Ana SayfaMakalelerŞirketlerin Çalışanlarda Aradığı Özellikler

Şirketlerin Çalışanlarda Aradığı Özellikler

İyi bir meslek sahibi olabilmek için sarfetmiş olduğumuz çaba, aldığımız eğitim günümüz iş hayatında artık tek başına yeterli gelmemekte… Hatırı sayılır bir maaşla iyi bir pozisyonda çalışabilmek için şirketlerin aramakta olduğu çok daha farklı özellikler ve yetkinlikler mevcut.. Bu nedenle iyi bir şirkette iyi bir pozisyonda işe başlayabilmek için eğitimimiz ve yetkinliklerimizi daha üst seviyelere çıkarmalı, talep edilen iş gücünü sağlayabileceğimizi kanıtlamamız gerekmektedir. Şirketlerin Çalışanlarda Aradığı Özellikler içerikli yazımızda, iyi bir iş hayatı için sahip olunması gereken yetkinliklerden kısaca söz ettik. Gelin birlikte şirketlerin çalışanlarında aradığı özelliklerin neler olduğunu inceleyelim…

İş Yerlerinin Aranan Elemanı Olmak

İşverenler, bünyelerinde çalıştırdıkları ekibin, şirketlerinin ilerlemesinde katkı sağlayacak, diğer çalışanlarıyla uyum içerisinde çözüm odaklı ilerleyen, her alanda donanımı olan ya da öğrenmeye açık bireylerden oluşmasını isterler… Bunun için de alınan eğitim, özellikle günümüzde salt olarak fayda sağlamamaktadır. Tabi ki sağlam bir eğitim ve bu doğrultuda ilerlemek hayatımızın her alanında ekstra fayda sağlayacaktır. Fakat, bireyin kendisini birden fazla alanda geliştirmiş olması, dünyada yaşanan gelişmelerden haberdar olması ve bu gelişmelere ayak uydurması, en az bir yabancı dili akıcı olarak konuşması, teknolojiyi yakından takip etmesi ve dahil oldukları kuruluşlar içerisinde uyumlu davranması onu her zaman bir adım daha önde tutacaktır.

İş yerlerinin aranan elemanı olmak için belirli bir zeka seviyesinin üstünde olduğunuzu kanıtlamanız gerekmektedir. Çalıştığınız şirkette plan ve organizasyon yeteneklerinizi kullanarak, çözüm odaklı, her türlü problemi seri bir şekilde çözüme ulaştırabilen, verilen işi zamanında bitirebilen bir çalışan olduğunuzu göstermeniz, farkedilmenizi sağlayacaktır. Tüm bu özelikler şirket nezdinde zeka seviyenizin birer göstergesi olacaktır ve bu şirketler için oldukça önemli bir kriterdir.

Çalıştığınız şirkette üstleneceğiniz her sorumluluk ve bu sorumlulukların üstesinden gelebilme yeteneğiniz sizin liderlik vasıflarına sahip olduğunuz ifade edecektir. Şirketler, çalışanlarının liderlik vasıflarına sahip olmasını, üstlendikleri hiçbir sorumluluktan kaçmamalarını ve yaptıkları her işi gönüllü olarak yapmalarını istemektedir. Çalıştığınız kurumda önemli pozisyonlara yükselmek istediğiniz, yaptığınız işi gerçekten severek yaptığınız ifade etmeniz, üstlerinizin gözünde oldukça pozitif değerlendirilecektir.

Bu gibi özellikler, sizi çalıştığınız iş yerinde farkedilmenizi ve size olan güvenin artmasını sağlayacaktır. Dolayısıyla şirketler için güvenilir bireyler olmanız da oldukça önemlidir. Çalıştığınız ortamda sağlayacağınız güven, uyum içerisinde bir çalışma ortamının sağlanmasına ve uzun vadede önemli gelişmeler elde edilmesine olanak sağlayacaktır. İş yaşamında güvenilir bir profil sergilemek, ilerlemeniz ve daha büyük sorumluluklar elde edebilmeniz açısından oldukça önemlidir. Bu şekilde iyi bir çalışan olduğunuz gibi iyi bir yönetici de olabilirsiniz.

Sahip olduğunuz yetkinlikler, çalıştığınız şirkette başarı sağlamanıza yardımcı olacağı gibi iyi bir kariyer elde edebilmeniz için de oldukça önemlidir. Yetkinliklerinizi tanımlayabildiğiniz takdirde, nasıl bir rota çizmeniz gerektiğini, hangi alanda başarı sağlamak istediğinizi belirleyebilir, bu doğrultuda çalışarak istediğiniz konuma yükselebilirsiniz. Sahip olduğunuz tüm bu özelliklerinizi kullanabilmeniz için ise cesur bir kişiliğe sahip olmanız gerekmektedir. Şirketlerin çalışanlarında aradığı önemli özelliklerden biri de cesarettir. Bu özellik sayesinde her türlü sorumluluğun üstesinden gelebilir, çözüm için gerekli olan her koşula cesaret ederek sonuca ulaşabilirsiniz. Ayrıca kendini her koşulda doğru bir şekilde ifade eden, kendini ifade etmekten çekinmeyen bireyler, iş yerlerinin aranan elemanlarıdır. Bu nedenle kendini ifade etmekten çekinmeyin ve ne olursa olsun doğru bildiğiniz yoldan ilerleyin.

Büyük Şirketlerde Aranan Özellikler

Her şirket, bünyesinde çalıştırdığı bireylerin, yeterli donanımlara sahip olmasını, şirketin ilerleyebilmesi için her türlü katkıyı sağlamaktan çekinmeyen bireyler olmasını beklemektedir. Fakat her şirket aynı kriterleri aramayabilir. Özellikle büyük şirketlerin çalışanlarında aramakta olduğu yetkinlikler çok daha farklı boyutlarda olabilir. Büyük şirketler, uluslararası platformlarda faaliyet gösteren, çok daha büyük işlerin sorumluluğunu üstlenmiş köklü kuruluşlardır. Bu nedenle yaptıkları işin nasıl yapılacağına değil, kim ile yapılacağına odaklanmış durumdadır.

Peki bu kişiler nasıl seçilmektedir? Yapılan görüşmeler, adayların uzun vadede doğru çalışanın bulunmasını sağlayacak mıdır? Bu soru işaretlerinin giderilmesi için nasıl bir yol takip edilmelidir? Büyük şirketler, bireylerin almış oldukları eğitim dışında karakterlerinin ve içsel yapılarının da şirketlerine uyumunu incelemektedir. Bu özellikleri değerlendirebilmek adına da daha uzun süreçlerden geçerek, çalışanlarını büyük bir özenle seçmektedirler.

Büyük şirketlerde çalışan bireylerin, belirli bir eğitim seviyesine erişmiş olmasını, kendini farklı alanlarda geliştirmiş olmasını, hırslı, azimli, “ben” bilinciyle değil “biz” bilinciyle hareket ederek bir ekip çalışması icra edebilmesini önemsemektedir. Dürüst, bilimi ve teknolojiyi takip ederek kendi yaşam tarzına bu gelişmeleri uyarlayabilen, gelişime açık, yaratıcı, istekli ve pozitif çalışanlar, her zaman için çok daha gelecek vadetmiştir. Bu şirketler genellikle rol dağılımı politikası uygulayarak, öncelikle şirket yapısına uygun adayı belirlemekte ve görevleri seçmiş oldukları uyun adaylara dağıtmaktadır. Onların çalışma politikalarına göre mesleki beceriler ve özellikler geliştirilebilir ya da sonradan öğretilebilir fakat kişisel özellikler ve karakteristik yapı sonradan şekillendirilebilen özellikler değildir.

Uyumlu bireylerle elde edilecek başarı, sadece mesleki becerilerine yoğunlaşılmış bireylerin sağlayacağı başarılardan çok daha köklü ve uzun vadede geçerliliği olan bir başarı olacaktır. Çalışacağınız kurumlara sağlayacağınız katkılar, sahip olduğunuz teknik donanımın yanı sıra, insan odaklı olmanız, bencillik ilkesi ile değil, hümanist bir yapıyla hareket etmeniz ve birlik olma olgusu ile gerçekleştireceğiniz çalışmalar aracılığıyla gerçekleşecektir. Bu nedenle kendinizi her alanda geliştirmeli, daha pozitif, daha insancıl ve dürüstçe hareket eden bir birey olma için çabalamanız, sizi uzun vadede mutlak başarıya ulaştıracaktır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar