Ana SayfaMakalelerİş Ve Torpil

İş Ve Torpil

İşe Alımlarda Torpilin Etkisi

 

 

İş arayıp da bulamayan birçok insan torpilinin olmamasından yakınır. İş dünyasında, iyi bir konumda çalışan bir tanıdığa sahipseniz, işe alımınızın kolay olacağı gerçek. Tanıdığınız kişinin size referans olabilmesi için bir takım özelliklere sahip olmanız gerekir. Çünkü işe başlamaktan daha da önemlisi, o işte kalıcı olmaktır. Bir işte kalıcı olmanız tamamen yetkinliklerinizi ne kadar kullanabildiğiniz ile ilgilidir.

Bu noktada işe alımınızı kolaylaştıran tanıdığınızın, sizin için yapabileceği bir şey kalmamıştır. İşe girdikten sonra, size referans olan kişiye karşı da sorumluluk hissedersiniz. Dolayısıyla işe alındıktan sonraki süreçte başarılı olmak için çaba göstermeniz gerekir. İşe alımlarda en önemli konulardan biri, işe alınacak olan kişinin şirkette ihtiyaç duyulan pozisyona uygun olmasıdır. Bazı üst düzey yöneticiler, tanıdık ve akrabalarını, özellikleri ve yetkinliklerini dikkate almadan işe alırlar. Bu durum etik olmasa da günümüzde buna benzer birçok örnekle karşılaşmak mümkün.

Profesyonel bir kişi, referans olacağı kişinin yetkinlik ve donanımlarından, işe uyum sağlayacağından emin olmadan işe alımı için aracılık yapmaz. Çünkü işe aldığı kişinin başarı sağlayamaması gibi bir durumda kendi kariyerini de zedeleyebilir. İş bulmak sadece tanıdık aracılığıyla olmaz. İş bulamıyorsanız kendinizi, ‘torpilim yok’ bahanesine alıştırmak yerine, yetkinliklerinizi gözden geçirmenizde fayda var. Bu süreçte çevrenizdeki insanlara nasıl bir aradığınızı anlatmalısınız.

Çalışmak istediğiniz kurumlara özgeçmişinizi ulaştırmalısınız. İş arama kanallarınızı genişletmeniz daha kısa sürede iş bulmanızı sağlayacaktır. Düşünmeniz gereken en önemli noktalardan biri, tanıdığınız sizi işe alacaksa, hangi özelliğinizden dolayı almalı? Hangi konuda yeteneklerinize güveniyorsunuz? Bu soruların cevabını verebiliyorsanız, bu süreçten sonraki aşamada tek yapmanız gereken daha fazla çevre edinmek. Çevre edinmek için, iş aradığınız sektör ile ilgili, fuar, seminer, festival, kongre gibi etkinlikleri takip etmenizde yarar var. İş dünyasından tanışacağınız kişilere, kendinizi iyi tanıtmanız ve ne istediğinizi ifade etmeniz iş bulma yolunda işinizi kolaylaştıracaktır.

İş ararken yapmanız gereken tek şey, tercih edilecek bir insan olmaya çalışmak. Başkalarının size referans olabilmesi için, kendinize güvendiğinizi ve yapacağınız her işte başarılı olabileceğinizi göstermeniz gerekir. Unutmayın torpille işe alınan çoktur. Ama alındığı işte devamlılığı sağlayan ve başarıyı yakalayan insan sayısı oldukça azdır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar