Ana SayfaMakalelerPersonel Ödül Sistemleri

Personel Ödül Sistemleri

Ödül Sistemleri

Bir iş yerinin yapı taşını oluşturan personeller, her anlamda işletme için fazlasıyla önem taşır. Çalışanın başarısı işletmeye katkıda bulunurken, başarısızlığı ise işletmeyi doğrudan etkileyecektir. Tüm bu etkenler göz önüne alındığında ise çoğu zaman çalışanlar için itici güçler devreye girmeye başlar ve işletme olumlu yönlendirme programları gerçekleştirir. Bu yöntemlerin başında ödül sistemleri gelir.

Ödül sistemlerinin amacı, işletme personelinin motivasyon ve verimliliğine doğrudan katkıda bulunmak, iş konusunda tatmini arttırmaktır. Dolayısıyla ödül sistemleri bir teşvik programı sayılabilir ve çalışanlar için olumlu bir itici güçtür.Özellikle daha gelişmiş işletmelerde rastlanılan ödül sistemleri, gelişmekte olan işletmeler tarafından da son yıllarda hızla tercih edilmeye başlansa da, tam olarak uygulanabilirliği her işletmeye yayılmış sayılmamaktadır.

İşletmeler ödül sistemlerini, performans değerleme sistemini kurduktan ve uygulamaya koyduktan sonra uygularlar çünkü bu değerlendirme, ödül sisteminin tam anlamıyla nasıl yayılacağı konusunda planlama yapılmasını sağlar. Söz konusu değerlendirme yöntemi, kurum içerisinde yer alan Performans Yönetim Müdürlüğü/Departmanı tarafınca yapılır. Bu değerlendirme sonucunda ise, belli bir tabana yayılmış olan ödüllendirme sistemleri, çalışan adaylarına ilan edilir ve sistem uygulanmaya başlanır.

Ödül sistemlerinin belirleyici unsuru olan performans değerlendirme sonuçları ise çalışan adaylarında desteklenme ve iş tatmini hissi yaratmasının yanı sıra, ücret artışlarını, terfi, eğitim ve gelişim ile birlikte kariyer odaklı hareket edebilme imkanı tanımaktadır.

Çalışanların desteklenmesi motivasyon açısından oldukça etkileyici olmakta ve işe daha verimli yaklaşılmasını sağlamaktadır. Bununla birlikte, ödül sistemleri de destekleyici unsur olarak gündeme geldiği için, çalışan azmini etkileyerek daha fazla iş tatmini yaratır.

Ödül sistemleri kurulması işletmede dinamik bir etkileşim yaratacaktır ancak bu etkileşimin devamlılığını sağlamak adına, sistemin işlerliğini gözlemlemek ve bununla birlikte geliştirmek gerekmektedir. İlerleyen dönemlerde işletme, personellerinde bu sistem hakkında öneride bulunmasına izin vermeli, çalışanların katılımıyla ödül sistemi işler durumunda tutulmalıdır.

Çalışanlar yaptıkları iş ve projeler bazında desteklenmekten ve yaptıkları işin yönetici tarafından fark edildiğini bilmekten, ödüllendirilmekten hoşlanırlar ki bu da uygulanması halinde işletmeye avantaj sağlayacaktır. Ödüllendirildiğini öğrenen çalışan kendisine daha fazla güvenecek, daha fazla sorumluluk alacak, işletmeyi daha fazla benimseyerek işini daha fazla önemseyecektir. Bu sebeple doğru programlanmış ödül sistemleri çalışanlar üzerinde pozitif etki yaratır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar