Zaman yönetimi ilk kez yöneticilerin zamanlarını doğru kullanmamasından dolayı bir ihtiyaç eğitimi olarak Danimarka’da ortaya çıkmış. Zaman yönetimini doğru yapabilen yöneticiler daha düzenli ve işlerinin aksamadan ilerlediği görülmüştür. Bunun yanında çalışanların da günün her vaktini doğru değerlendirerek verimlerinin arttığı gözlemlenebilir.
Zaman yönetimi hayatımızın her anında bize gereklidir. Bir gün 24 saattir ve çoğu insandan bunun yetmediğine dair yakınmalar duyarız. Aslında 24 saati doğru şekilde yönetirsek zamanın yeterli geldiğini anlayabiliriz. Zamanımızı alan ancak fark edilmeyen birçok konu vardır. Örneğin; beş dakika bakınmak amacıyla girilen sosyal medya platformlarında en az bir saat zaman geçirmiş oluyoruz. Aynı şekilde beş dakika izleyeyim, beş dakika oturayım, beş dakika konuşayım gibi beynimizi kısa sürelere ikna ederek aslında uzun süreli olan eylemleri yapıyoruz. Bu şekilde beyin kendini yetersiz hissederek zamanın yetmediğini düşündürüyor. Zamanınızı doğru kullanmak isteyenler için yazımızın devamında dikkat edilmesi gereken ana başlıklar verilmiştir.
Amaç ve Hedefleriniz Belli Olsun
Amaçlarımız bizim bu hayatta başarmak istediğimiz durumlardan oluşmaktadır. Amaç ve hedeflerimiz varsa hayatımız buna göre şekillenir. Her insan hedeflediği amaçlara ulaşmak ister ancak bunun için doğru yöntemler kullanılmalıdır. Planlarınızı doğru yaptıktan sonra zamanınızı da doğru şekilde planlamanız gerekir. Zamanınızı doğru planlamadığınız takdirde boşa zaman, emek ve enerji harcamış olursunuz.
Zaman Nasıl Doğru Yönetilir?
Zamanınızı planlamak için aceleci davranmadan doğru bir planlama yapmak önemlidir. Herkesin kendine özel zaman planlaması gerekir. Çünkü farklı yaşam tarzları mevcuttur ancak şu noktalar üzerinden ilerleyebilirsiniz:
· 24 saatinizin yüzde kaçını hangi işlere ayırıyorsunuz önce bunun analizini yapmanız gerekir. Mesela %25 uyku, %35 iş şeklinde bir liste sizin zamanınızı planlarken gerçekçi düşünmenize yardımcı olur.
· Zaman dilimlerini belirledikten sonra çalışma yapmak için size kalan zaman içerisinde planlama yapın.
· Kendi ruh halinizi, psikolojik ve zihinsel durumunuzu göz önünde bulundurarak planlamanızı yapmalısınız.
· Zor olan işten kolay olana doğru ilerleyin.
· Planladığınız gün ve saati aksatmayın ve ertelemeyin.
· İlk sıraya yerleştirdiğiniz işi bitirmeden diğerine geçmeyin.
· Gereksiz zaman harcamalara sebep olan alışkanlıklardan uzak durun.
· Bölünmeden çalışabileceğiniz alanlar oluşturma
· Herhangi bir aksilik durumuna karşı planınızda esneklikler oluşturun.
· Gün sonunda hedeflediğiniz işin ne kadarını yaptığınızı ve eksik kalan maddelerin neden eksik kaldığını not edin.
· Yoğun tempolu zaman yönetimi çizelgesi oluşturduysanız eğer günün veya haftanın belirli gün ve saatlerini kendinize ayırınız.
· Hedeflediğiniz planını eksiksiz tamamladıysanız kendinizi mutlaka ödüllendirin
Zaman Yok Edicilerden Uzak Durun!
Gün içerisinde isteyerek veya istemeyerek zaman yok edicilerle mutlaka karşılaşırız. Bunların hepsini bir anda ortadan kaldırmak mümkün değildir ancak olabildiğince azaltmak gerekir. Zaman yok ediciler şöyle sıralanabilir:
· Gereksiz görüşmeler
· Kendinize verdiğiniz süreyi aşarak film ve müzik dinlemek.
· Planlananın dışında egzersiz sürenizi uzatmayınız.
· Birden fazla işle meşgul olmayınız.
· Sosyal medya kullanımınızı azaltın.
· Planınız dahilinde film veya dizi izleyin.
· Gereksiz gelen misafirleri kibarca reddedin.
· Disiplinsiz çalışmak.
· İradenizi yönetememek.
· Uygunsuz ve dağınık ortamlarda çalışmak.
Zamanınızı Etkili Kullanmak İçin Kendinizi Eğitin
Zamanınızı etkin kullanmak için sürekli kendinizi geliştirin. Gereksiz eylemlerden uzak durarak etkili zaman kullanma çizelgenize uyunuz. İlk zamanlarda problem yaşamanız çok doğal ancak pes etmeden nerede hata yaptığınızı not alarak zamanınızı yönetmeye devam edin. Hedefinize ulaştığınızda doğru yöntemleri kullanmanın mutluluğunu da tadacaksınız.