Ana SayfaMakalelerYeni Mezunların İş Bulma Telaşı

Yeni Mezunların İş Bulma Telaşı

Yeni mezunların kariyer planlamalarını yaparken yüksekten uçması, ne yazık ki kısa süre sonra sert bir şekilde yere çakılmalarına sebep olabiliyor. Gayret sarf etmeden çok hızlı bir şekilde başarı kazanmak mümkün olmadığı gibi, mezuniyet sonrasında gidilen ilk iş görüşmesinde de kariyer basamaklarının zirvesine oturmak mümkün olmuyor. Hızlı zengin olmak ve hemen başarı kazanmak günümüzde bazı gençlerin geleceğe dair hayallerinin odak noktasını oluştursa da, iş hayatına bu şekilde girilmesi ciddi hayal kırıklıkları yaşanmasına bizzat davetiye çıkartılmasından başka bir şey değildir. Üniversite mezunu olunsa dahi firmalar gençlere binlerce lira maaş vermediği gibi, bazı firmalar “deneyimi” eğitimin de önünde tutuyor. Üniversiteye giderek çeşitli sektör ve pozisyonlara dair eğitim alınabilse de, iş hayatında tecrübe eğitimle kazanılamayacak bir unsur olduğu için kariyerinin henüz başında olan gençlerin her şeyden önce sabırlı olması gerekiyor.

Günümüzde hala üniversiteyi bitirdiği halde insan kaynakları platformlarına ne iş yapabileceğini soran binlerce genç buluyor. Senelerce üniversite sıralarında eğitim alan ve belirli bir alanda da “uzmanlaşmış olması gereken” gençlerin mezun olmasına karşın hangi mesleği yapabileceğini bilmemesi, en baştan tamamen yanlış bir kariyer planlaması içine girmesine de neden olabilir. CV’sini doldurduktan sonra tüm yüksek pozisyonlara başvuru yapan ve bu pozisyonlara da kabul edileceğinin hayallerini kuran gençler, iş hayatının acımaz gerçekleri ile yüzleştikten sonra adeta attan düşmüşe dönüyor. Küresel ticaret hayatında iyi maaş almanın yolu, sektörü ilgilendiren konularda deneyimli olmaktan geçiyor. Bu doğrultuda bakıldığında birçok firmanın üst düzey yöneticileri, günümüzde iş başvurusu yapan gençlerin aldığı kadar kaliteli bir eğitim dahi almamış kişiler. Ancak bu kişiler senelerin deneyimine sahip olduğu için kritik süreçlerde dahi firmaya avantaj sağlayacak kararlar alabilmekte, bu da iş hayatına deneyimsiz biri olarak başlayan gençlere tecrübenin ne denli önemli olduğunu göstermekte…

Müdür olmanın hayalini kuran yeni mezunların sayısı yabana atılmayacak kadar fazla olduğundan, kariyer uzmanlarının neredeyse tamamı tüm gençlerin ayaklarını yere basmaya davet ediyor. Üniversiteyi bitirmek sadece ülkemizde değil, dünyadaki tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde fark yaratan bir unsur olarak görülmüyor. Zira alınan eğitim gencin iş hayatına yüksek maaşla ve yönetici pozisyonunda başlamasını değil, daha ziyade uzun vadede yönetici pozisyonuna kadar ulaşabilmesini sağlıyor. İyi bir maaşla çalışmak için şüphesiz sektör ve pozisyon üzerine yükseköğrenim almak çok büyük bir avantaj olsa da, unutulmaması gereken bu avantajın mezuniyet sonrasında değil uzun vadede söz konusu olduğudur.

Üniversite yıllarında uzmanlaştığı alanı yakından tanıyarak hangi sektörlerde ve hangi pozisyonlardaki iş fırsatlarında daha şanslı olduğunu belirlemesi gereken gençlerin bunu yapmaması halinde mezuniyet sonrasında biraz araştırma yapması ya da profesyonel yardım alması yararlı olacaktır. Firmaların gereksinimleri ve mevcut pozisyonda çalışanların niteliklerinin araştırılması dahi yeni mezunların başvurularında kendilerine önemli bir avantaj sağlayacaktır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar