Ana SayfaMakalelerZam İsterken Ne Yapmalı?

Zam İsterken Ne Yapmalı?

Maaş Pazarlığı Nasıl Yapılır?
Yeni bir işe başvururken ister başvuru formunda karşınıza çıksın, ister mülakat sırasında yanıtlanması en sıkıntılı olan sorulardan biridir “talep edilen ücret” kısmı. Firmanın ilgili pozisyon için öngördüğü miktardan daha azını söyleyip iyi bir fırsatı kaçırabileceğiniz gibi söylediğiniz yüksek bir miktar da şirketin sizin beklentinizi karşılayamayacağı için daha uygun maaş beklentisi olan başka bir adaya yönelmesini sağlayabilir. Aşağıda yazılı maddeler bu sıkıntılı süreci biraz daha rahat geçirebilmenize, günlük hayatınızda sıkı bir pazarlıkçı olmasanız bile maaş konusunda pazarlık yapabilmenize yardımcı olacaktır.
Konuyu tartışmaktan çekinmeyin. Size önerilen ücret miktarını itiraz etmeden kabul etmeniz gerekmez. Eğer ücretin makul olduğunu düşünmüyorsanız bunu belli etmekten çekinmeyin.Talep ettiğiniz ücret önceki maaşınızdan yüksek olsun. Başvuruda bulunduğunuz şirket mutlaka sizin bir ücret belirtmenizi istiyorsa, uzmanlara göre en uygun olan tutar bir önceki maaşınızın %10 fazlasıdır. Bunun yanı sıra daha önceki başvurularınıza bağlı olarak ya da küçük bir araştırma yaparak kendinize ilgili pozisyon için ortalama bir piyasa fiyatı belirleyebilirsiniz.
Yalan söylemeyin. Önceki maaşınız konusunda kesinlikle yalan söylemeyin. Karşı tarafın bir şekilde gerçek miktarı öğrenebileceğini asla göz ardı etmeyin. Net maaş dışındaki haklarınızı da değerlendirmeye dahil edin. Aylık net maaşınız dışında firmanın size sunduğu yol ücreti, ikramiye, sigorta,
kariyer fırsatı ve tatiller gibi imkanları da kazancınızın bir parçası olarak görün ve bu şekilde bir değerlendirme yapın.
Personel alımının ne kadar acil olduğunu öğrenin. İlgili pozisyonla ilgili ücret konusuna gelmeden bu iş için ne kadar acil olarak birinin alınması gerektiğini öğrenin, şirketin ihtiyacı ne kadar çok ve bunun için ne kadar az vakitleri varsa istediğiniz ücrette anlaşmanız daha kolay olacaktır.
Pazarlık payı bırakın. Söz konusu pazarlık olunca taraflar karşılıklı olarak taviz vermelidir. Bu nedenle talep ettiğiniz ücreti belirtirken üzerine az da olsa pazarlık payı ilave etmeyi unutmayın.
Tek taraflı düşünmediğinizi belli edin. Pazarlık sırasında makul olun ve sadece kendi çıkarınızı düşünmediğinizi, sonuçtan karşılıklı olarak memnun kalınmasından yana olduğunuzu gösterin.
Konu için gerekli süreyi iyi belirleyin. Öncelikle pazarlık konusuna çok çabuk başlamak sizin performansınızdan, pozisyonun gerektirdiği bilgi ve becerilerden çok para odaklı bir insan olarak görünmenize neden olacağından ücret konusuna erken girmemeye özen gösterin. Ayrıca pazarlığın uzaması iki tarafta da sıkıntı yaratacağından, karşılıklı olarak taviz verildiğinden emin olduğunuz noktada anlaşmayı sağlayın.
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar