Ana SayfaMakalelerPazarlama Uzmanı Olmak

Pazarlama Uzmanı Olmak

Pazarlama Yetenekleri

 

 

Pazarlamayı, bir ürün ya da hizmetin piyasaya sürülmesi ve tüketilmesine kadar olan süreci kolaylaştırmaya yarayan faaliyetlerin tamamı olarak tanımlayabiliriz. Tıpkı bir atar damarın kanı kalpten vücuda dağıtması gibi düşünürsek, pazarlamanın bir firmanın can damarı olduğunu da söylemek yanlış olmayacaktır. Ürün ya da hizmet üretimi ancak satışı yapıldığında beraberinde karlılık getirir. Satış da sadece doğru bir pazarlama stratejisi ile mümkün olmaktadır. Bir işletmenin asıl amacı olan kar elde etmeye hizmet eden, bu kadar önemli olan bir departmanda yani pazarlama alanında çalışabilmek ve başarılı olabilmek için ise bazı özelliklere sahip olmanız gerekir. Bu özelliklere, okul hayatında aldığınız eğitimin yanı sıra sizde bulunması gereken yetenekler de diyebiliriz. Tabi ki bu konuda eğitimli ve tecrübeli olmanız halinde başarı şansınız daha da yüksek olacaktır. Ama
pazarlama alanında bir
kariyer hedefliyorsanız öncelikle aşağıdaki özellikleri taşıyıp taşımadığınızı değerlendirmenizde fayda var.

·İletişim kurma becerisi (güzel yazma, konuşma)

·Analiz etme becerisi

·Hayal gücünün kuvvetli olması

·İnsanları etkileme becerisi

·Takım çalışmasına yatkın olma

·Organize edebilme becerisi

·Azim ve hırslı olma

·İleriyi görebilme becerisi

 

Yu Yukarıda yazılı maddeler kanıtlanmamış olsa bile sizde ki potansiyelin farkına varılmasını sağlar. Böylece daha önce
pazarlama alanında hiç çalışmamış olmanız bile ilgili firmalar sizin bu görevi başarı ile yerine getirip getiremeyeceğiniz konusunda fikir sahibi olurlar. Bu nedenle tamamı olmasa da özelliklerin birçoğunu taşımanız beklenir.

Pazarlamanın sadece belirli sektörlerde geçerli olduğunu düşünmek ise büyük bir hatadır. Pazarlamanın tanımı doğrultusunda “iş arama da bir çeşit pazarlamadır” diyebiliriz. Yalnız bu işleyişte sizin payınıza iki fonksiyon düşer. Hem pazarlanan, hem de pazarlayan siz olursunuz. Pazarlamanın en can alıcı noktası ürünün alıcının ihtiyacını karşılayıp karşılamadığıdır. Bunun içinde iyi bir piyasa araştırması ile alıcının ihtiyaçlarının belirlenmesi gerekir.
İş arama esnasında hatta kariyer hedefinize karar verme aşamasında yapmanız gereken şey de budur. Çünkü hayatın her noktasında olduğu gibi iş hayatında da size duyulan ihtiyaç doğrultusunda değeriniz artar. İhtiyaç karşılamanın dışında kendinizi pazarlayabilmeniz için gerekli diğer unsurları da şöyle sıralayabiliriz.

·İsminizi markalaştırın. Resmi kayıtlarda mevcut olan ad ve soyadınızı kullanın. Özellikle e-posta adresleriniz de rumuz vb. kullanmaktan kaçının. Ayrıca resmi evraklarda yer alan soyadınızı kullanın. Evlilik öncesi ve sonrası gibi kayıtlarda farklı, e-posta adresinizde farklı soy ad kullanarak karışıklığa neden olmamaya özen gösterin.

·Networkünüzü genişletin. Ama bunu yaparken iş çevresinden kişilerin de göreceğini unutmayın ve paylaşımlarınızın kaliteli olmasına özen gösterin.

·Mesleki dayanışma sağlayan kuruluşlara katılmaya ve faaliyetlerini takip etmeye çalışın.

·Yeni projelerin sorumluluğuna girmekten kaçınmayın. Çalışmayı ve işinizi sevdiğinizi, sorumluluk bilinci taşıdığınızı gösterin.

·Esnek olduğunuzu ve değişken şartlara uyum sağlayabileceğinizi, böylesi süreçlerin altından başarılı bir şekilde kalkabileceğinizi karşınızdaki kişiye yansıtın.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar