Ana SayfaHaberler200 TL Primi Öde, 2000 TL Maaşı Al!

200 TL Primi Öde, 2000 TL Maaşı Al!

Evet. Yanlış Okumadınız. En az 38 yıl boyunca her ay 200 TL prim ödemesi yapacaksınız. Ve sonunda emekli maaşınız dışında extradan 2000 TL maaş alacaksınız. Dile kolay olan bu konunun gerçekleşmesi de bir o kadar kolay. Sadece 49 yılcık. Son günlerin en çok tartışılan konusu bu. (darbe ve FETÖ hariç) Çalışanlara ikinci emeklilik hakkı tanıyan yasa tasarısı bilindiği üzere alt komisyonda kabul edilmişti. Şimdi Meclis’e sevk edilen tasarının yasalaşmasıyla, 1 Ocak’tan itibaren 45 yaş altındaki ücretli çalışanlar Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) dâhil olacak.

Sistemde kalanlar devlet destekleri sayesinde avantajlar elde ederken; emeklilikte devletin verdiği aylığın yanı sıra ikinci bir maaş da alabilecek.
Bu maaş, çalışırken yatırılan prime göre değişecek.

Sistem Nasıl İşleyecek?

Sistem hayata geçtiğinde bireysel emeklilik için çalışanın prime esas kazançlarından yüzde 3 oranında kesinti yapılacak. Mevcut maaşlara göre; asgari ücretli çalışanlar için telaffuz edilen rakam aylık 49 TL olacak. Çalışan arzu ederse bu tutarın artırılmasını isteyebilecek. Çalışan, otomatik katılıma ilişkin emeklilik sözleşmesindeki tutardan daha yüksek bir tutarda kesinti yapılmasını işverenden talep edebilecek.

Canlı bir örnek üzerinden anlatmak gerekirse;

18 yaşında sisteme kaydı yapılan biri aylık 200 TL prim (yüzde 25 katkı sayesinde 50 lira da devlet ödeme yapıyor) yatıracak. Ve 56 yaşında emekli olduğunda 1989 TL maaş alabilecek. Bu kişinin toplam birikimi 385 bin 658 liraya ulaşmış olacak.

Yine aynı şekilde 18 yaşında sisteme kaydolarak aylık 100 TL prim (yüzde 25 katkı sayesinde 25 lira da devlet ödeme yapacak) yatıran bir kişi ise, 56 yaşında emekli olduğunda 10 yıl boyunca 1200 TL maaş alabilecek. Bu kişinin toplam birikimi 95 bin liraya ulaşmış olacak.

BES’e Devletin Desteği Çok Büyük!

Devletin sisteme desteği sadece yüzde 25 devlet katkısı ile sınırlı kalmayacak. Çalışanın cayma hakkını kullanmaması halinde, sisteme girişte bir defaya mahsus olmak üzere, bin TL ilave devlet katkısı sağlanacak. Emeklilik hakkının kullanılması halinde, hesabında bulunan birikimi en az 10 yıllık, yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden çalışana, birikiminin yüzde 5’i karşılığı ek devlet katkısı ödemesi yapılacak.

Ne Amaçlanıyor?

BES’te ilk etapta amaçlanan şey: 10 yıllık dönemde 90 milyarlık tasarruf oluşması. Çünkü bu düzenleme ile yaklaşık 6,7 milyon çalışanı ilgilendiriyor. Tüm bu çalışanların otomatik olarak BES kapsamına dâhil edileceği dikkate alınırsa bahsedilen rakamın bu denli büyük olması oldukça normal.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar