Ofis çalışanları, günde ortalama 8-9 saati masa başında geçirmekte ve hareketsiz yaşama mecbur kalmaktadır. Bu durumdan muzdarip olan ofis çalışanlarının bir kısmı durumdan rahatsız olur fakat bir şey yapamadığı için kendini yer durur. Bazıları ise hareketsiz yaşamın risklerinden bile haberdar değildir ve rutinine devam eder. Ancak her iki durumda da bu tekdüzelik sağlığa zarar verecek durumlara yol açar. Bu sorunları önlemek ve azaltmak adına, siz değerli ofis çalışanları için 6 sağlık önerisi hazırladık.
Ofis Hastalıklarından Korunma Yolları ve Ofis Çalışanları İçin 6 Sağlık Önerisi
Ofis çalışanlarının yakalandığı hastalıklar arasında; postür bozuklukları, karpal tünel sendromu, fibromiyalji, bel ve boyun düzleşmesi ya da fıtığı, boyun ağrıları, göz hastalıkları, sinir sıkışmaları ve doku zedelenmeleri örnek gösterilebilir. Bu gibi risklerin söz konusu olduğu bir çalışma ortamında dikkat edilmesi gereken ofis çalışanları için 6 sağlık önerisini şu şekilde sıralayabiliriz;
1.Saat Başı Ayağa Kalkın
Oturduğunuz sandalye ne kadar ergonomik olursa olsun, oturduğunuz her bir saatin sonunda ayağa kalkmalısınız. Masa başından ayrılmanız mümkün olmayabilir, omurganızı normal pozisyona getirerek yerinizde saymanız da yeterli olacaktır. Bilinenin aksine; oturmak omurgaya ayakta durmaktan daha çok yük bindirir. Elbette burada dik ve doğru duruştan söz ediyoruz.
2.Omurga Açınızı Koruyun
Boyun ve bel kısmında çukur, kalça ve sırt kısmında çıkıntılı bir yapıya sahip olan omurgayı korumak için ideal pozisyonu korumak gerekir. Bunun için;
Otururken göğüs kısmını masaya yaklaştırmamaya gayret edin.
Daima arkanıza yaslanarak başınızı dik tutun.
Dizleriniz doksan derecelik açıda duracak şekilde, ayaklarınızı yere tam basacak pozisyona getirin. Tam değmiyorsa ayaklarınızın altına destek koyun.
Duruşunuzu sık sık değiştirin ve ideal pozisyona gelin.
Belli aralıklarla başınızı hareket ettirerek ekrana bakış açınızı değiştirin.
Klimaların doğrudan size hava üflemediğinden emin olun.
Boynumuz ancak dik durduğunda baş ağırlığını dengeli biçimde taşıyabilir. Eğildiğinizde boyna binen ağırlık artar. Bundan kaçınmak adına gerekirse ekranın altına yükseltici bir nesne koyun.
3. Bileklerinizdeki Yükü Azaltın
Fareyi diğer elinizle kullanmaya alışın ve fare kullandığınız elinizi rahatlatın.
Bilek kısmında yumuşak yastık bulunan mouse pad kullanın.
4. Gözlerinizi Dinlendirmeyi Unutmayın
15 dakikada bir, 30 saniyeliğine gözünüzü ekrandan ayırın ve uzağa bakın.
Elleriniz göz kapağınıza değmeyecek şekilde, parmaklarınızı alnınızda üst üste koyun. Gözlerinizi kapatarak 30 saniye kadar bu pozisyonda bekleyin.
5. Fırsatını Bulduğunuz Her An Hareket Edin
Ofis çalışanları için 6 sağlık önerisinden birinin de sabah otobüsten bir durak erken inmek olduğunu söyleyebiliriz. Gün içinde fazladan 15 dakika yürümek bile size iyi gelecektir.
Fırsat buldukça ayağa kalkıp gerinin ve esneyin.
Tuvalet molalarında vücut yapınıza uygun kas güçlendirici hareketleri uygulayın.
6. Formunuzu Koruyun
Masa başı çalışanlara öneriler arasında; formunuzu korumak ve metabolizma hızınızı artırmak adına bol su içmeyi sayabiliriz. Masanızda mutlaka su bulundurmalısınız.
Gün içinde abur cubur yerine meyve, kuru meyve ya da kuruyemiş tüketmelisiniz.
Oturarak çalıştığınız için, yediklerinizi sindirme ve eritme işlemlerinin daha yavaş olduğunu bilmelisiniz. Bu nedenle daha az yemeye ya da dengeli beslenmeye özen gösterin.
Çay ve kahve tüketimini abartmamaya özen gösterin. Mümkünse şeker ve süt tozu kullanmak yerine sütü tercih edin.
Uykunuzu düzene sokun. Doğru uyku planlaması için bu yazımıza göz atabilirsiniz.
Stresi minimuma çekmek üzere meditasyon ve stresle mücadele yöntemlerini uygulayın.