İş seçimi herkesin hayatının en önemli parçalarındandır. Gereken eğitimleri aldıktan sonra iş yaşamına adım atarız. Günümüz şartlarında iş bulmak, sevdiğin işi yapmak hatta o işte tutunmak ve terfi alabilmek oldukça zor. Uzun süre aynı yerde çalışıp terfi zamanının geldiğini hissettiğimizde bunun olmasını bir an önce isteriz. Aynı pozisyonda uzun süre geçiren çalışan, yükselme gelmediğinde işe karşı gereken ilgi ve alakasını kaybeder. Verimliliği düşer ve artık iş onun için anlamlı gelmemeye başlar. Terfi zamanının geldiğini hissettiğinizde sırf yöneticilerden adım beklemek yerine kendi üzerimize düşen görevleri de gerçekleştirmek gerekir. Terfi için yapılması gerekenleri birkaç başlıkla ele alabiliriz. ya da nasıl terfi alırım? sorunuza cevap bulabileceğiniz bir yazı.
Nasıl terfi alırım?
Güçlü bir iletişim; sadece iş yerinde değil tüm hayatımızda uygulanması gereken bir durumdur. Gerek yöneticilerle gerek iş arkadaşlarımızla olan diyaloglarımız bizim iş ortamımızdaki imajımıza büyük katkı sağlar. Kendimizi doğru bir şekilde ifade etmek, herkese saygı ve güven veren biri olmak karşılığında saygı gören bir kişilik haline gelmemize olanak sağlar. İş ortamında saygı gören bir kişilik olmak birçok yönden sizi gözde eleman haline getirecektir.
İyi bir çalışan olmak: Çok çalışan bir personel her zaman kolaylıkla terfi alamayabilir fakat kendi görevlerini eksiksiz bir şekilde yapıyor olmak diğer niteliklerde sağlandığında sizi diğerlerinden daha fazla öne çıkarır. Çalışma hayatındaki kimliğimiz, yöneticiler tarafından iş üzerinden değerlendirilir. Çalıştığımız pozisyonun gereklerini bilerek o sorumlulukta hareket ettiğimizde diğer yolların bize kolaylıkla açılacağını görürüz.
Hedef belirlemek: Terfi etmek hayalinde olan kişiler, iş yaşamlarını önemseyen, kariyer hedefi olan kişilerdir. Günü kurtarmak amacı ile değil daha geniş zamana yayılan hedeflerini belirlemeli, en az on yıllık kariyer planlarını yaparak ilerlemelidirler.
Liderlik yeteneği: Liderlik yeteneği, terfi bekleyen diğer çalışanlardan sizleri daha fazla fark edilir kılan özelliklerin başında gelir. Ekip yönetme kabiliyeti, organizasyon becerisi gibi özellikler iş ortamında oldukça göz dolduran yeteneklerdir. Bu konularda eksik olduğunuzu düşünüyorsanız liderlik eğitimlerine gidip kendinizi geliştirebilirsiniz.
İyi bir imaj: İş yerinde giyim kuşamımıza, düzen ve tertibe, temizliğe dikkat etmek bir paket olarak imajımızı oluşturur. Her zaman özenli giyinmek iş yerini başka alanlarda da en iyi şekilde temsil etmemize neden olacağından iyi bir izlenim bırakır.
Kendimizi geliştirmek: İş alanımız ile ilgili yeni gelişmeleri takip etmek, eğitimlere gidip kendimizi geliştirmek, güncel ilgi alanlarını takip etmek gibi geliştirici özellikler iş yaşamında bizim farkımızı ortaya koyacaktır.
Açıkta kalan işleri sahiplenmek: Çalışma yaşamamızda kendi sorumluluklarımızı hallettikten sonra, ortada kalmış kimsenin üstlenmediği görevleri üstlenmek, yöneticilerimizin gözünde bize ayrı bir değer katar. İş yerimizi sahiplenmek, eksik kalan noktalarda geri durmamak sorumluluk sahibi bir insan olarak herkesin gözünde olumlu bir izlenim bırakır.
Terfi zamanının geldiğine gerçekten inanıyorsak yöneticilerimize ona göre inandırıcı ve net bir şekilde kendimizi ifade etmeli açılan pozisyona ne kadar uygun olduğumuzu onlara göstermeliyiz.Bahsettiğimiz tüm başlıklara dikkat ettiğimiz halde, yine de terfi almakta sıkıntı yaşıyorsak doğru iş yerinde olup olmadığımıza karar vermeli, ona göre adımlar atarak gerekirse farkımızı ortaya koyacak bir başka işte şansımızı denemeliyiz.