslında istediği işe internetin sunduğu avantajları değerlendirerek biran önce kavuşmak isteyenlerin her gün saatlerce zaman ayırarak onlarca siteyi takip etmeye çalışması değil, bu işi kendileri için profesyonel bir zihniyetle yapacak doğru kariyer platformunu bulması gerekir. İnternetin içeriği kadar kendisi ve insan hayatındaki yeri de her geçen gün değişmekte, iş arayanların kullanarak avantaj sağlayacağı yeni imkanlara da sürekli yenileri eklenmekte. Sınırsız bir kaynak olan internetin iş bulma sürecine pozitif katkı sağlaması için pek çok farklı alanın incelenmesi gerektiğinden, tüm bu işlere bireysel olarak kalkışmak yerine bünyesinde internet teknolojilerini yakından takip eden uzmanların yer aldığı bir kariyer sitesini tercih etmek en rasyonel karar olacaktır.
İş arayanlar için olduğu gibi işverenler açısından da büyük öneme sahip olan kariyer sitesi seçiminin doğru yapılması için öncelikle ilan sitesi ile insan kaynakları platformu arasındaki farkın anlaşılması gerekir. İşverenlerin yayınladığı ilanı kaç kişinin gördüğünden ziyade bu ilanı gören çalışan adaylarının kaçının aradığı nitelikleri taşıdığına bakması gerekmektedir. İş arayan pek çok insan, üye olduğu ve kendini bir kariyer sitesi olarak tanımlayan sitelerin her gün birçok ilanı mail olarak gönderdiğini ancak bu ilanların neredeyse hiçbirinin kendisini ilgilendirmediğini bizzat deneyimlemiştir. Kullanıcılarının adeta gözünü boyamak için sürekli olarak “spam” boyutuna varacak şekilde ilgili ilgisiz iş ilanları gönderen bu sitelerin gerçek manada iş bulma sürecine pozitif katkı sağlaması söz konusu dahi değildir.
Kariyer sitesinin üye sayısı da bazen oldukça yanıltıcı olabilmektedir. Zira iş arama ya da eleman bulma sürecine destek sağlayacak bir kariyer sitesinin kaç bin üyesi olduğuna değil, bu üyelerin bilgilerinin etkin bir şekilde kullanıp kullanamadığına bakılması gerekir. İşverenin yayınladığı ilanda belirttiği kriterleri doğru şekilde algılayarak bu niteliklere sahip olan çalışanların ilgili iş fırsatına ulaşmasını sağlayan bir kariyer sitesi, iş arayanlara da başvuru yapması durumda işe alınma ihtimali azami düzeyde olan pozisyonları haber verir. Yükseköğretimini uzun zaman önce tamamlayan ve ilgilendiği pozisyonda da senelerce çalışarak deneyim kazanmış bir kişiye vasıfsız eleman ilanlarını göndermek ne kadar amaçsız ise vasıfsız bir eleman olarak internetten iş arayan bir kişinin “beyaz yaka” olarak tabir edilen pozisyonları ilgilendiren iş fırsatlarından haberdar edilmesi de aynı oranda manasızdır…
İnternetin sunduğu kaynaklar doğru şekilde değerlendirilmesi halinde çalışanlar ve işverenler için ihtiyaçların kısa sürede ve istenen şekilde karşılanmasını sağlayan büyük bir imkana dönüşmektedir. Bunu çalışan ve işverenler için yapabilecek deneyime ve bilgiye sahip olan bir platform, internetin sunduğu tüm imkanları değerlendirerek soruna çift taraflı çözüm üretebilir. Kariyer sitelerinin tüm çalışanlarının insan kaynakları konusunda uzmanlaşmış olması, söz konusu insan kaynakları hizmetleri online olarak verildiği için çok ciddi bir avantaj sağlamaktadır. Zira İşbul.net gibi kaliteli olarak nitelendirilen bir kariyer sitesinde olduğu gibi bu konuda gerçekten çözüm sunabilecek bir oluşumda muhakkak bilişim teknolojileri konusunda da uzmanlaşmış deneyimli isimlerin yer alması gerekir. Çünkü söz konusu internet olduğunda uçsuz bucaksız bir deryanın karşılıklı yarar sağlayacak şekilde kullanılması, bunun için de konunun uzmanları ile çalışılması gerekmektedir…