Ana SayfaMakalelerSize Zaman Kaybettiren Durumlar

Size Zaman Kaybettiren Durumlar

Düzensiz olmak: Düzensizlik hayatın her alanında zaman kaybettiren bir davranış biçimidir. Düzensiz yaşam biçimi, kişiliğe ve karaktere de yansımaktadır. Kişinin gerek sosyal yaşamında gerek ise iş hayatında düzensiz, gelişigüzel bir akışa sahip olması her zaman gerilemesine, yerinde saymasına neden olur.

Ufak bir örnek ile açıklamak gerekirse; Çalışma masasında neyin nerede olduğunu bilmeyen, bir belge ya da araca ulaşmak için sürekli meşgul olan bir eleman, işlerin de yavaş ilerlemesine neden olacaktır. Aynı şekilde plansız ve araştırmasız yapılan tüm görevler de zaman kaybından öteye gitmeyecektir.

Geciktirmek ve Ertelemek: Hedefleri ertelemek, projeleri ötelemek başarısızlığın en önemli nedenlerindendir. İş doğru zamanda ve etkili şekilde yerine getirilmelidir. Bir işin bitmesini bekleyerek diğer işe geçmek de buna dahil edilebilir. Koordineli şekilde iş başlangıcı ve işin sürekliliğini yapmak zaman kayıplarını azaltacaktır. Ertelemek,
şu saatte ya da şu günde nasıl olsa yaparım demek kaybedenlerin kelimeleridir.

Hayır Diyememek: Doğan Cüceloğlu’nun kitaplarını okuyanlar bilirler. Kişinin yaşamının her alanında sınırları olmalıdır. Kişi gerektiğinde bencil olmayı bilmelidir. Sürekli vermek, sürekli karşısındaki insanın isteklerine göre yaşamak ruhsal açıdan gerilemeye neden olur. Birey gerektiğinde hayır demeyi bilmelidir. Sınırlarını en yakınından başlayarak çevresindekilere doğru şekilde gösteren insanlar hayatta başarılı olma yolunda daha çabuk gelişme gösteren insanlardır. Örnek olarak patronun verdiği işi aslında kendisine verilmediği halde üstlenen biri kendi işlerini aksatacak, amacından uzaklaşacak ve iş gerilemesine neden olacaktır.

Bahsettiğimiz 3 madde dışında gelişen teknolojiye ve yaşam anlayışındaki değişikliklere bağlı olarak gün içerisinde zaman kaybedilmesine yol açan birçok etken türemiştir. Bunlardan en dikkat çekenler; uzun ve sebepsiz telefon görüşmeleri, şirket içi dedikodu ve laf kalabalığı, teknolojik aygıtlarda bulunan sohbet uygulamalarında harcanan zamanlar vb.

Verimli ve güzel bir yaşam için zaman kaybettiren unsurların listesi yapılmalı, bu listede yer alan tüm kavram ve tanımlara ayrılan süreler asgari düzeye indirilmelidir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar