Ana SayfaMakalelerMülakata Ön Hazırlık

Mülakata Ön Hazırlık

Mülakata Gitmeden Önce..
İş için yaptığınız ön başvurular olumlu sonuçlandığı halde, mülakat sonucundan olumlu geri bildirim alamıyorsunuz. Sahip olduğunuz özellikler, iş için istenilenlerle uyuştuğu halde, işe alınmamanızın nedenleri nedir? Eğitiminiz, kariyeriniz, bilgi birikiminiz ve tecrübeleriniz tatmin edici seviyede olmasına rağmen, mülakatlarınız olumsuz sonuçlanıyorsa, bunun nedenlerini detaylı bir şekilde düşünmeniz gereklidir.

İşveren Sizden Ne Bekler?
İşverenler şirketlerinin gelişmesi için, yeni eleman ihtiyacı duyarlar. İşe alınacak olan elemanın, şirkete yapabileceği katkılar işveren için ilk koşuldur. Bu konuda fikir edinebilmek için işveren, adayın CV sine bakar. Eğitim, bilgi, tecrübe gibi kıstaslar işverene adayın yapabilecekleri hakkında fikir verir. Ancak işverenlerin aradıkları özellikler bunlarla sınırlı değildir. Birçok işveren işe alacağı elemanın; yaratıcı, yeniliklere açık, değişimlere uyum sağlayabilen ve esnek çalışabilen gibi niteliklere sahip olmasını ister. Mülakat sırasında bunları işverene doğru bir şekilde yansıtamazsanız, olumlu bir izlenim yaratmış olmazsanız. Mülakat sırasında işveren ile olan iletişiminiz çok önemlidir. İşverene kendinize duyduğunuz güveni yansıtabilirseniz, işe alınma ihtimaliniz artacaktır.

Örneğin; İnsan Kaynakları personeli için mülakata gittiniz. Son derece dışa dönük ve iletişim becerinizin yüksek olduğunu işverene yansıtmanız gereklidir. Bunun dışında, iletişim ile ilgili olmayan bölümlerde de, işveren izlenimleri aynı doğrultuda olacaktır. Örneğin; yazılım mühendisliği için görüşmeye gittiniz. İşveren CV nizi, referanslarınızı ve tecrübelerinizi çok beğendi. Ancak o kadar sessiz durdunuz ki, işveren kendinize duyduğunuz güvenden ve aktifliğinizden şüphe etti. CV si ve deneyimi sizinki kadar yüksek olmayan, ancak iletişim becerisi güçlü bir eleman işe alındı. Bu tür örnekler, iş hayatında sıkça yaşanıyor. Bu nedenle, mülakat sırasında sergilediğiniz tavra dikkat etmelisiniz. Pozitif, saygılı ve yaratıcı elemanlar işverenlerin ilgisini her zaman daha fazla çeker.

Enerjik Misiniz?
Motivasyonunun ilk koşullarından biri moraldir. Moral düzeyiniz, sizinle birlikte çalışma arkadaşlarınızı ve dolayısıyla işvereninizi de bir şekilde etkiler. Ayrıca moralinizin bozuk olduğu durumlarda işveren, işinizi ne kadar iyi yaptığınız konusunda şüpheye düşer. Zira, moral bozukluğu iş performansını düşürmektedir. Bu nedenle iş görüşmesinde son derece enerjik ve pozitif olun. İşveren çalışmaya başladığınız takdirde de motivasyonu yüksek bir eleman olacağınızı düşünecektir.

Nasıl Bir İzlenim Veriyorsunuz?
Şirketlerin çoğu, iş ilanı verirken ‘prezentabl’ ibaresini de kriterlerine ekliyor. Dış görünümünüze ve kıyafetinize verdiğiniz önem, sizin işinize duyduğunuz saygının da bir göstergesidir. Kıyafet konusunda bazı iş yerlerinin belirli kuralları varken, bazı iş yerlerinde bu durum tamamen kişiye bırakılmıştır. İş görüşmesine giderken, şirketin sahip olduğu kıyafet politikası hakkında bilginiz varsa bu doğrultuda giyinin. Eğer şirketin kıyafet politikası hakkında bir fikriniz yoksa ciddi ve şık giyinmeniz daha doğru olacaktır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar