Günümüz problemlerinden biri olan çalışma hayatında yaşanan sıkıntılar, genellikle iş stresi ile birlikte yaşanmakta olan iletişim problemlerinden kaynaklanmaktadır. Çalışma arkadaşlarımız ve yöneticilerimizle olan iletişimimiz, yapmış olduğumuz işin gidişatını ve sonda ulaşmak istediğimiz başarıyı etkilemektedir. Ne kadar huzurlu bir çalışma ortamında çalışırsak başarımız da o oranda artacaktır. Özellikle yöneticilerin çalışanları ile kurmuş olduğu iletişim, ekibin verimini büyük oranda etkilemektedir. Sıklıkla rastladığımız sert mizaçlı, asabi patronlar, artık yöneticilere karşı değişen bakış açısıyla birlikte yerini çalışanlarıyla diyalog kuran, takdir edeni pozitif yöneticilere bırakmış durumda. Peki nasıl daha iyi bir yönetici olunur? Bugünkü yazımızda, çalışanların örnek alacağı, endişe etmeden diyalog kurabileceği bir yönetici olmak için yaılması gereknler ile ilgili bilgi aktarmaya çalıştık. Gelin birlikte inceleyelim…
İyi Bir Yönetici Olmak
İş hayatı, yoğun stresin hakim olduğu ve hem fiziksel hem de psikolojik olarak oldukça yorucu süreçlerden biridir. Bu süreci en hafif darbelerle atlatmak, kişinin işinde sağlayacağı verimliliği artıracak ve psikolojik savaşı kazanmasına yardımcı olacak en önemli etkenlerden biridir. Birlikte çalışmakta olduğumuz iş arkadaşlarımız ve yöneticilerimizle olan iletişimimiz bu durumu doğrudan etkilemektedir. Bu süreçte yöneticilerin çalışanlarına karşı yaklaşımları ne kadar pozitif ise verimlilik o derece olumlu oranda artacaktır. Peki iyi bir yönetici nasıl olmalı? Hangi konulara dikkat etmek iyi bir yönetici olabilmek için önemlidir?
Öncelikle her daim huzurlu ve mutlu bir ortamda çalışan çalışanlar, işlerine daha sıkı bağlanacak ve yaptıkları işten keyif alarak, başarı oldaklı çalışacaktır. Bu nedenle iyi bir yönetici, çalışanlarının huzurlu bir ortamda çalışması için tüm koşulları sağlamakla yükümlüdür. Tüm çalışanlarınıza eşit mesafede yaklaşır ve her birini aynı düzeyde eleştirir ve takdir ederseniz, ofis içerisindeki huzuru büyük oranda sağlayabilirsiniz. Memnun olduğunuz ve olmadığınız çalışanlarınıza farklı bir iletişim stili oluşturursanız, bu durum çalışanlarınızın arasına çatışmaların oluşmasına zemin hazırlayabilir. Bu nedenle adaleti mümkün olduğunca hakim kılmalısınız.
Çalışanlarınızın sizinle diyalog kurmasına ve size karşı açık olmasına müsaade edin. Bu kendisini daha iyi ifade edebilen ve problemlerini doğrudan aktarabilen bireylerin varlığını artırır. Bir konuda sıkıntı yaşandığında size durumu rahatlıkla ifade edebilen çalışanlarınızı olması, işlerinizin sürdürülebilirliğini ve kısa sürede çözüme ulaşmasını sağlayacaktır. Çalışanlarınızla kurmuş olduğunuz diyaloglarda daha içten ve onlarla ilgilendiğinizi ifade eden bir vücut diline sahip olmalısınız. Böylelikle size karşı herhangi bir endişe yaşamadan yaklaşabilir ve sizinle kuracakları diyalog için herhangi bir baskı hissetmezler. Bu da kendini daha özgür ifade eden, samimi ve özgüvenli çalışanların artmasına olanak sağlar.
Çalışanlarınızı yaptıkları işten dolayı takdir etmeye özen gösterin.Takdir edilen bir çalışan, yaptığı işe daha sıkı sarılcak ve başarısına başarı katmak için elinden gelenin daha fazlasını yapmaya çalışacaktır. Bu da doğrudan iş veriminin artmasına zemin hazırlayacaktır. Motivasyonu doğrudan pozitif olarak etkileyecek olan bu davranıştan çalışanlarınızı mahrum etmeyin. Bu hem ofis ortamındaki iletişiminizi hem de şirket başarınızı olumlu etkileyecektir. Çalışanlarınızın başarısız olduğu durumlarda onları sert bir üslupla eleştirmek yerine, başarısızlıklarını düzeltebilmeler için imkan tanıyan bir yaklaşımla yaklaşın. Bazı durumlarda eleştirilmek yerine destek görmek, bireyin bir sonraki denemesinde mutlak başarıyı elde etmesi içinçok daha etkili bir davranış olacaktır. Bu nedenle çalışanlarınıza sert bir üslupla yaklaşmaktan kendinizi alıkoyun. Unutöayın ki doğru bir iletişim tüm problemlerin çözümü için tek yöntemdir.
İş hayatının getireceği stres ortamını en aza indirmek ve şirketinizin başarısını en üst seviyeye taşımak için ekibinize, çalışanlarınıza huzurlu, yaptıkları işten keyif alan ve başarı için mücadele edebilecekleri bir çalışma ortamı oluşturmanız, iyi bir yönetici olabilmeniz için en önemli koşuldur. Onlara, bir çalışanınız olarak değil, insan olarak yaklaşırsanız, haksızlık yapmadan, eleştirinin de övgünün de dozunu iyi ayarlayarak bir iletişim kurarsanız ve en önemlisi onlara insan olarak saygı duyarsanız, hem takdir edilen, hem örnek alınan hem de mutlak başarıyı elde edebilen bir yönetici olmanız kaçınılmazdır. Doğru bir iletişimin, samimiyetin, nezaketin açamayacağı bir kağı yoktur. Bu hem çevrenizi hem de kendinizi pozitif anlamda iyi hissettirmeyi sağlayacak yegane güçtür.