Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the really-simple-ssl domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/blog.isbul.net/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Sağlık Soruları Nedeniyle Kıdem Tazminatı - İşbul Blog
Ana SayfaMakalelerSağlık Soruları Nedeniyle Kıdem Tazminatı

Sağlık Soruları Nedeniyle Kıdem Tazminatı

Sağlık sorunları nedeniyle kıdem tazminatı başlıklı yazımızda, yaptığı iş nedeniyle sağlık sorunları yaşayan işçilerin kıdem tazminatı alabilmesi için izlemesi gereken yol ve yöntemler aktarılacaktır.

İşçi sağlık sorunları nedeniyle kıdem tazminatı almaya nasıl hak kazanır?

Sağlık sorunları nedeniyle kıdem tazminatı alınabilmesi için öncelikle işçinin sağlığında ortaya çıkan rahatsızlığın yapmış olduğu iş sebebiyle olduğunun ortaya koyulması gerekir. Örneğin bir kargo şirketinde çalışan işçinin bel fıtığı olmasını, kargo şirketinde çalışmaya başladıktan sonra olduğunu ispat etmelidir. Bunun içinde öncelikli olarak var olan rahatsızlığın bir sağlık raporuyla hatta heyet raporu ile belgelendirmesi gerekir. Sağlık raporuna konulacak olan “ağır kaldırmak veya indirmekten kaynaklı” gibi bir teşhis önemlidir. Ancak sadece yapılan iş nedeniyle sağlığın bozulması yeterli değildir. Var olan rahatsızlığını sağlık raporu ile belgelendiren işçi, çalıştığı işyerindeki mevcut pozisyonunda işe devam edemeyeceğini işverene bildirmelidir. İşveren bu durumda işçiyi sağlık koşullarına en uygun olan pozisyonda çalıştırmak zorundadır. İşçinin işverene durumu bildirmesi ve işveren tarafından herhangi bir önlem alınmaması halinde işçi, iş sözleşmesini sağlık sebepleriyle sona erdirebilir ve kıdem tazminatı hakkı varsa almaya hak kazanır. Sağlık sorunları nedeni ile iş sözleşmesini fesih etmeyi düşünen işçilerin aşağıdaki maddelere göre hareket etmesi faydalı olacaktır:

-İşçinin işe başlamadan önce halihazırda yaşadığı sağlık sorunu ile ilgili bir rahatsızlığının olmaması.

-Bu halde ispat yükü işçidedir.

-İşçinin yaşadığı sağlık sorunu yaptığı iş nedeni ile ortaya çıkmış olmalıdır. Örneğin çağrı merkezinde çalışan birisinin işitme kaybı yaşamaya başlaması, garson olarak çalışan birisinin uzun süre ayakta durmasından dolayı bacaklarında varis oluşması.

-Ortaya çıkan sağlık problemi ile işçinin yapmakta olduğu işi arasında bir illiyet bağı kurulmalıdır. Yani bu hastalığa yapılan iş sebep olmalıdır. Bunun için de en önemli koşullardan birisi tam teşekküllü devlet hastanesinden, adli tıp veya üniversite hastanesinden durumu tespit eden bir rapor alınmasıdır. (Yargıtay 21. HD. 25.06.2009 gün, E. 2009/10473, K. 2009/17999)

-İşçinin yaşadığı sağlık sorunu mesleğini yerine getirmesine engel olmalıdır. Yani işçinin işe devam etmesi durumunda sağlığında telafisi olmayan sorunlara yol açacağı tehlikesi var olmalıdır.

-İşveren işçiye sağlık durumuna uygun olarak çalışacağı yeni bir pozisyon göstermemiş olmalıdır. Eğer işveren işçinin sağlık sorununa uygun bir pozisyonda iş önerir, işçi de bunu kabul etmeyerek işten ayrılırsa kıdem tazminatına hak kazanamaz.

Uzun süreli sağlık raporu alan işçi kıdem tazminatına hak kazanır mı?

Uzun süreli rapor alan işçinin aldığı rapor süresi işçinin ihbar süresini altı hafta aştığı takdirde işveren işçinin iş sözleşmesini sona erdirme hakkına sahiptir. İşveren işçinin iş sözleşmesini bu nedenle bildirimsiz olarak feshedebilir ancak işçiye kıdem tazminatını ödemek zorundadır.

Sağlık sorunları sebebi ile iş sözleşmesini sona erdiren işçi işsizlik ödeneği alabilir mi?

Sağlık sorunları nedeniyle işten ayrılan işçilerin işsizlik ödeneğine hak kazanmasında aranan ilk koşul olan “kendi istek ve kusuru olmaksızın” işsiz kalmasıdır. Bu nedenle işsizlik ödeneğine hak kazanmak için aranan şartları sağladığı takdirde işçi ödenekten yararlanacaktır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar