Ana SayfaMakalelerMülakat Sonuçları Hep Olumsuzmu Olur

Mülakat Sonuçları Hep Olumsuzmu Olur

Mülakat Sonucu Neden Olumsuz?
Yaptığınız İş başvurusu olumlu geçti ve mülakata katıldınız. Mülakat süresince de her şeyin olumlu geçtiğini düşünüyorsunuz. Ancak mülakat için size olumsuz geri dönüş yapıldı. Bunun sebebi ne olabilir?

1.Başka Bir Aday
Şirket yöneticisi ya da insan kaynakları personelinin sizinle yaptığı mülakat, çok iyi geçmiş olabilir. Karşı taraftan son derece olumlu bir izlenim almış olabilirsiniz. Hatta görüştüğünüz kişi size, 24 saat içerisinde aranacağınızı, mülakatın son derece olumlu geçtiğini söyleyebilir. Ancak birçok şirket, sizi çok iyi bir aday olarak görse dahi, başka seçenekleri de değerlendirmek ister ve diğer adaylarla da görüşmeye devam eder. Bu süreç son derece önemlidir. Görüşmeci, sizden sonra görüştüğü adaylardan birini, daha yetenekli ya da şirket için daha yararlı bulursa, işe alınma şansınızı kaybedebilirsiniz.

‘Kendinizi İyi ‘Pazarlayın’’
Mülakattan sonra işi aldığınızdan emin olsanız bile, sizden sonra görüşmeye gelen bir aday, işveren tarafından işe alınmış olabilir. Bu durumun önüne geçebilmek için, mülakat sırasında başarılarınızı ve yapabileceklerinizi tüm yönleriyle anlatmanız gerekiyor. Söylediklerinizin görüşmeciyi tatmin ettiğini düşünerek, kendiniz hakkında daha az bilgi vermeyin. Görüşmeci ne kadar tatmin olursa olsun, sizden sonra görüştüğü bir aday, kendini daha iyi ifade ettiği için işe alınabilir. Yetenek, tecrübe ve başarılar elbette önemlidir ancak bunları karşı tarafa yeterince aktaramazsanız, herhangi bir sonuç alamazsınız.

İstek ve Heyecan
İşverenleri en fazla etkileyen noktalardan biri, elemanlarının işe karşı duydukları istek ve heyecandır. Tecrübeleriniz son derece tatmin edici olabilir. Ancak işveren sizin yeterince heyecanlanmadığınızı ya da işi yeterince istekle yapamayacağınızı düşünürse; tecrübesi az fakat istekli olan elemanları tercih edecektir. Görüşme sırasında karşı tarafa başvurduğunuz iş için duyduğunuz heyecanı aktarmalısınız. Pasif bir görünüm sergilemeniz, çok fazla heyecanlanmamanız, sizi profesyonel gösterebilir ancak işe alınmanızı da engelleyebilir.

Güven Verin
İşverenler güvenilirliğe son derece önem verirler. Herkes birlikte çalıştığı kişilerin güvenilirliğinden emin olmak ister. Karşı tarafa güven verebilmeniz için referanslarınızı çoğaltmaya çalışın. Sizin hakkınızda konuşabileceği kişi sayısı arttıkça, işe alım sürecinde size olan güveni sağlam temellere oturmasını sağlar. Ayrıca işverenle konuşurken çelişkili cümleler kurmanız, karşı tarafın size kuşkuyla yaklaşmasına sebep olabilir. Bu nedenle net ve kesin cümleler kurun.

Sadakat
Mülakat için görüşme yapan yetkililerin en çok merak ettikleri konulardan biri, önceki işinizden niçin ayrıldığınızdır. İşten ayrılmanızın farklı sebepleri olabilir. Görüşmeciye bu konuda samimi olmalısınız. Eski işvereninizi ya da şirketinizin olumsuzluklarını anlatmak, alaycı bir biçimde eleştirmek karşı tarafın sizin sadık biri olmadığınızı düşünmesine sebep olabilir. Bu nedenle, işten neden ayrıldığınız sorulduğu takdirde, eski işvereninizi ya da çalışma arkadaşlarınızı eleştirmekten kaçının.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar