Ana SayfaMakalelerYeni Mezunların Ve Tecrübesiz Adayların Maaş Karmaşası

Yeni Mezunların Ve Tecrübesiz Adayların Maaş Karmaşası

Liseden sonra üniversite de bitirildi. Artık ihtiyaçlar için anne, babadan para isteme döneminin sonuna gelindi. Şimdi artık iş hayatının gerçekleri ile karşılaşma zamanı…

Yeni mezun olarak ilk yapmanız gereken çok fazla seçici olmamak kaydı ile iş aramak. Tecrübeli ve deneyimli kelimelerini artık her iş ilanında görmek standart bir prosedür gibi oldu. Üniversite okurken çalışanlar bu konuda biraz daha şanslı. Artık okurken kendi giderlerini kendisi çalışarak karşılayan birçok öğrenci var. Öğrenciler gerek hafta sonları gerekse part time çalışarak eğitim giderlerinde ailelerine destek oluyorlar.

Tecrübe kazanmak için kısa vadeli birkaç işe girmek özgeçmiş kısmında önceki deneyimleriniz alanına yazabileceğiniz “bir iş deneyimi geçmişi” sahası oluşturacaktır.

Çalıştığı işte alacağı para her gencin kafasında ki ilk konudur.Zira birçok iş görüşmesinde artık şirketler ücret düzeyini, çalışmayı düşünen adaylardan istemekte.

İş buldum lakin ne kadar ücret istemeliyim?

Bu sorunun cevabı karmaşık bir hal alabilir. Unutmayın sizin gibi mezun durumda olup iş arayan birçok rakibiniz var. Ücret konusunda özellikle başlangıç aşamasında uçuk seviyelerde olmamak önemli. Tabi bu durum, çalışılan işin yoğunluğuna ve niteliklerine göre de tabi ki değişiyor. İsteyeceğiniz ücret konusunda emin olamıyorsanız ilk yapmanız gereken çevrenizden ve internetten iş sektörleri ve iş pozisyonları için verilen ortalama ücret politikasını araştırıp öğrenmek. Buna göre iş türü ve maaş karşılığı kıyaslamasını yaparak çok daha keskin ve net kararlar verebilirsiniz.

Karar vermekte zorlanıyorsanız, 2. yol olarak kafanızda bir maaş aralığı belirleyin ve iş arayışlarında bu maaş aralığının altına yada üstüne çıkmayın. Örnek 1200-1500 TL arası bir aylık ücret belirlediniz, araştırmalarınızı daraltarak sadece bu ücreti veren sektör ve işleri inceleyin. Böylece belirli bir hedefe bağlı kalarak, zaman kaybetmeden daha kısa sürede güzel sonuçlar alma imkanına kavuşursunuz.

Yazının başında, tecrübe kazanmak için çok fazla seçici olmamanız gerektiğini söylemiştik. Seçicilik kariyer başında;gereksiz zaman kayıpları yaşamanıza neden olur. Unutmayın deneyim her firmanın aradığı bir husustu. Deneyim kazanmak ve iş hayatı ile tanışmak için başlangıçta yapacağınız bir iş belirleyin ve çalışmaya başlayın.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar