Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the really-simple-ssl domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/blog.isbul.net/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
İş Depresyonu Belirtileri ve Sebepleri - İşbul Blog
Ana SayfaMakalelerİş Depresyonu Belirtileri ve Sebepleri

İş Depresyonu Belirtileri ve Sebepleri

İş hayatı, yoğun iş temposu, maddi sorunlar, kişisel diğer problemler, mobbing ve benzeri durumlardan kaynaklı iş depresyonuna oldukça açık bir alandır. Çeşitli sebeplerden dolayı yaşanabilecek motivasyon düşüklükleri zaman içerisinde iş depresyonunun artmasına ve dolayısıyla çalışma isteğinin bitmesi ve iş hayatında bıkkınlık yaşamanıza sebep olabilir. Bu yazıyı okuyorsanız muhtemelen iş depresyonu belirtileri yaşıyorsunuz veya tam olarak iş depresyonundasınız. Fakat hiç endişelenmeyin! Sizin için hazırladığımız bu içerikte iş depresyonuyla nasıl mücadele edilir, bu durum nasıl aşılır, pratik öneriler eşliğinde ele alacağız.

İş Yerinde Neden Depresyon Yaşarız?

İş yerinde depresyon yaşamanın iç ve dış faktörler olarak belirli sebepleri vardır. Burada önemli olan temel nokta iş yerinde yaşadığımız depresyonun kaynağına inip çözüm yolları üretmek ve gerektiğinde profesyonel destek almaktır. Dış faktörler çalıştığınız alanla ilgilidir. Mobbinge maruz kalmak, kaba yönetici davranışları, işinizin değer görmemesi gibi durumlar sonucunda iş depresyonuyla karşı karşıya kalabilirsiniz. İç faktörler ise tamamen özel hayatınızda yaşadığınız problemlerin iş hayatınızdaki olumsuz yansımalarıdır.

İş yerinde yaşanan iş depresyonunun bir diğer nedeni de mesleğinizle ilgili problemlerdir. Öncelikli olarak kendinize ‘’mesleğimi hala severek mi yapıyorum?’’ sorusunu sormalısınız. Cevabınız evetse veya tereddütteyseniz mesleğinizi artık severek yapmıyorsunuz demektir. Bu durum çoğu insan tarafından depresyona sürükleyici bir durum olsa da bunu normal karşılamalı ve kabullenmelisiniz. Bu, yaşadığınız iş depresyonu durumunu aşmak için atacağınız ilk adımlardan bir tanesi olacak. Şunu da unutmayın ki iş hayatında bıkkınlık yaşayan tek kişi siz değilsiniz.

Çalışma Hayatının Getirdiği Depresyonla Nasıl Mücadele Edilir?

Yapılan araştırmalara göre iş hayatında yer alan 10 kişiden en az bir tanesinde görülen iş hayatında bıkkınlık durumu, yapacağınız çeşitli değişikliklerle veya psikolojik yardımlarla düzelebilecek bir durumdur. Öncelikli olarak hayat tarzınızı gözden geçirmelisiniz. Eğer iş yerinde motivasyon düşüklüğüne ve buna bağlı olarak iş depresyonuna sebep olan bir yaşam tarzınız varsa aşağıdaki belirtileri yaşıyor olabilirsiniz.

·       Sık sık intihar düşünme

·       Hayattan keyif almama

·       Yakın arkadaşlarla görüşmeme

·       İştahsızlık

·       Konsantrasyon problemleri

·       Özgüvensizlik

·       Umutsuzluk

·       Geleceğe dair planlar yapamama

·       Ağlama isteği ve sürekli devam eden mod düşüklüğü

Yukarıdaki belirtiler arasından birden fazlasını yaşıyorsanız mutlaka profesyonel destek almalısınız. Özellikle intihar düşüncesi, üzerine düşünülmesi gereken bir durumdur. Tüm bunların yanı sıra iş depresyonu yaşamamak için basit önlemler de alabilirsiniz.

Evet, kariyer hayatı tabii ki önemlidir. Fakat bazı noktalarda bireyler yaptıkları işleri benliklerinin önüne koyarlar. Bu durum da uzun vadede iş depresyonuna neden olur. Dolayısıyla kendiniz kötü hissettiğiniz dönemlerde çalışma noktasında kendinizi zorlamamalısınız. Sürekli olarak kendinize ‘’ben mi önemliyim yoksa iş hayatında yaşanan ve belki de çözülmesi çok kolay olan problemler mi?’’ işte bu soruyu sorduğunuzda doğru cevabı bulup biraz daha rahatlayacaksınız. Bu noktada kabullenmek de sorun çözümü açısından son derece doğru bir yaklaşımdır. İş hayatında yöneticinizle yaşadığınız problemler, diğer iş arkadaşlarınızla yaşadığınız problemler ve çakışmalar işlerinizi olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle ortada kişi bazlı bir sorun varsa ‘’o kişinin karakteri böyle’’ gibi bir kabullenme süreci içine girebilirsiniz.

Çalışılan Yere Bir Türlü Alışamama Sebepleri

Bir yere yeni başvurdunuz ve işe başladınız veya işe başlamanızın üzerinden oldukça uzun zaman geçti fakat alışma sürecinizi hala tamamlamadınız. Böyle bir durumda motivasyonunuz ciddi anlamda olumsuz etkilenir ve hatta işlerinizi bir türlü bitirememe gibi durumlar yaşayabilirsiniz. Çalışılan yere bir türlü alışamama sebeplerinden en öde geleni genel olarak çalışma ortamının ve çalışma arkadaşlarınızın size uygun olmamasıdır. Tecrübeli veya tecrübesiz olmanız fark etmeksizin çalıştığınız yere alışamıyorsanız sebepleri iyi bir şekilde analiz etmelisiniz. Yöneticinizin size davranışları, çalışma arkadaşlarınızın davranışları, çalıştığınız yerin şirket politikası gibi sebepler, alışma sürecinizi uzatan sebeplerdir. Tüm bunların yanı sıra çalışma şartlarından da memnun olmayabilirsiniz. Çalışılan alan her ne olursa olsun ekipman yetersizliği, mola saatlerinin az olması veya hiç mola olmaması gibi durumlar, siz ne kadar alışmayı bekleseniz de çalışma biçiminiz bu olmadığı takdirde işe yaramayacaktır. Bu nedenle sebepleri iyi bir şekilde değerlendirip başka alanlara yönelebilirsiniz. Bu alanda ısrarla çalışmanız halinde meslekten dahi soğuyabilecek dereceye gelebilirsiniz. 

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar