İşçi adaylarının iş görüşmelerindeki en büyük korkularından biri işveren tarafından açgözlü görünmektir. Peki buna neler sebep olur? Neler yapmalıyım?
İş görüşmelerine giden adaylar ne kadar donanımlı da olsalar geri çevrilmek kötü bir duygu oluşturur. Gerekirse onlar kabul etsin ama ben geri çevireyim isterler. Yakın çevrelerine işe alınmadığını, yeteneklerinin beğenilmediğini söylemekten çekinirler. Bu gibi sebeplere yol açmamak için başvuruda bulunacağınız işi ilk önce tam anlamıyla incelemeli ve anlamalısınız. İstenilen niteliklerin neredeyse tamamına sahip olmanız görüşmelerde başınız dik ve kendinize güvenir bir şekilde işverenin karşısında durmanızı sağlayacaktır. İşverenler de her zaman en iyi ve kendine güvenen elemana sahip olmak isterler. Öğrenmeye ve kendinizi her daim geliştirmeye açık olmanız, özgüveninizin tam olması sizleri işverenin gözünde mevki sahibi yapacaktır.
İşverenlerle iş görüşmelerinde maaş miktarını görüşmek en zor bölümlerden biridir. Görüşme sırasında işverene aklınızdaki rakamı söylemek veya patronunuzdan zam istemek sıkıntınızın daha da büyümesi demektir.
Maaş miktarını belirtirken sadece maaşı düşünerek işe başlama havası vermemek için ilk önce potansiyel işverenin maaş konusunu açmasını bekleyin. Eğer bir başka mülakat daha yapılacaksa maaş görüşmesini ikinci mülakata saklayabilirsiniz. Eğer konu açılmazsa bu sefer maaşınızı sormaktan çekinmeyin.
Ne Kadar Maaş İstemeliyim?
Mülakata giderken isteyeceğiniz maaş miktarını önceden düşünüp, sektörünüzdeki insanlar ne iş yapıp ne kadar maaş alıyor diye bir araştırma yapmalısınız. Sektörünüzdeki insanlardan daha fazla maaş isterseniz işverenin gözünde açgözlü bir aday konumunda olursunuz. İşverenin sizi böyle görmesi başvurunuzun geri çevrilmesine sebep olacaktır.
Gideceğiniz şirketin de mali durumunu gitmeden önce araştırmanızda fayda vardır. Şirketin mali durumuna zarar verecek bir talepte bulunmaktan mutlaka kaçınmalısınız. Genellikle en son ayrıldığınız işteki ücretin yüzde 10 fazlası bir miktar söyleyebilirsiniz. Yapacağınız işe göre bu miktarı arttırıp, düşürmek size kalmıştır.
İşe alınma kararınız verildikten sonra hala daha maaş miktarı konuşulmamışsa istediğiniz ücreti belirtmekte esnek olmaya çalışın. Gerektiğinde cumartesi günleri çalışmama hakkınızı kullanabilir ya da ikramiye gibi taleplerde bulunabilirsiniz.
İşinizi kabul etmenizdeki tek etken maaş miktarı olmamalıdır. İşinizi severek yapmanız ve işinizde mutlu olmanız çok daha önemlidir. Ayrıca maaşın yanında sigorta, prim, fazla mesai, ikramiyeler, yol ve yemek, izin günleri, çalışma saatleri, sahip olacağınız pozisyon vb. haklarınızı da mutlaka konuşmanızda fayda vardır. Mutlu bir iş, başarı ve kariyeri peşinde getirecektir.