Ana SayfaMakalelerTozlu Raflar

Tozlu Raflar

İnsanlar kendi kaderini kendileri mi çizer? Fırsatlar ayağımıza kadar geliyor mu gerçekten? Fırsatlar bir balık gibidir. Tuttuğumuzda başarı, kaçırdığımızda pişmanlık, üzüntü ve keder mi vardır? Kaderimizi değiştirecek fırsatlar sadece para ve iş gücünden mi geçiyor sizce?

Bu soruları daha ne kadar soracağımızı bilmiyoruz. Ne kadar tuhaf bir durum! Para denen Lidyalılar tarafından icat edilen değerli/değersiz şey. Olmasaydı daha mı iyi olurdu? Ama artık var. İyisi mi biz kaderimizi değiştirecek fırsatın anahtarını bulalım. Ama nasıl? Tozlu rafların arasından bir şey çıkar mı dersiniz? Tarihte sarayları, altınları, yüzbinlerce askerleri ve toprakları olan imparatorluklar nasıl oldu da güçlerine güç katarak kıtalara hükmettiler!

Biliyor musunuz? Büyük dağları yaratan, bugün tarihe damgasını vuran isimlerin hepsinin ortak bir kaderi ve ortak bir noktası var. Şöyle ki en mükemmel mucidin sırrı bile özgür olmasından geçiyor. Hayal dünyasında sınır ve engellerin olmaması kadar önemli bir şey yok. Düşünmek için bolca vaktinin olması ne kadar güzel. Bazı konuların ortaya konulup, geniş zaman diliminde sorgulanması ve daha sonra sonuçlandırılması ne kadar da hoş bir durum! Bu şekilde düşünen pek çok kişi ilim ve irfan sahibi olmuştur. Geçmişte ki yaşanmışlıkları günümüz iş dünyası ile entegre ettiğimizde bakın nasıl sonuçlar elde edebiliyoruz.

Tarihin tozlu rafları arasında eskimeye yüz tutmuş yüzlerce başarı öyküsü bulunmaktadır. İnsanların geçmişte uyguladıkları pek çok politika, bugün iş dünyasında strateji olarak kullanılmaktadır. Ya da geçmişte sanat, felsefe ve pek çok alanda eserler bırakan mucitlerin gittikleri yolda bu gün iş dünyasında kullanılmaktadır.

İmparatorlukların yüz yıllarca ayakta kalma durumları, devleti ve halkı idare etme biçimi de bugün holding gibi yerlerde mutlaka alıntılar yapılarak uygulanmaktadır. Eskiden imparatorlukların diğer devletlerle ilişkileri, ambargolar, imtiyazlar, himaye altına alınma, ipek yollarının kullanımı, vergi daha pek çok alanda sürekli geçmişle paralel ilerleyen iş stratejileri bulunmaktadır. Bugün dünyanın birçok ülkesinde bu izleri görmek hala mümkün.

İnsanlar dünyanın her hangi bir kara parçasında yaşadıkları sürece, tekerrürler her daim olacaktır. Belki de 400 yıl sonra tarihin tozlu rafları arasında bu yazıya rastlanır. Günümüzün stratejileri de ilerleyen asırlara taşınır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar