Ana SayfaMakalelerOfiste Çalışanlara/Çalışacaklara Öneriler

Ofiste Çalışanlara/Çalışacaklara Öneriler

Son yıllarda ülkemizde de meslek hastalığı tabiri fazlasıyla yaygınlaştı. Doktora giden çalışan bireylerin sıklıkla şikayet ettikleri bazı hastalıkların, aynı meslek gruplarının ortak hastalığı olduğu ortaya çıkmıştır. Bu meslek hastalığı tabirinin en çok ilişkilendirildiği mesleklerin başında da ofiste çalışanlar gelmektedir. Daha sonra ise tekstil sanayisinde çalışanlar, öğretmenler, inşaat işçileri, oyuncular kendi içlerinde ortak birtakım hastalıklara yakalanan diğer meslek gruplarıdır.

Ofiste oturduğunuz yerden, bilgisayarlar aracılığıyla iş yapmak çoğu kişiye cazip gelmektedir. Fakat artıları olduğu gibi eksileri de fazlaca olan ofis ortamında çalışmak, pek çok bedensel hastalığa gebedir. Özellikle boyun ve bel fıtığı, boyun düzleşmesi, omurilik hastalıkları, göz bozuklukları, ayaklarda ödem ve romatizma, dolaşım bozuklukları, topuklu ayakkabı giyinmeye bağlı olarak varis ve ayak kemiklerinde bozulma, el parmaklarında kireçlenme, kronik omuz ve bel ağrısı, sinirsel hastalıklar, bacak ağrıları, kilo alma gibi pek çok hastalığın oluşmasında ofis ortamının sunduğu çalışma şartları gelmektedir.

Peki, bu şikayetleri en aza indirmek için ne yapmalı? Öncelikle oturduğunuz masanın yüksekliği sizin boyunuza uygun olmalıdır. Sandalyeniz veya koltuğunuz mutlaka bel ve sırt destekli olmalıdır. Bilgisayarınızın parlaklığı aşırı yüksek veya aşırı düşük olmamalıdır. Bilgisayar ekranının en üst tepesi gözünüz ile aynı hizaya gelmelidir. Bu önlem hem boyun fıtığı hem de boyun düzleşmesi hastalıklarını en aza indirmektedir. Sürekli bedeninizi dik tutmaya çalışın, zamanla vücudunuz bu durumu davranış hale getirerek öyle kalmanızı sağlayacaktır. Bilgisayar ekranına uzaklığınızı mutlaka doğru ayarlamalısınız. Ekrana çok yakın veya çok uzak olmak gözlerinize zarar vermektedir. Ayrıca bilgisayar ekranına çapraz olarak değil, ekranı kendinize ortalayarak bakınız. Ayaklarınızı otururken asla sallandırmayınız. Bu davranış ayaklarınızın daha fazla şişmesine neden olur. Ayrıca otururken bacaklarınız dizinizden itibaren düz bir şekilde inerek yere basmalıdır. Ofis içinde ara ara kalkıp dolaşabilir, merdiven inip çıkabilir ve böylelikle de kan dolaşımınızı hızlandırabilirsiniz. Ofis içinde sürekli çay kahve içmek yerine bol bol su içebilirsiniz. Aşırı ağır ve yağlı besinler yerine az ama sık yiyerek hareketsizlikten doğan kilo oluşumunu engelleyebilirsiniz.

Sadece ofiste değil aynı zamanda evde de bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle gece kullandığınız yastığınız ortopedik ve boyun destekli yastıklardan olmalı. Ayrıca saydığımız tüm önerileri haftanın en az iki günü spor yaparak da desteklemelisiniz. Böylece ofis şartlarının vücudunuza verdiği tahribat en aza inecektir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar