Lise yıllarından itibaren hayatımıza giren “staj” terimi; üniversite döneminde ve hatta mezuniyet sonrasında da peşimizi bırakmaz. Firmaların deneyimli eleman arayışı sebebiyle, yeni mezun iş arayanlar; deneyim kazanmak adına stajyer iş ilanlarıyla ilgilenir ve birkaç aylık bir süre boyunca meslek öğrenerek tecrübe edinir. İş hayatına ilk adımı atan stajyerlerin birçoğu; staj yaptığı firmayı sevmeleri halinde kadrolu olarak çalışmak ister. Üstelik pek çok kurumsal firma da kadrolu personellerini stajyerlerden seçmeyi tercih eder. Zira, eleman seçimi yaparken kişinin firmaya katacaklarını ön görmek hayli güçtür. Ancak daha önce birlikte çalışılmış bir stajyerin olumlu ve olumsuz tarafları bilinir ve buna göre değerlendirilir. Peki, stajyerken nasıl kadrolu olunur?
Stajyerken Kadrolu Çalışan Olma Yolları
Öncelikle, staj süresini doldurmak için tüm günü aylaklıkla geçiren stajyerler ne yazık ki bu konuda pek bir şansa sahip olmayacaktır. Zira kadroya almak üzere çok çalışan, kendini sevdiren, azimli ve hırslı bir başka stajyer mutlaka bulunacaktır. Bu noktada; bir rekabet ortamı söz konusu olmakla birlikte, kişinin tüm yeteneklerini gösterip kendini öne çıkarması son derece önemlidir. Peki; bu konuda nasıl bir yol izlenmesi gerekmektedir? Stajyerken nasıl kadrolu eleman olunur?
Farkını Göster!
Her stajyerin yüksek performans göstermesi beklenen iş dünyasında; ön plana çıkmak isteyen stajyerlerin ilgili, verimli ve çalışkan gözükmesi gerekmektedir. Diğer stajyerlerin yapmadıklarını, çalışanların rutin olarak yaptıklarını ve patronun beklentilerini iyi inceleyerek bu doğrultuda hareket etmek mantıklı olacaktır. Görev dışı sorumluluk almak, ilişkilerde samimi olmak ve kadrolu çalışan gibi davranmak mutlaka birilerinin ilgisini çekecektir.
Plan ve Hedeflerini Doğru İfade Ettiğinden Emin Ol
Staj sürecinde, orada kadrolu eleman olmayı hedeflediğini insan kaynakları departmanına ve patrona izah etmek son derece önemlidir. Kadrolu eleman olarak firmaya katabileceğin artıları belirtmen, hayallerin ve beklentilerinden bahsetmen etkili olacaktır. Hedeflerinin şirket hedefleriyle uyuştuğundan emin olmalısın.
Sabırlı Ol ve Asla Şikayet Etme
Staj sürecinde sana sorumluluk verilmesi için uzun süre beklemen gerekebilir. Üstelik çok daha iyi işler çıkarabilecekken yorucu ayak işleri için kullanılmak da can sıkıcı olacaktır. Ancak, verilen tüm görevleri eksiksiz ve hızlı yapmak, her işte titizlik göstermek ve daha fazla iş için çabalamak artı puan olacaktır. Bu süreçte verilen işleri ya da işe dair herhangi bir durum veya kişiyi eleştirmemelisin. İş ortamından kimsenin sır tutmayacağını unutmamalısın. Daima nazik olmalı, çalışanların senden daha deneyimli olduğunu ve kadroya alınma sürecine katkı sağlayabileceğini unutmamalısın.
Gözlem Yap ve Öğren
Diğer çalışanların deneyimlerinden faydalanarak, kimle nasıl konuşulması gerektiğini, doğru hitap şekillerini, patronun beklentilerini, iş hayatındaki insan ilişkilerini gözlemleyerek fikir edinebilirsin. Bu süreçte kurduğun ilişkiler ve yaptığın gözlemler seni başarıya götüren anahtarlar olacaktır. Bu adımları düzenli uygularsan; stajyerken nasıl kadrolu eleman olunur? sorusunun cevabını bularak, iş hayatına hızlı bir giriş yapma imkanı elde edebilirsin.
Konuya Benzer İş İlanları
Stajyer İş İlanları
Yeni Mezun İş İlanları
Kocaeli İş İlanları