Birey olarak öz saygınızın az olduğunu düşünüyorsanız. Öncelikle bunun nedenlerini öğrenip buna göre önlemler almanız gerekmekte. Isbul.net olarak özsaygı düşüklüğüne neden olan etkenleri sıralıyoruz,
Bireyin kendine sevgi duymaması,
Sürekli kendine kızmak,hatalar sonucunda kendine aşırı yüklenmek, yaptıklarını yanlış görmek bireyin kendini sevmediğini gösterir.
Çözümü:
Kişi kendi ile iç diyaloğunu geliştirmelidir. Yapılan hatalar için kendini affetmesini bilmelidir. Manevi olarak her olumsuz fikre karşı olumlu bir fikir,bakış açısı oluşturulmalıdır. Benlik eleştirileri kırıcı değil yapıcı olmalıdır. Olumsuz değerlendirmelere karşı savaşılmalı ve bunlarla baş edilmesi öğrenilmelidir.
Mükemmelliyetçilik,
zaptığı her işte yada görevde sorunlar görmek, işin sürekli bir taraflarının eksik olduğunu görmek mükemmelliyetçi kişilerin ortak yanlarıdır.
Çözümü:
Bir işin doğru yapılması önemlidir yalnız doğru bir işi gereksiz yere sorgulamak zaman kaybından başka bir şey getirmeyecektir. Kişi yaptığı tüm işleri gerçekçilik içinde değerlendirmeli ve planlamalı, başarı yolunda hedeflerin bitiminde kafasından bu hedefleri elemeli, yoluna devam etmelidir.
Fizikselliğin sorgulanması (şekilcilik),
Kendi görünüşünü ve fiziğini sürekli eleştirmek, kendi görünüşü üzerinde aralıklarla değişimlerde bulunma çabasında olmak kişinin fiziksel olarak kendini beğenmediğini ve sorguladığını gösterir.
Çözümü:
Öncelikle sorunun nerede olduğuna bakılmalıdır. Örnek olarak kilo fazlalığından şikayet eden biri, beslenmesine dikkat etmelidir. Sağlıklı olmak ve güzel görünmek için düzenli spor yapmalı, aktif bir yaşam biçimini benimsemelidir.
Kendisi dışındakileri mutlu etme çabası,
Özsaygı düşüklüğünü gösteren etmenlerden sonuncusu da bireyin kendi benliği dışında sürekli ve daimi olarak başkarını mutlu etme çabasında olmasıdır. Öyle ki başkalarını kendine bağlamak,sevdirmek kişinin hayatındaki tek gaye olur. Bu psikoloji, sürekli olarak vermeye dayanır.
Çözümü:
Kişi sınırlarını çizmeli, reddetmeyi öğrenmelidir. Kendi değerinin başkalarının düşüncesine ya da onayına bağlı olmadığını kendine sürekli olarak söylemelidir.
Gerektiğinde bencil olmalı, en önce kendi ihtiyaçlarını, kendi memnuniyetini sağlamalıdır.