Ana SayfaMakalelerMutlu Olmanın Yolu: İş Hayatında Başarı

Mutlu Olmanın Yolu: İş Hayatında Başarı

Kendini Gerçekleştirmek

 

 

Mutlu olmanın en önemli koşullarından biri, kuşkusuz başarılı olmaktır. Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisine göre, biyolojik ihtiyaçlar ile sevgi ve güvenlik ihtiyaçlarını karşılayan bireylerin mutlu olması için başarılı olmaya ihtiyaçları vardır. Kişisel hayattaki başarı, genellikle eğitim ve iş hayatındaki başarılı ile ölçülür. Ancak başarı olgusunun tanımı, kişinin sahip olmak istediklerine ya da hayallerine göre değişiklik gösterebilmektedir. İş hayatındaki başarı ise; statü kazanmak, tanınmak, saygınlık edinmek, gelirini arttırmak gibi kıstaslarla ölçülebilmektedir. Küreselleşmenin etkisindeki dünyada, kapitalist ekonomik sisteme tutunabilmek için, iş hayatında başarılı olmak şart. 21. yüzyılda, işsizlik dünyadaki hemen tüm ülkelerin en önemli sorunlarının başını çekmekte. Hal böyle olunca, iş hayatında başarılı olmak ve işsizlikten korunmak, bireylerin de temel meselelerinden biri haline geliyor. İş bulmak için
eleman ilanları için başvuruda bulunan on binlerce bireyin, en önemli amacı da yaşamını idame ettirebilmek için bir
iş bulmak ve başarılı olmaktır. İşsizlik oranının arttığı ülkelerde, bireylerin daha mutsuz olduğu ve kendini güvensiz hissettiği düşünülecek olursa,
iş bulma olanaklarının fazla olduğu ülkelerde, bireylerin daha mutlu bir yaşam sürdükleri söylenebilir.

 

 

Kariyer Planı

 

 

İş hayatında başarılı olmak için öncelikle bir kariyer planına sahip olunması büyük önem taşır. Zira hedefi olmayan bireylerin, başarılı olmaları neredeyse imkansızdır. Ne istediğini bilmek ve buna paralel planlar yaparak, başarıya odaklanmak, kariyer yapmanın en doğru yoludur. Bu nedenle öncelikle ne istediğinizi, bir yıl sonra, üç yıl sonra, on yıl sonra gibi süreçlerde mesleğinizin neresinde olmayı istediğinizi bilmeniz, büyük önem taşır. Bu doğrultuda kariyer planı yapmak ve çalışmalarınıza yön vermek ise sizi başarıya ulaştıracak etkenlerin başında gelir.

 

 

Başarıya Odaklanmak

 

 

Hayatınızın hiç değilse, bir bölümünde kendinizi işinize adamanız, başarılı olmanız açısından büyük önem taşır. Kişisel ihtiyaçlarınızdan ya da sevdiğiniz şeylerden bir süreliğine ödün vermekten kaçınmamanız, hızlı bir yükselişe geçmenizi sağlayabilir. Özellikle eğitim döneminden sonra, iş hayatına atılan bireylerin, bir süre, iş hayatına büyük önem vermeleri kariyer gelişimleri açısından büyük önem taşır. Kendini sürekli geliştiren elemanların 21. asırda, en fazla aranan elemanlar olduklarını unutmamak ve çok çalışan bireylerin her zaman daha başarılı olduğunu gözden kaçırmamak gerekir.

 

 

Kurs ve Seminerlerin Önemi

 

 

Kendinizi tek bir alanda geliştirmek yerine, mesleğinize yakın birkaç alanda bilgi sahibi olmanız daha kolay
iş bulma ve daha başarılı olma açısından büyük avantaj sağlar. Mesleğinizle ilgili alanlarda yeterliliklere sahip olmak için kurs ya da seminerlere katılabilirsiniz. Yoğun olarak çalıştığınız için kendinizi farklı alanlarda geliştirmeye çok fazla zamanınız olmasa da, farklı yetkinlikler edinmek özgüveninizi arttıracağı gibi, iş hayatındaki başarınızı olumlu yönde etkileyecektir.

 

 

Yabancı Dilin Önemi

 

 

Hangi mesleği yapıyor olursanız olun, yabancı dil bilgisi, kariyeriniz açısından büyük rol oynar. Küreselleşen dünyada, tek bir yabancı dil bilgisi dahi artık yeterli olmuyor. Şirketler, iki ya da üç yabancı dil bilen elemanlara daha fazla önem veriyor. eleman ilanları içerisinde yabancı dil bilme koşuluna sıklıkla rastlanıyor. Yabancı dil bilmek iş bulma açısından büyük kolaylık sağladığı gibi, yabancı dil bilen elemanlar, bilmeyenlere oranlar daha fazla gelir elde ediyor. Bu nedenle işinizden vakit bulduğunuz zamanlarda yabancı dilinizi geliştirmeye veya yeni bir yabancı dil öğrenmeye önem vermeniz, kariyeriniz ve başarınız açısından büyük önem taşır.

 

 

Başarılı olmak, mutluluğunuz üzerinde önemli rol oynayan etkenlerden biridir. Bu nedenle, iş ya da eğitim hayatınızda kendinizi geliştirmeye ve
kariyer planı yapmaya önem vermeniz, daha başarılı ve daha mutlu olmanızı sağlayacaktır. Bireylerin kendilerini gerçekleştirebilmek için hemen hemen eşit imkanlara sahip olduğu günümüzde, kendinize koyduğunuz hedeflere sadık kalmanız başarılı olmanızı kolaylaştıracaktır.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar