Liselerde 10. sınıftan sonra öğrencilerin bir alana yönelmesi istenir. Bu alanlar dil, sayısal, sözel, eşit ağırlık şeklinde sıralanabilir. Aynı zamanda meslek liselerinde yöneldikleri alana göre yoğunlukta sözel ve sayısal dersleri alırlar. Lise 3. sınıftan hayatlarının sonuna kadar seçtikleri alanın yönlendirdiği meslekler, yaşam biçimiyle devam edecekleri için seçecekleri bölümün artı ve eksilerini detaylı olarak incelemeleri gerekir. Yazımızın devamında sayısal bölümlerin neler olduğu hangi mesleklerin sayısala dahil edildiği sorusunun cevabını bulabilirsiniz.
Sayısal Bölüm Nedir?
Sayısal; Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji ve Geometri gibi derslerin lise çağında öğrencilere yoğunluklu olarak verildiği bölümdür. Lise eğitimi sırasında Matematik- Fen yani MF alanına yönelen öğrenciler ağırlıklı olarak bu konularda öğrenim alırlar.
Kimler Sayısal Olmalı?
Sayısal bölümü seçecek öğrencilerin öncelikle bölümü toplumsal baskıdan mı istediklerini yoksa gerçekten sevdikleri için mi seçiyor olacaklarına karar vermeleri gerekir. Genel olarak sayısal öğrencisinde olan özellikler şu şekilde sıralanabilir;
Detaylı ve kapsamlı düşünebilme,Analiz konusunda başarılıMantıksal değerlendirmeler, çıkarımlar yapabilme, Matematiksel problemlerin çözümünü kolay yapma veya bir formülden ne yapabileceğini hemen anlayabilme, Mantıksal çerçevede hızla değerlendirip çözüm geliştirebilme.
Yukarıdaki özellikler sayısal seçen öğrencilerin genel özelliklerini oluşturmaktadır. Sayısal seçmiş ve başarılı şekilde eğitim hayatına devam eden ama bahsettiğimiz özellikleri barındırmayan öğrenciler de olabilir. Bu yüzden kendinizi hangi alanda daha mutlu olacağınızı düşünüyorsanız oraya yönelmeniz daha faydalı olabilir.
Sayısal Alandan Tercih Yapabilmek için Ne Yapmalıyım?
Sayısal bölüm tercihi yapabilmek için Matematik Fen alanlarından öğrencilerin üniversite sınavına girmeleri gerekir. Üniversite sınavları TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT’den(Alan Yeterlilik Testi) yeterli bir sıralama ve puan almaları gerekir. TYT alanından yüksek almak isteyen öğrencilerin Türkçe ve Matematik yoğunlukta doğru yapmaları, AYT için ise Matematik ve Fen Bilimleri ağırlıkta net almaları gerekir.
Sayısal bölüm meslekleri nelerdir?
MF yani sayısal bölümleri oldukça geniş kapsamlı mesleklere sahiptir. Sayısaldan sınava hazırlanan öğrenciler 2 (iki) veya 4 (dört) yıllık sayısal bölümleri tercih edebilirler. Genel olarak sayısaldan lisans kazanan öğrencilerin olabileceği meslekler:
Astronomi ve Uzay BilimleriBeslenme ve DiyetetikBilgisayar MühendisliğiBiyomedikal MühendisliğiÇevre MühendisliğiDijital Oyun TasarımıDiş Hekimliği Eczacılık Elektrik-Elektronik MühendisliğiEndüstri MühendisliğiHarita MühendisliğiHavacılık ve Uzay Mühendisliği:Kimya MühendisliğiMakine MühendisliğiMekatronik MühendisliğiMetalurji ve Malzeme MühendisliğiMimarlıkMoleküler Biyoloji ve GenetikPilotajTıpVeterinerlik
Sayısaldan ön lisans okumak isteyen öğrencilerin yönelebilecekleri alanlar ise şu şekilde sıralanabilir:
Ağız ve Diş Sağlığı,Anestezi,Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon,Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon,İlk ve Acil Yardım,Ortopedik Protez ve Ortez,Tıbbi Görüntüleme ve Tıbbi Laboratuvar TeknikleriWeb Tasarım ve KodlamaBilgisayar Programcılığı
Burada sıralanmış bölümler sadece örnek olması adına yazımıza eklenmiştir. İki yıllık sayısal bölümler sadece bunlarla sınırlı değildir.
Sayısalda Önü Açık Olan Meslekler
Sayısal alanlarda birçok meslek grubu yer alır. Bunlardan başlıcaları mühendislik bölümleri ve sağlık alanıdır. Özellikle toplum tarafından en itibarli meslekler çoğunlukla sayısal bölümlerindendir. Sayısalda önü açık olan meslekleri şu şekilde sıralayabiliriz:
DoktorlarHemşireEbelikTerapistler (Fizik Tedavi veya Ergoterapistler)Bilgisayar MühendisleriElektrik- Elektronik MühendisleriEndüstri Mühendisliğiİnşaat MühendisliğiMimarlıkYazılımcılarDiş DoktorlarıVeteriner HekimlerDiyetisyenlerEczacılar
Sayısal Okumanın Avantajları
Sayısal bölüm okuma kararı öğrencilerin lise dönemine denk gelmektedir. Burada öğrencilerin yetenekleri, ilgi alanları ve başarı oranları göz önünde bulundurarak bu bölüme yönlendirme yapılması gerekir. Yönlendirmeler yapılırken öğrencilerin istek ve hedeflerini göz ardı etmemek de fayda var. Sayısal okumanın birçok yönden kişiye avantajı vardır.
MF bölümleri, eşit ağırlık veya sözel okuyan kişilerden daha kolay iş bulabilirler. Bunun en büyük nedeni sayısal bölümlerinin çoğunluğu sağlık gibi hizmet sektöründen veya mühendislik mesleklerinden oluşuyor olmasıdır. Mühendislerin teknoloji yakından takip ederek yeni şeyler üretmeli veya olan ürünü geliştirmeleri gerekir. Sayısal bölümlerinde okutulan veya öğretilen dersler evrenseldir. Bu yüzden aldıkları eğitimdeki bilgileri dünyanın her yerinde aynı şekilde kullanabilir. MF bölümlerinin başlangıç maaşları diğerlerine göre daha yüksektir. MF bölümleri özellikle mühendislik fakülteleri genellikle birbiriyle alakalı derslere yer verir. Bu yüzden sadece kendi alanında değil benzeri alanlarda da kolaylıkla çalışabilirler.