Sosyolog

Toplumların yaşayışları , varolmaları, ,işlevleri , birbirleri ile olan ilişkileri ve bunları belirleyen unsurlar , ilkeler , kurallar bütünü ile toplumsal olaylara, sorunlara çözüm üretmek için farklı yollar araştıran ve araştırma sonuçlarını yorumlayıp önerilerde bulunan kişidir. Günümüz olaylarını yorumlarken tarihi belgelerden de yararlanıp, sorunların çözümü ve gelecekte olabileceklere öngörüde bulunurlar. Edinilen bilgilerin yorumlanması ve değerlendirilmesi görevini yerine getirirler. Toplumlar içindeki sorunları saptarlar ve bilimsel yöntemler çerçevesinde çözüm üretirler. Ürettikleri çözüm önerilerini, eğitimciler, yasa yapıcılar, toplum mühendisleri ve toplum sorunlarının çözümü ile ilgilenen meslek kurum ve kuruluşlarına iletir ve sonuçlarını gözlerler. Sosyologlar işlerini icra ederken insanlarla görüşmeler yaparlar, anketler hazırlarlar, tarihi belgeleri doğru bir şekilde okumaya çalışırlar ve topluluklar içerisine araştırmalarda bulunurlar. Görsel ve yazılı kaynaklardan yararlanırlar.

Sosyolog olmak için üniversitelerin Fen-Edebiyat Fakültelerine bağlı 4 yıllık Sosyoloji bölümlerinden mezun olma şartı bulunmaktadır. Sosyoloji mezunları dilerler ise 4 yıllık eğitimlerinin sonunda Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı’na girerek bu alanda yüksek lisans ve doktora yapabilir ve kariyerlerini akademisyen olarak hedefleyebilirler. İyi bir sosyolog olmak için öncelikle akademik bir yeteneğe sahip olmak gerekmektedir. Sözel akıl yürütme yetisine sahip olmak ve toplumsal olaylara merakla yaklaşmak gereklidir. Araştırma yapmayı seven, gözlem yeteneği gelişmiş ve olaylar arasında bağ kurabilen bir karaktere sahip olmalıdır. İnsanlar ile iltişim kurabilen girişken bir yapıda olmalıdır. Sosyologlar genelikle gözlemlerini ve incelemelerini sahada, değerlendirme, öngörüleri ve yorumlarını ise ofiste yapmaktadırlar.

Meslek içerisinde ilerleme kişiye ve bağlı olduğum kuruma göre farklılık gösterebilmektedir. Sosyolog adayları ister akademik kariyer yapıp doçent, doktor, profesör ünvanları alabilirler isterlerse de özel ve ya devlet kurumları içerisinde çalışabilirler. Devlet memuru olarak görev yapan sosyologlar kıdeme bağlı olarak meslek içerisinde yükselebilirler. Özel kuruluşlarda çalışan toplum bilimciler ise kendi yetenekleri çerçevesinde yönetici pozisyonlarına yükselebilmektedirler.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar