Özgeçmişlerde sıklıkla yer alan referans bölümü, çoğu aday tarafından bilinmemekle birlikte, işverenler tarafından da pek fazla dikkate alınmamaktadır. Halbuki referans bilgisi bir adayın işe alınıp alınamamasında oldukça etkili olabilmektedir. Peki referans bilgisi nedir, neden önemlidir?
Referans, özgeçmişlerde adayın aktardığı bilgilerin doğruluğunu test etmek amacıyla, adayın çalışmaları ve deneyimleri hakkında referans gösterilen kişiden bilgi almak amacıyla doldurulması gereken bir özgeçmiş bölümüdür. Bu nedenle de oldukça önemlidir. Firmalar, adayın daha önce çalıştığı yerdeki patronuna ulaşarak, aday hakkında olumlu veya olumsuz tüm bilgileri öğrenebilir. Adayın neden işten çıktığını, çalışma disiplinini, güvenilir ve dürüst olup olmadığını, bir önceki iş yeri sahibinden öğrenebilmektedirler. Böylelikle de özgeçmişte yazan bilgiler teyit edilmiş olur.
Adayların referans bilgisi eklememeleri kendi tercihleri olsa da, referans bilgisi ekleyen aday her zaman bir adım önde olabilmektedir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken bir nokta eklenen referansın kesinlikle doğru bir kişiyi temsil etmesi gerektiğidir. Buna ek olarak yazdığınız kişinin tüm iletişim numaralarını da doğru bir şekilde girmelisiniz. Yanlış ve eksik bilgiler firmanın gözünde sizi güvenilir bir kişi olmaktan çıkarır. Peki özgeçmişimize referans eklerken başka nelere dikkat etmeliyiz? İş başvurusu yaptığımız firmanın, referansımızı aramakla uğraşmayacağını düşünerek kendi iletişim numaralarımızı bu alana eklememeliyiz. Gerçekten bize referans olmayan bir şahsı da özgeçmişimizde bulundurmamalıyız. Kimi bize referans olarak yazarsak yazalım ona mutlaka haber vermeliyiz. Firma tarafından aranabileceği bilgisini de ona iletmeliyiz.
Referans bilgisi kısmında firmalara düşen görev ise, bu bilgileri dolduran adayların referanslarına ulaşmaktır. Çoğu firma bununla uğraşmamaktadır. Çünkü çoğu aday yanlış referans bilgisi girmekte, patronu olarak herhangi bir arkadaşını göstermekte ve kendi hakkında yalan yanlış bilgilerle firmayı kandırmaktadır. Bu nedenle insan kaynakları tarafından adayın iletişim bilgisinin gerçek olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Ayrıca işveren firmalar veya iş arayan adaylar referans bilgisini asla torpil olarak düşünmemelidir. Referansı olmayan adaylar veya yeni mezun adaylar bir an önce referans bilgisi bulmalıdır. Özellikle mezun olunan okuldaki hocalarını, onlara haber vermek şartıyla, referans olarak özgeçmişinize ekleyebilirsiniz. Ayrıca bir diğer önemli husus ise, referanslar kariyer bakımından sizden mutlaka üst düzeyde olmalıdır. Aynı pozisyonda çalıştığınız kişileri referans olarak eklemek oldukça hatalıdır.