Büyük hayaller kurarak ve emekler vererek üniversitelerine yerleşen kişiler bazen ekonomik sıkıntılara düşebilmektedir böylesi durumlarda ise ilk akla gelen çözüm yolu ise ek gelirlerdir. Aile yanından uzak olmak ve farklı bir ortamda yaşam sürdürmek beraberinde birçok masrafı da getirmektedir. Masraflarını karşılayabilmek için çeşitli sektörlerde iş arayan öğrenciler hem ders saatlerine uyan hem de geliri yüksek olan işlere yönelmektedir. Öğrencilerin çalışabileceği birçok sektör bulunmaktadır. Bu sektörler günlük, aylık, proje bazlı veya part-time olabilmektedir. Ekonomik gereklilik dışında derslerden arta kalan zamanları değerlendirip tecrübe kazanmak isteyen öğrenciler de iş arayışına girmektedir. Yazımızda üniversite öğrencilerinin yapabileceği işlere ve bu işlerin nasıl bulunabileceğine dair ipuçlarına değineceğiz.
Öğrencilere Ek Gelir Sağlayan İşler
Öğrenciler hem tecrübe kazanmak için hem boş zamanlarını kaliteli geçirmek için hem de maddi olarak rahatlamak için derslerden arta kalan zamanları değerlendirmektedirler. Üniversiteler kendi bünyesinde de öğrencilerine part-time iş imkanları sunmaktadır. Üniversite bünyesinde tanıtım, kütüphane, yemekhane gibi çeşitli alanlarda görev alabilirler. İnternetin hayatımıza girmesiyle birlikte uzaktan çalışma sistemi de oldukça popüler bir hale gelmiştir. Bunun dışında üniversite öğrencileri lise derecesi İle Genel Kültür Genel Yetenek alanında Kamu Personeli Seçme Sınavına ( KPSS) girerler ve yeterli puan alırlarsa üniversitelerinin olduğu ilde çalışma imkânı olabilmektedir. Böyle bir durumda çalışma saatleriniz üniversite derslerinize göre ayarlanmakta olup derslerinizden de geri kalmanın önüne geçilmiş oluyor. Öğrenciler kendi sahip olduğu yetenekler üzerinden de birçok part-time iş bulup gelir elde edebilmektedir. Fotoğrafçılık, spor hocalığı, tercümanlık, enstrüman çalma gibi ekstra özellikler ek gelir için meslek haline getirilmektedir. Bunların dışında öğrenciyken çalışabileceğiniz diğer alanlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Özel Ders
Öğrencilerin üniversite dönemlerinde en çok tercih ettiği ek gelir kazanma yöntemlerinden biri de özel ders vermektir. Bu dersler kendilerinin de geçtiği yollardan geçen üniversiteye hazırlanan öğrencilere veya ilkokul öğrencilerine verilebilmektedir. Üniversite öğrencileri tarafından Türkçe, Matematik, Fen Bilgisi, Tarih, Coğrafya, İngilizce gibi alanlarda dersler sıklıkla verilmektedir. Özel dersler hem ders ücretleri daha uygun olduğu için ailelere faydası dokunmaktadır hem de ek gelir sağlayan üniversite öğrencilerinin zamanlarını aktif şekilde kullanmalarını sağlayacaktır.
Anketörlük
Üniversite öğrencilerinin sıklıkla başvurduğu diğer bir meslek kolu da anketörlüktür. Bazı kurum ve kuruluşlar belirli konularda halkın ne düşündüğünü öğrenmek için anket çalışması yapmaktadır. Anket çalışmaları devamlı bir iş olmayıp dönem dönem yapılmaktadır. Öğrenciler dönemsel olarak anket çalışmalarını sürdürerek ek gelir elde edebilirler.
Katalog veya Broşür Dağıtıcılığı
Kuruluşlar reklamlarını daha geniş alanlara ulaştırmak için katalog veya broşür dağıtımı gerçekleştirmektedir. Bahse konu meslek dalı da geçici ve dönemseldir. Boş zamanlarını değerlendirmek isteyen öğrenciler sıklıkla katalog ve broşür dağıtımı işini tercih etmektedir.
Blog Yazarlığı
Evden çalışmak isteyen öğrenciler internet üzerinden birçok blog yayımlayan sitelere dahil olup para kazanabilirler.
Makale Yazarlığı
Blog yazarlığı gibi makale yazarlığı da öğrencilerin uzaktan çalışıp para kazanma yöntemlerinden biridir. Dergiler, kitaplar, web siteleri makale yazımı konusunda öğrenciler için uygun alanlardır.
Çevirmenlik
Bazı yabancı diller konusunda yetkinliği olup ana dil seviyesinde bilen öğrenciler tercümanlığı ek iş olarak yürütebilmektedir. Tercümanlığı hem online hem de yüz yüze yapılabiliyor olması sıklıkla tercih edilmesini sağlamaktadır.