Sokrates büyük bir filozof olması yanında çevresi tarafından saygı duyulan ve itibar sahibi bir insandı. Tanıdık bir dostu bir gün kendisini ziyarete geldiğinde, O’na “yakın bir arkadaşın hakkında ne işittiğimi biliyor musun” dedi.
Sokrates bu soru üzerine, gelen dostuna kendisini konu hakkında bilgilendirmeden önce bir test uygulayacağını ve 3 soru soracağını söyledi.
Böylelikle söylenen şeyin ne olduğunu duymadan önce onu bu sorularla bir filtreden geçirme imkanı olacaktı.
Birinci sorunun tanımı; “Gerçek”. Bana şimdi söyleyeceğin bilginin gerçek olduğundan tam olarak emin misin?
Hayır dedi dostu, bu bilgiyi yalnızca birisinden duyduğunu iletti.
Bu cevap üzerine Sokrates; Demek ki sen az sonra söyleyeceğin bu şeyin doğru ya da yanlış olduğu konusunda emin değilsin.
İkinci sorunun tanımı; “İyilik”. Birazdan yakınım hakkında söyleyeceğin bilgi iyi bir bilgi mi yoksa kötü bir söylem mi?
Dostunun buna cevabı da “Hayır.” Oldu. İyi bir şey söylemeyeceğini belirtti.
Bu cevabın üzerine Sokrates şu yanıtı verdi. “Yakınım hakkında bana kötü bir şey ileteceksin ama bunun gerçekte olup olmadığını bile bilmiyorsun.”
Son sorunun tanımı; “İşe yararlılık”. Peki bu bilgiyi öğrendiğimde, bu bilgi benim işime yarayacak mı? İşe yarar bir bilgi mi paylaşacaksın?
Dostunun bu son soruya cevabı da hayır oldu. Aktaracağı şey Sokrates’in hiçbir işine yaramayacaktı.
Sokrates yüzünü dönerek; “İşime yaramayacak, doğru olmayan ve faydası dokunmayan bir bilgiyi bana neden söyleyesin ki?” Dedi.
İş hayatında olsun, sosyal yaşantınızda olsun hiçbir zaman yakınlarınızın ardından konuşmayın. Sokrates’in 3 filtre testini uygulayarak karar verin, insanlarla olan ilişkinizi ve saygınlığınızı aynı düzeyde koruyun.