İş Görüşmesinde Dikkat Etmeniz Gerekenler
Mülakat, iş başvurularının sonraki adımı olmasının yanı sıra, işe alınıp alınmayacağınız konusunda en büyük etkiye sahip olan aşamadır. Etkili bir CV hazırlamamış olsanız dahi, başarılı bir mülakat ile işi alma olasılığınız her zaman yüksektir. Aynı şekilde, çok etkili bir özgeçmişe sahip olduğunuz halde, mülakat esnasında, karşı tarafa iyi bir izlenim verememeniz, işi kaybetmenize neden olabilir. Bazı iş görüşmelerinde CV bazlı mülakat yapılırken, bazı görüşmelerde CV çok az dikkate alınır. Ancak hem başarılı bir CV hem de başarılı bir mülakat işe alınma şansınızı önemli oranda arttır. Bu nedenle iş başvurusu yaparken, etkili ve sizi iyi yansıtan bir özgeçmiş hazırlamanız büyük önem taşır. Bunun yanı sıra mülakata giderken iyi hazırlanmak, pozitif görünmek, dış görünümünüze dikkat etmek son derece önemlidir.
İletişim Becerilerini Yansıtmak
Özellikle iletişim becerisi gerektiren halkla ilişkiler, sekreter,
Müşteri temsilcisi gibi iş görüşmelerinde karşı tarafa verdiğiniz izlenim son derece önemlidir. İnsan ilişkilerinde başarılı olmayı gerektiren, iletişim ile ilgili iş görüşmelerinde kendinizi iyi bir şekilde yansıtmanız, pozitif görünmeniz ve ifade becerilerinizi iyi kullanmanız büyük önem taşır. Bunun yanı sıra, yeteneklerinizi ve bakış açınız hakkında karşı tarafın fikir sahibi olmayı isteyebilir. Bu nedenle iş görüşmelerinde, görüşmecinin sorduğu sorulara verdiğiniz yanıtlar büyük önem taşır. Mülakatta sorulabilecek klişe sorular için hazırlık yapabilirsiniz. Ancak görüşmeci sizin düşünsel yapınız ve bakış ekseniniz hakkında bilgi edinmek için farklı sorular sorabilir. Bu sorular mülakatın en önemli aşaması olarak değerlendirilebilir. Bunun yanı sıra mülakat sırasında görüşmecinin sorduğu sorular, sizin soru sormanız da oldukça önemlidir. Mülakat esnasında etkili soru sorabilmek için mülakata giderken, şirket hakkında bilgi sahibi edinmiş olmak ve şirketin çalışma politikaları hakkında fikir edinmek büyük önem taşır. Karşı tarafın sizin iş ile ne kadar ilgili olduğunuzu ve bu işi ne kadar istediğiniz hakkında edindiği bilgiler işe alım sürecinde son derece önemlidir.
Kıyafet Seçimi
Mülakata giderken seçeceğiniz kıyafet, kişiliğiniz hakkında karşı tarafa ilk izlenimi verir. Bu nedenle iş görüşmesi için hazırlanırken, kıyafet seçimine dikkat etmelisiniz. Mülakatın nerede yapılacağını göz önünde bulundurarak giyeceğiniz kıyafeti belirlemek daha iyi olacaktır. Bunun yanı sıra, kıyafet seçerken, şirketin bu konudaki duruşu hakkında bilgi edinmeniz de size büyük avantaj sağlayabilir. Sosyal ağlar yoluyla, potansiyel iş arkadaşlarınızla iletişime geçebilir ya da çeşitli yollardan bu konuda bilgi sahibi olabilirsiniz. Ancak mülakat için seçeceğiniz kıyafetin genellikle sade ve şık olması yeterlidir. Abartılı giysiler ile iş görüşmesine gitmek sizin için olumsuz bir izlenim oluşturabilir.
Takım Oyuncusu Olmak
Birçok şirket, işe alınacak yeni personellerin ekip çalışmasına yatkın olmasına büyük önem verir. Bu nedenle iş görüşmesi sırasında varsa, önceki iş deneyimlerinizden söz ederken, iyi bir takım oyuncusu olduğunuzu karşı tarafa yansıtabilirisiniz. Özellikle ekip çalışması gerektiren işlerde, başvurduğunuz iş ilanı için uygun olup olmadığınız kadar, şirkete ve çalışma arkadaşlarınıza adapte olabilmeniz de büyük önem taşır. Dolayısıyla takım çalışmasına olan yatkınlığınız işe alım sürecinde önemli bir rol oynar.
Özel Sorular Cevap Vermek
Mülakat esnasında; siyasi, dini ya da kişisel hayatınız hakkında, sorulabilecek sorulara da hazırlıklı olmalısınız. Özel sorulara yanıt vermemeniz genellikle daha olumlu sonuçlar almanızı sağlar. Böyle durumlarda karşı tarafa kibar bir şekilde bu soruya cevap veremeyeceğiniz söyleyebilir, ya da net cevaplar vermekten kaçınabilirsiniz. Zira karşı tarafın sorduğu özel sorulara o anda vereceğiniz yanıt, yanlış anlaşılmanıza neden olabilir.
Neden Bu İş?
Başvurduğunuz iş ilanı için nedenleriniz olması, işe alınmanız açısından son derece önemlidir. Mülakatta genellikle, bu işe neden sizi almalıyız, sorusu sorulur. Bu soruya vereceğiniz yanıt, sizin şirkete yapabileceğiniz katkılar için görüşmecinin fikir edinmesini sağlayacaktır. İş görüşmesi sırasında yanınızda bir not defteri ve kalem bulundurmanız ve görüşme hakkında notlar almanız da önemlidir. Kendinize duyduğunuz güveni iyi bir şekilde yansıtabilmeniz, görüşmecinin de size güvenmesini sağlayacaktır. Son olarak mülakat boyunca görüşmeci ile aranızdaki mesafeyi korumanız ve görüşme sonrasında karşı tarafa teşekkür ederek ayrılmanız gerekir.