Hayatımızın belirli bir kısmını doğru bir meslek seçimi yapmak ve bu mesleği iyi bir şekilde icra edebilmek için gerekli eğitimleri almakla geçmektedir. Fakat ne kadar eğitim alınırsa alınsın bir meslek, tecrübe kazandıkça belirli bir seviyeye getirilir ve mutlak başarı elde edilir. Bu tecrübe, mümkün mertebe öğrencilik yıllarında kazanılmaya başlamalıdır ki mezuniyetin ardından iş hayatına kolaylıkla geçilebilsin. Peki Öğrenciyken İş Hayatına Hazırlanmak için hangi noktalara dikkat etmek gerekir? Hangi kazanımlar, öğrencilikten sonra iş hayatı için fayda sağlar? Bu konuda size fayda sağlayacak ve öğrenciyken önemsemeniz gereken noktalara dikkat çektik. Gelin birlikte inceleyelim…
Öğrenciyken İş Hayatına Nasıl Hazırlanılır?
Öğrencilik hayatı, hayata dair birçok kazanımı elde edebileceğiniz, aldığınız eğitimi birçok farklı alanla destekleyebileceğiniz, kendinizi geliştirebileceğiniz bir süreçtir. Bu süreci sadece okuduğunuz bölüme odaklanarak değil, kendinizi farklı alanlarda geliştirmek üzerine değerlendirirseniz, hem sosyal hayatınıza hem de iş hayatınıza oldukça katkıda bulunmuş olursunuz.
İş hayatına hazır ve donanımlı bir şekilde giriş yapabilmeniz için, öğrenciyken önünüze gelen bütün fırsatları değerlendirmeniz gerekmektedir. Örneğin, sertifika kazanabileceğini tüm kurs ve seminerleri değerlendirebilirsiniz. Üniversitede bu fırsat oldukça çok karşılaşacağınız bir fırsat olacaktır. Katıldığınız kurs ve seminerlerde edindiğiniz bilgiler, ileride iş hayatınızda muhakkak kullanabileceğiniz bilgiler olacaktır. Unutmayın, fazla bilgi hiçbir zaman zarar vermez.
Sivil toplum kuruluşlarına dahil olabilirsiniz. Bu size hem çalışma hayatıyla ilgili deneyimler kazandırabilir hem de iş hayatında adını duyurmuş ya da başarılar elde etmiş birçok kişiyle tanışma fırsatı sunabilir. Uzun vadede bu kazanımlar, iş hayatında büyük başarılar sunacaktır. Aynı şekilde üniversite bünyesinde açılan öğrenci topluluklarında ya da kulüplerinde yer almak, bu kulüplerin aktivitelerine dahil olmak da sizi çok fazla kişiyle ilişkiler kurmanızı sağlayacak ve bu sosyalleşme iş hayatınıza olumlu olarak yansıyacaktır.
Yurt dışında bir eğitime katılmak ya da bir yurt dışı deneyimi elde etmek de size farklı bir bakış açısı kazandıracak ve aldığınız eğitim ya da edindiğiniz deneyim, iş hayatınıza olumlu olarak yansıyacaktır. Farklı kültürlerden insanlarla tanışmak, onların kültürlerine tanıklık etmek, bir dünya görüşü kazanmanız açısından oldukça önemli olacaktır. Yabancı dil bilgisi de yine aynı şekilde size çok geniş bir yelpazede fırsatlar sunacak ve iş hayatınızda olmazsa olmazınız olacaktır. Günümüz koşullarında bir meslekte ilerleyebilmeniz için artık yabancı dil bilgisi mutlaka olmalıdır. Bu nedenle öğrencilik dönemlerinizi bir yabancı dil öğrenmekle geçirebilirsiniz.
Kendi alanınızda ya da farklı alanlarda stajyer olarak çalışmak, sizi hem iş hayatının nasıl olduğuna dair fikir sahibi yapacak hem de ileride nasıl bir yol izlemeniz gerektiği konusunda bilgi sahibi yapacaktır. Bu nedenle mümkün oldukça çok fazla alanda çalışma deneyimi kazanmaya özen göstermelisiniz. Öğrencilik süreci ise bu konuda oldukça elverişli bir dönemdir.
Kendinize birer hobi edinin. İnanın ilgi duyduğunuz bir alana yoğunlaşmak, resim yapmak, enstrüman çalmak, sizi yaptığınız işte yaratıcı olmaya teşvik edecek ve farklı bir bakış açısı oluşturacaktır. Yine aynı şekilde rutin olarak takip ettiğini dergi ve gazeteler de hem dünyada gelişen haberlerle ilgili bilgi sahibi olmanızı hem de gelişime açık birer birey haline gelmenizi sağlayacaktır. İş hayatı, yeniliklere ve gelişmelere açık, birlikte çalışılan bireylerin hak ve özgürlüklerine önem vererek geçirilmesi gereken ve ancak bu şekilde başarı elde edilebilen bir süreçtir.
Üniversite eğitiminiz süresince çeşitli konularda ve derslerde sunum yapabilme yeteneğine sahip olmanız gerekmektedir. Bu yetenek ancak ve ancak bu derslere aktif olarak katılmakla ve sunum gibi aktiviteleri sıklıkla yapmakla sağlanmaktadır. İş hayatı sunum konusunda oldukça elverişli bir hayattır. Bu alanda başarı elde edebilmeniz, öğrenciyken kendinizi bu konuda tecrübe sahibi yapmanızla mümkündür.
İş Hayatın öncesi Bilinmesi Gerekenler
İş hayatı, çok fazla kişiyle birlikte hareket etmenizi gerektiren ve bu birliktelikle bulunduğunuz alanda disiplinli bir şekilde çalışarak başarıya ulaşmanız gereken, oldukça zorlu bir hayattır. Bu hayata atılmadan önce, insanlığa dair, insanlara dair, çalışma alanları ve dünyaya dair çok fazla bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Bu da sadece çalışacağınız alanın eğitimini almakla mümkün değildir. Mutlaka kendinizi geliştirmeniz, her konuda bir fikir ve bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Öncelikle, insanların hak ve özgürlüklerine saygı duyarak, bir arada nasıl yaşanılacağını bilerek hareket etmelisiniz. Çalışma hayatınızda önem vermeniz ve dikkat etmeniz gereken yegane kuraldır. Çünkü mutlak başarılar sadece birliktelikten doğacaktır.
İş hayatına atılmadan önce, kendinizi ne her konuda ne kadar geliştirirseniz o kadar iyi olacaktır. Her konuda bir fikir sahibi olmanız, sizi çeşitli alanlara yönlendirebilir, iş hayatında da farklı alanlarda başarılar elde etmenizi sağlayabilir. Bu nedenle gelişime ve yeniliğe açık, yeni bilgiye de daima meraklı olmalısınız. Bu size, kendi alanınızda elde edeceğiniz bir başarıyı farklı alanlardan destek alarak da gerçekleştirme yeteneği kazandıracaktır. Unutmayın, öğrendiğiniz her bilgi bir gün mutlaka karşınıza çıkacaktır.
Kendinize ait bir hedefiniz olmalı, bu hedef doğrultusunda hareket etmelisiniz. Bu hedefler sizi dinamik tutacak ve her türlü bilgiye merakınızı, yeniliklere dair yatkınlığınızı bu hedef sağlayacaktır. Hedefsiz çıktığınız hiçbir yolda başarı elde etmeniz mümkün olmayacaktır. Kendinize, hayatınıza ve iş yaşamınıza dair mutlaka kısa ya da uzun vadeli bir hedef belirlemeniz ve mümkünse bu hedeflerinizi öğrencilik dönemlerinizde belirlemeniz gerekmektedir. Öğrencilik dönemleriniz, hem yaş itibariyle hem de iş hayatına atılmadan önce kendinize en büyük kazanımları sağlayacağınız dönemlerinizdir. Bu nedenle ne kadar verimli bir öğrencilik geçirirseniz, o kadar faydalı olacaktır…