Ana SayfaMakalelerZaman Yönetiminin İş Hayatındaki Yeri Nedir?

Zaman Yönetiminin İş Hayatındaki Yeri Nedir?

İş arayan adaylar ve işverenler için oldukça önemli olan zaman, herkesin başını ağrıtan bir süreci kaçınılmaz kılmaktadır. Zaman yönetimi kavramı, geçmişten günümüze kullanılan bir kavram olarak 21. yüzyıl itibariyle yoğun geçen iş yaşamı temposunda daha da önem kazanmıştır. Üreticiliği ve verimliliği arttırmak için belirli programlar üzerinde zamanı en doğru şekilde kontrol etme yöntemi, zaman yönetiminin en genel tanımı olarak yapılabilir. Belirli görev, yetki ve projeleri; farklı beceri, araç ve teknik yapıyla destekleyerek zaman yönetimi sağlanabilir.

Zaman, insanların kontrol altında tutamadığı olgulardan biridir. Kontrol dışında olan zamanı iyi yönetebilmek ise her insanın zorlandığı aksattığı bir kavram olarak karşımıza çıkar. Araştırmalara göre, toplum içerisinde yöneticilerin veya çalışan işçilerin örgütsel yapıya bağlı olarak yaşam kaynağının en önemli maddesinin “para” olduğu belirtilmiştir. Zamanın verimli kullanılması hem verimlilik hem de para kaynağı açısından mutlu sonlara kavuşmayı sağlamaktadır. Yani, yaşamsal kaynağın en önemli ve en temelindeki madde aslında “zaman” olmalıdır. Zamanı verimli yönetmenin başarıyı, aynı zamanda verimli bir hayatı beraberinde getireceğinin bilincinde olan her kişi, etkililik ve verimliliğin de zaman kavramı ile sağlanacağının farkına vardığını göstermiş olur.

Doç. Dr. Hasan Tutar’ın söylemiyle: “Zaman, evrendeki en benzersiz değerdir. İkame edilemeyen, geri döndürülemeyen, yeniden yaşanamayan, depolanması, satın alınması mümkün olmayan bir kaynaktır.” Bu sebeple zamanı yönetmek bahane üreterek değil, zamanın değerinin bilincine varılarak sağlanır.

Zaman Yönetimi İçin Ne Yapmalıyız?

Günlerce “zamanımı nasıl yönetirim?” diye düşünerek fazlasıyla vakit kaybederiz. Altın değerinde ip uçlarıyla zamanı yönetmek işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Birkaç madde ile zamanınızı yönetmeye vakit kaybetmeden başlayabilirsiniz.

Erken uyanın; çünkü güne erken başlamak, bir güne sığdırmanız gereken işler için daha fazla zaman kaynağından yararlanmanızı sağlar. “İşleri yetiştiremiyorum” demek yerine size verilen gün kaynağını verimli kullanmak için en etkili yol erken uyanmaktır.

Haftalık ve günlük plan yapın; bu sayede her gün ne yapacağınız düşüncesinden kurtularak daha etkin bir zaman geçirebilirsiniz. Belirlediğiniz hafta ve günlerdeki plan ve projelerinizi belirleyerek hem zamandan kazanmış hem de karmaşık düşüncelerinizden kurtulmuş olursunuz.

Mutlaka not alın; aktif çalışma hayatında rutinin dışında gelişen durumlar her an ortaya çıkabilir. Risk veya kriz anlarında aldığınız notlar hem unutmamanızı hem de düzenli bir görev listesi oluşturmanızda fayda sağlayacaktır. Düzenli notlar alarak, zamandan kazanmanız daha mümkün olacaktır. Yapacaklarınızı aldığınız notlar doğrultusunda listelemeniz, en başından düşünerek ne yapacağınız karmaşasından sizi kurtaracaktır.

Maillerinizi ve öncelikli işlerinizi sıralayın; iş yaşamında iletişimin sağlandığı en önemli araç mail sistemi olmaktadır. Bu sebeple, mailleri inceleyerek listelemeniz ve gruplandırmanız daha kullanışlı ve düzenli yönlendirmeler ile size kolaylık sağlayacaktır.

İşleri parçalara bölerek yapın; farklı işi aynı zamanda yapmak size çok fazla vakit kaybettirebilir. Yapacağınız işlere odaklanmanızda fayda sağlaması açısından, işleri sıralayarak ve tamamlayarak yapmanız pratik ve hızlı olarak çalışabilme noktasında önemlidir diyebiliriz.

Planlama, örgütleme, yöneltme ve kontrol süreci her iş için önemli olan örgütsel süreci kapsar. İş yaşamında zaman yönetimi sağlamak için de örgütsel süreci kendi içinde analiz etmek gerekir. Bu analiz sonucunda işi yapabilme hızınız veya zamanı yönetebilme dereceniz daha da artarak etkinleşecektir.

Zaman yönetiminin iş hayatındaki yerinin önemini giderek daha da anlamaya ve bu doğrultuda planlar yapmaya çalışıyoruz. Zaman ve paranın giderek önem kazandığı günümüzde Balzac’ın sözünü hatırlamak hepimiz için önemli bir ipucu olabilir. “Zaman öldürmek en pahalı harcamadır” sözü ile birlikte tutamadığımız zamanın getirdiklerinin ve götürdüklerinin farkına varmak belki daha mümkün olabilir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar